Goede ideeën nodig? Durf te dagdromen?

Als je stopt met focussen en dagdroomt wordt het zogenaamde default mode hersennetwerk actief, wat zorgt voor nieuwe of creatieve ideeën.

This post is also available in Engels.

Na een drukke werkdag neem je een lekker warme douche. Terwijl je je werk juist even achter je probeert te laten, schiet opeens de oplossing voor dat lastige probleem je te binnen! Hoe kan het toch dat je op dat soort momenten altijd de beste ideeën krijgt? Waarom niet op momenten dat je ermee bezig bent? Waarschijnlijk heeft dit te maken met een speciaal netwerk van hersengebieden dat actief is als jij in rust bent.

Het hersennetwerk voor goede ideeën is actief in rust

Als je gedachten afdwalen of als je met een taak bezig bent waar je niet veel bij hoeft na te denken, zoals bijvoorbeeld tandenpoetsen, douchen of sporten, dan wordt het zogenaamde default mode network, het ‘standaard hersennetwerk’, actief. Dit is een netwerk van verschillende hersengebieden dat juist actief is als je rust en minder actief is als je bijvoorbeeld gefocust of geconcerteerd aan het werk bent. Ook als je ‘in rust’ bent is zijn je hersenen dus druk bezig.

Dit netwerk is bijvoorbeeld actief als je aan het dagdromen bent, bewust en onbewust herinneringen ophaalt of aan het reflecteren bent. Op deze momenten is er ruimte voor het ontstaan van ideeën. Niet zo gek dus dat dit netwerk ook gelinkt wordt aan creativiteit.

Het default mode network gezien vanuit de buitenkant (links) en het midden van de hersenen (rechts). De betrokken hersengebieden zijn aangegeven in blauw en de verbindingen tussen de gebieden in rood.

Creativiteit meten tijdens een hersenoperatie

Er zijn verschillende studies die aantonen dat activatie van het default mode network zorgt voor creativiteit. Erg opvallend is een experiment uit Israël bij patiënten tijdens een hersenoperatie. Tijdens sommige hersenoperaties blijven de patiënten wakker om te controleren of de operatie goed gaat. Tijdens zo’n soort operatie studie remden de onderzoekers tijdelijk de hersengebieden van het default mode network met elektroden. Ondertussen werden de patiënten gevraagd om een andere functie voor een bekend gebruiksvoorwerp te bedenken, zoals bijvoorbeeld een schoen. Wat bleek: Tijdens de remming van het netwerk konden de patiënten geen andere functies meer bedenken, zoals bijvoorbeeld het gebruiken van de schoen als deurstopper, terwijl zij dit daarvoor nog wel konden. Ze waren dus niet meer in staat creatief te denken.

Waarom niet op een handiger moment?

Waarom krijg je deze ideeën dan niet op je werk, of als je met de taak bezig bent die hierover gaat? Dit komt omdat als je zogenaamde executieve functies gebruikt, dus geconcentreerd bezig bent met een taak, het default mode network juist niet actief is. Er is dan minder ruimte voor het ontstaan van nieuwe creatieve ideeën dan wanneer je je gedachten laat afdwalen onder de douche of tijdens een vakantie.

Voor het ontstaan van nieuwe ideeën is het dus belangrijk dat je default mode network geactiveerd is en je executieve netwerk juist niet. Probeer de focus tijdens je werk daarom af en toe eens even los te laten en dagdroom erop los. Wie weet ligt daar wel de oplossing voor dat ene lastige probleem, of een briljant idee dat je net nodig hebt.

Credits

Auteur: Judith Scholing
Buddy: Floortje Bouwkamp
Redactie: Marlijn ter Bekke
Vertaling: Brittany van Beek
Redactie vertaling: Christienne Damatac

Beeld van Clem Onojeghuo via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories