Brain basics: dopamine, serotonine en het emotionele brein
Onze emoties worden niet alleen bepaald door wat we meemaken; ze kunnen ook worden beïnvloed door veranderingen in sommige neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine.
Onze emoties worden niet alleen bepaald door wat we meemaken; ze kunnen ook worden beïnvloed door veranderingen in sommige neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine.
Taal is een van de cruciale functies van het brein en je hebt er een heel netwerk aan hersengebieden voor nodig.
We hoeven niet alles zelf te doen. Dat is in brede zin waar als we het over het leven hebben, maar het geldt al helemaal voor welke delen van ons lichaam en geest we bewust invloed op uitoefenen. Hier leggen we uit hoe het werkt!
Heb je ooit gemerkt dat je voet uit zichzelf beweegt om te voorkomen dat je valt? Of heb je misschien wel eens een duizelig gevoel gehad nadat je uit een draaimolen was gestapt? Dit artikel gaat over hoe dit gebeurt in de hersenen en ontrafelt een manier om duizeligheid te voorkomen nadat je uit de draaimolen bent gestapt.
We nemen de wereld waar met onze zintuigen. Lees hier hoe onze basiszintuigen werken.
Besluitvorming is een groot onderzoeksveld dat al langer door economen, filosofen en historici wordt onderzocht. En pas meer recentelijk door neurowetenschappers.
Hoe worden herinneringen in onze hersenen opgeslagen en weer opgehaald, en wat hebben emoties daarmee te maken?
De meeste neuronen in onze hersenen zijn al ontwikkeld voordat we geboren worden, maar daarna blijft het brein veranderen. Vanaf onze jeugd en adolescentie tot de volwassenheid raken de hersenen steeds meer gespecialiseerd door het leren van complexe vaardigheden en gedrag.
Babyhersenen krijgen veel aandacht, niet alleen in de wetenschap, maar ook in de maatschappij. Wat gebeurt er precies in die ontwikkelende hersenen?
De cellen in je brein zijn in te delen in twee categorieën: neuronen en gliacellen. Neuronen zijn de cellen die informatie versturen, en gliacellen ondersteunen neuronen en hun omgeving.