Luister naar je lichaam: Hoe interoceptie emoties vormt
Heb je ooit het gevoel gehad dat je hart tekeerging voordat je het podium op
Heb je ooit het gevoel gehad dat je hart tekeerging voordat je het podium op
Heb je je wel eens afgevraagd hoe kinderen goed leren communiceren? Volgens onderzoek kunnen vroege sociale ervaringen, zoals die op de kinderopvang, een grote invloed hebben op hoe goed kinderen hun communicatie kunnen aanpassen aan anderen.
Sommige mensen zijn van nature gevoeliger voor hun omgeving dan anderen. Uit recent onderzoek blijkt
De concentraties van de belangrijkste signaalmoleculen van de hersenen kunnen gemeten worden met magnetische resonantiespectroscopie, een nog relatief onbekende beeldvormingstechniek. Wat kunnen we met deze techniek leren over hoe onze hersenen werken?
Niet-invasieve hersenstimulatietechnieken kunnen worden ingedeeld in elektrische, magnetische en sonografische methoden. Laten we een kijkje nemen naar de meest voorkomende technieken en hun veelbelovende toekomst.
Stel je voor dat je een computer of een armprothese kunt bedienen met alleen je gedachten. Brein-computer interfaces maken dit realiteit. Dit biedt hoop voor medische doorbraken en alledaagse gemakken. Maar deze vooruitgang brengt ook zorgen over privacy, en ethiek met zich mee. Verken de fascinerende wereld van BCI’s en wat ze betekenen voor onze toekomst.
Stel je voor dat je apparaten draagt die je hersenactiviteit monitoren en analyseren terwijl je je dagelijkse bezigheden uitvoert. Het klinkt misschien eng en als een potentiële privacy-ramp. Toch kan juist deze technologie, mits ethisch gebruikt, de mysteries van de hersenen ontrafelen en antwoord geven op lang onderzochte vragen.
Je wordt midden in de nacht wakker en moet naar de wc. Om te voorkomen dat je verblind wordt, laat je het licht uit. Zelfs in een onbekende omgeving, zoals een hotelkamer, zou je de weg naar de wc nog kunnen vinden. Hoe kunnen de hersenen dit? In de loop der jaren hebben onderzoekers inzichten opgedaan in de mechanismen die onze hersenen ondersteunen bij het onthouden van ruimtelijke informatie.
Veroudering en daaraan gerelateerde aandoeningen zoals Alzheimer worden vaak geassocieerd met cognitieve achteruitgang. Maar gelukkig kunnen we allemaal onze hersenen voorbereiden op later, door tijdens ons leven onze mentale reserves op te bouwen.
Onderzoek naar het therapeutisch gebruik van psychedelica krijgt steeds meer aandacht. De eerste middelen zijn zelfs al goedgekeurd voor de Amerikaanse en Europese markt. Maar wat is nu de stand van zaken? Kunnen we de huisarts al vragen om paddo’s op recept?