This post is also available in Engels.

Kim Beneyton

Floortje Bouwkamp

Rebecca Calcott

Christienne Damatac

João Guimarães

Wessel Hieselaar

Christina Isakoglou

Felix Klaassen

Eva Klimars

Ellen Lommerse

Marisha Manahova

Francie Manhardt

Jill Naaijen

Jeroen Uleman

Julija Vaitonyte

Mónica Wagner

Marlijn ter Bekke

Martina Arenella

Kim Beneyton
This post is also available in Engels.
Kim is een Franse student in het vakgebied van corticale architectuur, codering en perceptie aan het instituut van Stem-cell and Brain Research (Inserm, Lyon, Frankrijk).
In 2020 kwam ze bij het Predictive Brain Lab (Donders Center for Neuroimaging, Nijmegen, Nederland) om de functie en architectuur van feedbackverbindingen te onderzoeken, met behulp van standaard (3T) en hoge (7T) resolutie fMRI-beeldvormingstechnieken.
Volgens de Predictive Coding Theory zijn feedbackverbindingen in het brein cruciaal voor het waarnemen, leren en onthouden van onze omgeving. Op basis van vorige ervaringen voorspelt ons brein constant wat er waarschijnlijk gaat gebeuren. Deze voorspellingen kunnen meer of minder precies zijn, en feedbackverbindingen helpen ons die bij te sturen.
Naast haar onderzoek heeft Kim ook een passie voor dansen, muziek en schrijven.

Floortje Bouwkamp
This post is also available in Engels.
Floortje is een neurocognitief wetenschapper met een achtergrond in visuele communicatie. Ze onderzoekt hoe verwachtingen selectieve aandacht kunnen moduleren.
Tijdens haar loopbaan als grafisch ontwerper ontwikkelde ze een diepgaande interesse in de neurale mechanismes die ten grondslag liggen aan visuele perceptie en besloot een carrière in de wetenschap te vervolgen. Ze ontving haar Bachelor diploma aan de Universiteit van Amsterdam en haar onderzoeksmaster diploma in cognitieve neurowetenschappen aan het Donders Instituut (Radboud Universiteit).
Momenteel doet ze promotieonderzoek, gesteund door een onderzoekstalent beurs, in het Predictive Brain Lab. Hier onderzoekt ze hoe mensen automatisch en impliciet van de voorspelbare structuur in hun omgeving leren. En hoe deze voorspelbaarheid vervolgens door het brein gebruikt wordt voor efficiëntere visuele waarneming, volledig buiten ons bewustzijn. Gefascineerd door het brein hoopt ze haar vele wonderen te delen op dit blog.
In het dagelijks leven woont ze samen met haar man en 2 zonen in Nijmegen.

Rebecca Calcott
This post is also available in Engels.
Rebecca doet onderzoek naar cognitieve controle: de capaciteit om onze gedachten en acties te richten op onze doelen zonder afgeleid te raken. Ze is vooral geïnteresseerd in hoe en waarom cognitieve controle anders is voor verschillende mensen en situaties. Waarom kunnen we soms wel makkelijk gefocust blijven en worden we een andere keer snel afgeleid?
Ze onderzoekt deze vraag momenteel als postdoc in het Motivational and Cognitive Control Lab bij het Donders Instituut. Hiervóór heeft Rebecca psychologie gestudeerd aan de universiteit van Toronto en de universiteit van Oregon. Ook heeft ze gewerkt bij de universiteit van Regensburg.
Als ze niet met wetenschap bezig is houdt Rebecca van zoveel mogelijk reizen, koken (en eten!), en alles breien wat ze kan bedenken.

Christienne Damatac
This post is also available in Engels.
Christienne heeft haar Bachelor in Biologie en Public health behaald aan Macaulay Honors College aan de City University van New York (Brooklyn, NY). Daarna behaalde ze een master in Biomedische Wetenschappen met een focus op Neurowetenschap aan Icahn School of Medicine, Mount Sinai (New York, NY).
Momenteel werkt ze als PhD kandidaat in de Statistical Imaging Neuroscience groep op het Donders Centre for Cognitive Neuroimaging (Nijmegen, Nederland). Haar project richt zich op het lange-termijn verloop van ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) via voorspellende genetische en imaging markers die van invloed zijn op het voortbestaan of de remissie van ADHD symptomen.
Wanneer ze niet met hersenen bezig is, geniet Christienne van reizen (dichtbij en ver weg!), tekenen in haar schetsboek en van dansen (in de bar en aan de barre).

João Guimarães
This post is also available in Engels.
João is een onderzoeker, geboren en getogen in Lissabon, Portugal, en werkt sinds 2017 als een PhD student aan het Donders Instituut.
Als onderzoeker in hij geïnteresseerd in de biologische oorzaken van ADHD. We weten dat genen voor een gedeelte verklaren waarom iemand bepaald afwijkend gedrag kan ontwikkelen dat typisch is voor ADHD en andere stoornissen. Als deze genetische factoren gedrag beïnvloeden wordt er verwacht dat ze tot een zekere hoogte ook breinactiviteit beïnvloeden. Zijn doel is om bewijs te vinden dat het verband legt tussen genetica, het brein en gedrag.
In zijn vrije tijd geeft hij zijn brein graag wat rust door te sporten of te koken. Maar, hij is nieuwsgierig en de wereld waarin we leven verwondert hem, vooral buiten werk om. Een diepgaand gesprek met vrienden in een café, een hypothetisch scenario waar je mee geconfronteerd wordt door een film of tv-show, de emoties die je voelt bij het luisteren naar je favoriete artiesten, een verschillende realiteit waar je eerst niet van bewust was… Met het aansluiten bij het Donders Wonders team hoopt hij zijn nieuwsgierigheid als gereedschap in te zetten om interessante blogs te schrijven. En daarmee aan jouw interesse in wetenschap bij te dragen!

Wessel Hieselaar
This post is also available in Engels.
Wessel besloot na zijn Bachelor in de Kunstmatige Intelligentie het over een andere richting in te gaan en is nu bezig aan een Master Cognitieve Neuroscience op de Radboud Universiteit, met een focus op taal en communicatie. Momenteel loopt hij stage bij het Donders Centre for Cognition waar hij onderzoek doet naar woordherkenning en -vertaling aan de hand van een computationeel model. Zijn onderzoeksinteresses liggen in de semantiek: hoe mensen betekenis geven aan de woorden die ze tegenkomen.
In zijn vrije tijd houdt Wessel zich graag bezig met bordspelletjes, bossaballen en schrijft hij wel eens wat.

Christina Isakoglou
This post is also available in Engels.
Christina is a PhD student at the Donders Institute. Her research focuses on creating methodologies that can help us understand developmental changes of the brain at the individual level.
She finished her Master’s thesis working with the Statistical Imaging and Predictive Clinical Neuroscience groups, after which her fascination for developmental disorders, such as autism, grew stronger. The notion in psychiatry that there is no average patient, biologically speaking, is what intrigues and motivates her research. Outside of science, she spends most of her time devouring fiction books and exercising.

Felix Klaassen
This post is also available in Engels.
Felix heeft zijn Bachelor in Psychologie en Master in Cognitive Neuroscience gehaald aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Na zijn afstuderen is hij als onderzoeksassistent bij het Decision Neuroscience lab (Donders Institute) gaan werken, waar hij een interesse ontwikkelde voor hoe mensen beslissingen maken. Specifiek raakte hij geïnteresseerd in hoe mensen zich gedragen wanneer ze worden geconfronteerd met beloningen en dreiging. Om dit te onderzoeken is hij sinds kort bij het Affective Neuroscience lab (ook Donders Institute) aan de slag gegaan waar hij kijkt hoe de lichamelijke reactie van freezing invloed heeft op het benaderen of uit de weg gaan van mogelijk gevaar.
Zijn vrije tijd besteedt Felix aan gitaarspelen, sporten, videogames, en genieten van speciaal biertjes en whisky.

Eva Klimars
This post is also available in Engels.
Na het afronden van haar masteropleiding Cognitieve Neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, had Eva Klimars nog niet genoeg van de stad aan de Waal. Zij bleef in Nijmegen voor haar promotieonderzoek naar de neurologische basis van Parkinson tremor. Dat is het beven of trillen van armen en benen, vaak een vroeg teken van de ziekte van Parkinson.
Eva is onder andere geïnteresseerd in het effect van stress op de Parkinson tremor en probeert verschillende vormen van tremor beter in kaart te brengen. Haar onderzoek heeft als doel om de individuele oorzaken van tremor beter te kunnen begrijpen en hierdoor een efficiëntere en doelgerichte behandeling van Parkinson patiënten mogelijk te maken.
In haar vrije tijd houdt zij zich graag bezig met koken en bakken en is ook wel eens in een boulderhal te vinden.

Ellen Lommerse
This post is also available in Engels.
Eén van Ellen Lommerse’s ‘not-so-guilty pleasures’ in het leven is, zowel professioneel als hobbymatig, de Engelse taal en cultuur. Hoewel ze in 1995 haar studie Engels aan de Universiteit van Utrecht afrondde, is Engels altijd een grote favoriet gebleven. Daarom besloot ze onlangs om weer in deeltijd te gaan studeren (Lerarenopleiding Engels aan de HAN).
Ellen heeft ongeveer 12 jaar in Londen gewoond waar ze o.a. werkte als Blue Badge Guide (toeristengids) en vertaler. Sinds ze in 2005 weer in Nederland woont, geeft ze Engelse les en sinds 2013 werkt ze daarnaast in een ondersteunende rol bij het Donders Instituut.
Naast het redigeren en vertalen van Donders Wonders blogs, houdt Ellen van reizen en kijkt ze uit naar een tweede reis om de wereld (dit keer op de fiets).

Marisha Manahova
This post is also available in Engels.
Mariya Manahova heeft haar Bachelor in Cognitieve Psychologie gehaald aan het Bates College in de VS en haar Master in Cognitive Neuroscience aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Voor haar PhD onderzoekt ze hoe we de wereld visueel waarnemen en hoe ons brein voorspelt wat we om ons heen gaan zien. Bijvoorbeeld, hoe verandert onze hersenactiviteit wanneer we een afbeelding zien die we verwachten in vergelijking met een die we niet verwachten? Mariya onderzoekt ook hoe verschillende objecten er voor ons uit zien: hoe helder ze lijken te zijn of hoe lang ze gepresenteerd worden. Nemen we verwachte afbeeldingen bijvoorbeeld als helderder waar? En lijken verwachte of juist onverwachte afbeeldingen langer te duren? Dergelijke vragen probeert Mariya te beantwoorden met haar werk op het Donders Instituut.

Francie Manhardt
This post is also available in Engels.
Francie verhuisde van Duitsland naar Nederland om een Master in Linguïstiek te doen. Nadat ze haar diploma behaalde werkte ze als onderzoeksassistent bij het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Nijmegen. In Januari 2016 begon ze aan haar PhD aan de Radboud Universiteit in de Multimodal Language & Cognition groep, waar ze onderzoekt of het spreken van gebarentaal beïnvloedt hoe je de wereld waarneemt.
Elke dag is er wel iemand op zoek naar zijn/haar autosleutels of zonnebril. Liggen ze achter het boek, onder de tafel, of bij het raam? Hoe transformeren we dit naar taal? Om deze vraag te beantwoorden kijkt Francie naar gebarentaal – natuurlijke talen die gebruikt worden door dove gemeenschappen. In gebarentaal communiceert men over ruimte door de handen en het lichaam te bewegen in de ruimte. Dus als iemand een ruimtelijke, visuele gebarentaal spreekt, neemt hij/zij ruimtelijke gebeurtenissen dan ook anders waar?
Naast haar werk is Francie gek op alles wat culinair is, luistert ze graag naar muziek en is ze vaak te vinden in het sportcentrum: spinnen, gewichtheffen, en handstanden doen (zo goed mogelijk) in haar net ontdekte gymnastiekles.

Jill Naaijen
This post is also available in Engels.
Jill studeerde cognitieve en biologische psychologie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, waarna ze naar Nijmegen kwam voor een PhD project in de cognitieve neurowetenschappen. Haar onderzoek richtte zich op compulsief en impulsief gedrag bij kinderen met ontwikkelingsstoornissen en hoe deze van elkaar verschillen en met elkaar overlappen met een focus op de hersenen en genetica. Jill werkt momenteel als post-doctoraal onderzoeker aan het Donders Instituut en is betrokken bij NeuroIMAGE, TACTICS, MATRICS en Aggressotype; allemaal internationale projecten met een focus op ontwikkelingsstoornissen.
Naast wetenschap is Jill in haar vrije tijd geinteresseerd in reizen, het leren van de Italiaanse taal, pilates en het schrijven (maar ook lezen!) van fictie.

Jeroen Uleman
This post is also available in Engels.
Jeroen heeft een achtergrond in menselijke bewegings- en hersenwetenschappen, en heeft een MSc diploma in Computational Science behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel werkt hij als PhD onderzoeker in de geriatrie afdeling van het Radboud UMC en Institute for Advanced Study (IAS) in Amsterdam.
Jeroen is geïnteresseerd in het toepassen van computationele methoden voor het begrijpen van complexe systemen zoals het menselijke brein. Specifiek is hij gefascineerd door holistische benaderingen zoals multi-scale en systeem dynamische modellen vanwege hun verklarende reikwijdte. Het is zijn ambitie om zulke benaderingen te gebruiken om ons begrip van neurodegeneratieve en psychiatrische aandoeningen te verbeteren. Zijn huidige onderzoek richt zich op de ziekte van Alzheimer.

Julija Vaitonyte
This post is also available in Engels.
Julija probeert voor haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Tilburg op zo realistisch mogelijke manier mensen virtueel na te bootsen. Ze heeft een achtergrond in de psycholinguïstiek en grote interesse in allerlei aspecten van non-verbale communicatie. Julija komt oorspronkelijk uit Litouwen en kwam in 2016 naar Nederland voor de onderzoeksmaster Language & Communication aan de Radboud Universiteit. Tijdens haar studie heeft ze stagegelopen bij het Max Planck Institute for Psycholinguistics in Nijmegen en bij de University of Cambridge.
Julija zou nooit kunnen overleven zonder…… zuurstof natuurlijk maar minstens zo belangrijk zijn reizen, theater, bakken en chocolade.

Mónica Wagner
This post is also available in Engels.
Mónica is zelf tweetalig opgevoed en is geïnteresseerd in hoe mensen meerdere talen leren en gebruiken, en dan met name met betrekking tot taalklank. Tijdens haar studie psychologie (National University of Córdoba, Argentinië) onderzocht ze of als twee- of meertaligen een woord (zoals ‘hond’) willen zeggen, ze dit proberen te doen in beide talen. Tijdens haar Master in cognitive neuroscience (Radboud Universiteit, Nederland) keek ze vervolgens naar de keerzijde hiervan: of tweetaligen een taal selectief en alleen kunnen horen in een van de twee talen (soms zelfs de verkeerde!), en hoe context en het (buitenlands) accent van de spreker dit beïnvloeden. Momenteel doet Mónica haar PhD aan het Donders Centre for Cognition (Nederland), waarin ze individuele verschillen in buitenlandse accenten onderzoekt: Waarom hebben sommigen er zoveel moeite mee hun accent kwijt te raken in een tweede taal, terwijl anderen zonder moeite een tweede taal kunnen leren spreken alsof het hun moedertaal is. Ze is nieuw bij het Donders Wonders team maar zal waarschijnlijk blogs schrijven over haar favoriete onderwerpen: taal, tweetaligen en accenten!

Marlijn ter Bekke
This post is also available in Engels.
Tijdens haar bachelor aan University College Utrecht, heeft Marlijn ontdekt dat ze naast wiskunde, ook erg geïnteresseerd is in cognitieve neurowetenschappen, psychologie en taalwetenschappen. Daarom besloot ze de Cognitive Neuroscience master te doen aan het Donders Instituut (Radboud Universiteit), waar ze meer leerde over de neurowetenschap van taal. In september 2019 is ze begonnen aan haar promotieonderzoek in de Communication in Social Interaction onderzoeksgroep.
Marlijn is gepassioneerd over hoe mensen taal gebruiken in hun dagelijks leven om met anderen te communiceren. Dit gebeurt veelal in gesprekken, waarbij mensen naast woorden, ook communiceren met lichaamssignalen zoals handbewegingen, hoofdbewegingen en gezichtsuitdrukkingen. Hoe helpen deze visuele signalen ons om elkaar beter te begrijpen tijdens gesprekken? Marlijn probeert hierover meer te weten te komen in haar PhD.
In haar vrije tijd vindt Marlijn het leuk om te tuinieren, boeken te lezen, en in kringloopwinkels rond te neuzen op zoek naar CO2-neutrale schatten.

Martina Arenella
This post is also available in Engels.
Martina doet haar PhD aan het Donders Institute en het King’s College in Londen. Ook onderhoudt ze een sterke band met Italiëwaar haar wortels liggen. Ze is altijd al gefascineerd door mensen: wat denken mensen? Waarom gedragen ze zich zo? Dit was haar motivatie om klinische psychologie te studeren. Toch besefte ze al snel dat ze meer wilde weten over de neurobiologie achter het menselijke gedrag. Daarom studeerde ze ook ‘Cognitive Neuroscience’ aan de Radboud Universiteit.
Ze is vooral geïnteresseerd in de genetica van de hersenontwikkeling; een manier om de verschillende bijdragen van de biologie en de omgeving aan de geestelijke gezondheid van jongs af aan te begrijpen. In haar promotieonderzoek staat de rol van immuungerelateerde genetica bij symptomen en hersenvariabiliteit bij autismespectrumstoornissen centraal. Haar vrije tijd is gevuld met lange yogasessies, wandelingen in de natuur en het lezen van stapels boeken. Ze geniet van het gezelschap van mensen en voert graag urenlange gesprekken.
Alumni
Jeroen van Baar / Romy Bakker / Ruud Berkers / Roselyne Chauvin / Rowena Emaus / Winke Francx / Corina Greven / Mahur Hashemi / Lieneke Janssen / Richard Kunert / Nietzsche Lam / Alina Lartseva / Cristiano Micheli / Jeanette Mostert / Annelies van Nuland / Juliette Rando / Marpessa Rietbergen / Piet Schipper / Angelique Tinga / Julian Tramper / Lara Todorova / Susanne Vogel