500 blogs later: Hier zijn de oprichters van Donders Wonders nu

“Vrienden! Hoe is het met jullie? Donders Wonders plaatst binnenkort hun 500e blog – een wonder! En wij zijn gevraagd om dat artikel te schrijven. Hoe gaaf is dat?!”

This post is also available in Engels.

Zes jaar geleden werden we gevraagd een blog te beginnen voor het Donders Instituut. Het doel was om aan een breed publiek uit te leggen wat voor hersenonderzoek er allemaal gedaan wordt. We waren PhD studenten. We deden het vrijwillig omdat we van schrijven hielden. We waren geïnteresseerd in wetenschapscommunicatie.

De meesten van ons hadden nog nooit eerder geblogd, dus we wisten bijna niets over WordPress, journalistiek of social-mediastrategieën, maar we gingen het proberen. En zo leerden we door te doen. We hadden veel plezier tijdens onze eindeloze discussies over onderwerpen, editing stijlen, Nederlands vs. Engels… Een voor een maakten we onze PhD’s af, lieten we de blog achter in de handen van nieuwe bloggers en vonden we onze eigen weg.

Voor de speciale gelegenheid van deze 500e Donders Wonders blog geven we je een kleine inkijk in onze huidige levens. Dit om te laten zien wat er met wetenschappers gebeurt nadat ze hun PhD hebben afgerond en je hopelijk te inspireren en na te laten denken over waar je naartoe zult gaan.

Naam: Jeanette Mostert
Plaats: Amsterdam/Nijmegen, Nederland
Huidige baan: Wetenschapscommunicatieadviseur

Na Donders Wonders: Ik gaf eerst les aan de bachelor Psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. Na een paar jaar keerde ik terug naar de genetica afdeling van het RadboudUMC als wetenschapscommunicatieadviseur en docent aan de medische faculteit. Mijn baan houdt vele dingen in omdat ik hem soort van zelf heb bedacht. Mijn belangrijkste taak is om wetenschappers in onze internationale consortia te helpen met het vertalen van hun wetenschap naar het algemene publiek, en om gesprekken met patiëntenorganisaties te faciliteren. Ik schrijf nog steeds blogs en ik help andere wetenschappers met het schrijven van blogs voor hun consortiawebsites. Ik volg ook nog steeds Donders Wonders.

Naam: Julian Tramper
Plaats: Dhama Sacca, Candeleda, Spanje
Huidige baan: Wetenschapper

Na Donders Wonders: Mijn brein ging bezig met zijn beperkingen. We worden compleet gecontroleerd door onze eigen gedachten. Probeer eens niet na te denken. Zie je wat ik bedoel? We denken dat we in volledige controle zijn van onze beslissingen, maar dit is een illusie. Stel je het volgende voor: Als je echt een keuze had, zou je dan ervoor kiezen om boos of gefrustreerd te worden, of om zorgen of twijfels te hebben, om je verdrietig of eenzaam te voelen? Je kunt hier mee omgaan: via meditatie. Als je je gedachten en ervaringen kunt waarnemen zul je erachter komen dat ze niet van jou zijn. Zodra je je dit realiseert verliezen je gedachten hun controle over je, heb je minder negativiteit in je leven, en zul je je steeds rustiger voelen. Je hoeft hiervoor niet naar Spanje te gaan zoals ik. Je hoeft nergens naartoe te gaan. Ga naar binnen en daar zul je het vinden. Lees mijn blog (juliantramper.nl) om meer te weten te komen.

Naam: Susanne Vogel
Plaats: Hamburg, Duitsland
Huidige baan: Senior onderzoeker en docent

Na Donders Wonders: Ik werkte eerst voor een open universiteit, maar switchte al snel van baan toen duidelijk werd dat ik er geen permanente positie zou kunnen krijgen. Ik werk nu in de Hamburg Medical School, een particuliere universiteit. Mijn onderzoek en onderwijs gaan nog steeds over de effecten van stress op menselijke cognitie en gedrag. Ik ben momenteel vooral geïnteresseerd in waarom mensen zo verschillen in hoe ze reageren op stressvolle of zelfs traumatische ervaringen. Ik hoop zo te begrijpen waarom sommigen risico lopen op stress-gerelateerde stoornissen terwijl anderen veerkrachtig zijn – en om deze kennis in de toekomst te gebruiken voor preventie of therapie. Net als Jeanette lees ik nog steeds graag de Donders Wonders blogs.

Naam: Winke Francx
Plaats: Graz, Oostenrijk
Huidige baan: Klinisch psycholoog

Na Donders Wonders: Ik besloot de wetenschap te verlaten en te werken als klinisch psycholoog. Ik werk in een psychiatrisch revalidatieziekenhuis waar mensen met een psychiatrische diagnose, gedurende zes weken, een intensief therapeutisch bad krijgen. Ze krijgen psychotherapie en, wanneer nodig, diagnostische her-evaluaties. Daarnaast krijgen ze ergotherapie, mindfulness training, ontspanning (inclusief, zo nodig, biofeedback), fysiotherapie, muziektherapie en assertiviteitstraining. De meeste therapieën worden gegeven in groepen. We behandelen alle diagnoses behalve verslavingen. Ik hou van de groepssetting omdat de gesprekken tussen de patiënten vaak doen denken aan de problemen in onze ‘echte’ levens.

Naam: Richard Kunert
Plaats: Berlijn, Duitsland
Huidige baan: Data wetenschapper

Na Donders Wonders: Net als Winke besloot ik de wetenschap achter me te laten, maar ik wist niet zo goed wat ik dan moest gaan doen. Daarom verhuisde ik naar Berlijn voor inspiratie. Twaalf maanden later was ik data wetenschapper. Nu analyseer ik data voor de reisorganisatie Secret Escapades en ben ik tevredener dan ooit. Ik kan me bezighouden met het gedeelte van onderzoek dat ik het leukst vond: patronen ontdekken in data. Ik doe dit niet om wetenschappelijke ontdekkingen te doen maar om klanten te helpen vakantiedeals te vinden die ze echt willen hebben: een andere context maar verrassend vergelijkbaar proces. Bloggen is nog steeds een passie die invul met mijn Data Science blog Rich Data (rikunert.com).

Naam: Lieneke Jansen
Plaats: Leipzig, Duitsland
Huidige baan: Postdoctoraal onderzoeker

Na Donders Wonders: Dopamine bracht me naar Duitsland. Na mijn PhD begon ik als postdoctoraal onderzoeker aan het Leipzig University Medical Center en het Max Planck Instituut for Human Cognitive and Brain Sciences. Ik onderzoek wat bepaalde slechte eetgewoontes te maken hebben met de neurotransmitter dopamine in het brein. Waarom dopamine? Omdat dopamine een belangrijke rol speelt in ons te motiveren iets te doen, om de moeite te doen die extra kilometer te lopen voor een chocoladereep, of om naar een ander land te verhuizen om onderzoek te doen naar een onderwerp dat je zo fascinerend vindt. Wat betreft wetenschapscommunicatie is het wat moeilijker om mijn passie in Duitsland na te leven. Maar nu de taalbarrière steeds kleiner wordt heb ik eindelijk mijn oude hobby weer opgepakt en probeer ik over wetenschap te praten in het Duits!

Naam: Alina Lartseva
Plaats: Nijmegen
Huidige baan: Software tester

Na Donders Wonders: Ik ging mezelf bijscholen over klimaatverandering, door onlinecursussen te volgen en de rapporten van de VN’s Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) te lezen. Ik maakte een soort van persoonlijke crisis door; Ik wist ergens wel dat het niet goed ging met de Aarde, maar ik had niet door dat de situatie zo slecht was. Eind vorig jaar stopte ik met mijn baan in digitale marketing omdat ik het niet kon rijmen met de noodzaak voor radicale veranderingen in productie, consumptie en eigenlijk de gehele wereldeconomie. Over een paar dagen begin ik met een nieuwe baan in de Kamer van Koophandel en dan zie ik wel weer verder. In mijn vrije tijd werk ik bij enkele natuurorganisaties om een lokale klimaatbeweging op te bouwen. De natuur staat al sinds dag 1 op verlies, en het verliest nog steeds. Eerlijk gezegd weet ik niet of er nog iets valt te winnen, maar ik zal het moeten proberen. Wil je me helpen?

Naam: Romy Bakker
Plaats: Amsterdam, Nederland
Huidige baan: Bedrijfsanalist

Na Donders Wonders: Een van mijn persoonlijke redenen om te bloggen voor Donders Wonders was om uit te leggen hoe hersenonderzoek toegepast wordt in de maatschappij, omdat het soms moeilijk kan zijn om te begrijpen waarom we zoveel experimenten uitvoeren en wetenschappelijke artikelen schrijven. Ik vond schrijven voor Donders Wonders altijd erg leuk! Net als Richard, Winke, Julian en Alina besloot ik uit de wetenschap te gaan na mijn PhD. Na enkele maanden in Zuid-Amerika te hebben gereisd begon ik als bedrijfsanalist voor een zorgverzekeringsbedrijf (Zilveren Kruis). Ik voer nog steeds onderzoek en analyses uit maar met andere data, kortere deadlines en geen wetenschappelijke artikelen die ik moet schrijven. In mijn afdeling ontwikkelen we beleid voor contractonderhandelingen met zorgverleners. Ik draag vooral bij door inzicht te geven in data. Ik hou er erg van bezig te zijn met innovatie en strategie in de zorg.

Oorspronkelijke taal: Engels
Auteurs: Jeanette Mostert, Julian Tramper, Susanne Vogel, Winke Francx, Richard Kunert, Lieneke Jansen, Alina Lartseva, Romy Bakker
Buddy: Roeland
Eindredactie: Monica
Vertaler: Felix
Eindredactie vertaling: Jill

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories