Ter ere van 500 Donders Wonders Blogs: een terugblik

Donders Wonders heeft 500 blogs geschreven! Om dat te vieren, werpen we vandaag een blik op alle eerder gepubliceerde blogs.

This post is also available in Engels.

Zoals je misschien al weet  door onze vorige twee blogs, werd het Donders Wonders blog in 2014 opgericht door een groep PhD-studenten van het Donders Instituut. Sindsdien is Donders Wonders uitgegroeid tot een website die 627 keer per dag bekeken wordt. Een grote meerderheid van onze lezers (dat zijn jullie!) komen uit Nederland, gevolgd door lezers uit de Verenigde Staten en België. En volgens onze statistieken is Donders Wonders in meer dan 150 landen gelezen. Dat is geweldig en we zijn ieder van jullie enorm dankbaar!

“Over hersenen en wetenschap?”

Als je Donders Wonders aan een vriend zou moeten omschrijven, hoe zou je dat dan doen? Onze slogan is “over hersenen en wetenschap”, maar houden we ons daar een beetje aan? Om daarachter te komen, hebben we een woordenwolk van onze blogs gemaakt.

Een woordenwolk (of tag cloud) is een visuele weergave van tekst, waarbij de relatieve grootte (en soms kleur) van elk woord aangeeft hoe vaak het voorkomt in de bron, bijvoorbeeld een website of boek; hoe groter het woord is, hoe vaker het voorkomt. We hebben de woorden die het meest voorkomen in onze eerste 500 blogs geanalyseerd.

Allereerst hebben we alle niet-informatieve, vaak voorkomende woorden weggehaald (de zogenaamde stop-woorden), zoals de, verschillende en bijvoorbeeld1. De lijst van woorden die uit onze analyse kwam (hieronder afgebeeld) geeft een betere weergave van de inhoud van onze blogs.

Een woordenwolk van de meest gebruikte woorden in Donders Wonders’ Nederlandse blogs (alleen de 999 meestvoorkomende woorden zijn afgebeeld i.v.m. ruimtegebrek).

Woordfrequenties zijn verkregen via de R package tm, wordcloud en SnowballC. Achtergrondafbeelding origineel afkomstig van Henry Vandyke Carter via Wikipedia Commons (public domain).

Zoals je kan zien, hebben de meestvoorkomende (de grootste) woorden te maken met het brein (dat komt 836 keer voor; hersenen 420 keer) en wetenschap. Het lijkt erop dat we onze slogan ter harte nemen! Binnen de wetenschap bloggen we vooral over onderwerpen als leren (320 keer), taal (293 keer), gedrag (228) en stress (213). Dit komt overeen met onze meest populaire onderwerpen (die je kunt vinden in het menu aan de rechterzijde van dit blog): wetenschap (137 blogs) en gezondheid (130 blogs).

Jullie favoriete blogs

Maar waarom komen onze lezers nu naar Donders Wonders? Om deze vraag te beantwoorden, hebben we gekeken naar onze meest populaire blogs. Omdat oudere blogs een grotere kans hebben om vaker bezocht te worden, simpelweg omdat ze al langer online staan, hebben we de blogs geordend op het aantal bezichtigingen per dag vanaf dat de blog gepubliceerd is. De top 10 Donders Wonders blogs aller tijden zijn (tromgeroffel):

RangTitelVertaling (ivt)AuteurDatum publicatieAantal keer bekeken
1When trauma affects decision making Een trauma verandert hoe je keuzes maaktLara Todorova11/9/179613
2“Zo licht als een veertje” ontmaskerd door de wetenschapRomy Bakker30/4/1512,703
3Compassie is beter dan empathieClara García-Gorro9/10/175121
4The neuroscience of transgender identity: Transgender brains match their gender identityHersenen van transgenders komen overeen met hun genderidentiteitLara Todorova3/4/176078
5De pil beïnvloedt de hersenen en gedragAngelique Tinga30/4/182797
6Hoe werkt smaak?Annelies van Nuland17/5/164961
7Wat is een ‘meme’?Jeroen van Baar11/5/173433
8The dilemma young scientists face: Should I work without getting paid?Het dilemma voor jonge onderzoekers: moet ik werken zonder betaald te worden?Marisha Manahova16/9/19473
9Zonnesteek: een aanval op je breinRalf Weijs6/7/172764
10Sporten is goed voor je hersenenJeanette Mostert26/6/145236

Dus nu willen we je vragen: wat is jouw favoriete Donders Wonders blog? Of verwonder je je over iets waar wij nog niet over geschreven hebben? Laat dan je vragen en suggesties achter via een opmerking en dan zullen wij een kijkje nemen! Wie weet, misschien wordt onze volgende blog je favoriet!


1Gebaseerd op lijsten van Lewis et al. (2004), de Snowball stemmer project (license), en Gene Diaz (MIT License).

Originele taal: Engels

Auteur: Mónica Wagner
Buddy: Christienne Damatac
Vertaling: Wessel Hieselaar
Editor vertaling: Ellen Lommerse

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories