Donders Wonders Blog

De pil beïnvloedt de hersenen en gedrag

This post is also available in Engels.

Elke dag een pil met hormonen slikken. Het is een belangrijk voorbehoedsmiddel gebruikt door miljoenen vrouwen. Maar wat voor impact heeft de pil eigenlijk op de hersenen en gedrag?

Ook al is ‘ie klein, onderschat de impact van de pil niet.
Foto door auteur

Verlaagd libido
Als je de bijsluiter goed leest – wat we natuurlijk allemaal van voor naar achteren doen – dan vind je hierin vermeld dat libidoverlies met pilgebruik in een enkel geval kan optreden. Niet iedereen heeft hier last van en effecten kunnen van vrouw tot vrouw verschillen (enkele merken juist een toename in verlangen), maar recent onderzoek geeft aan dat het percentage met libidoverlaging wel eens veel hoger zou kunnen liggen dan de bijsluiter aangeeft. Het exacte percentage is nog niet helemaal zeker, maar dát pilgebruik een effect op het libido kan hebben staat vast. Toch goed om even te weten, voor het geval je wat lettertjes hebt gemist in die bijsluiter.

Andere partnervoorkeur
Maar er gebeurt meer. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de partnervoorkeur van vrouwen door de hormonen wat verandert: Vrouwen die aan de pil zijn hebben minder voorkeur voor fysiek aantrekkelijke mannen dan vrouwen die de pil niet gebruiken. Dat kan ook gevolgen hebben als pilgebruik wordt stopgezet. Zo vonden onderzoekers dat vrouwen die met de pil stoppen meer tevreden met hun partner worden als hij fysiek aantrekkelijk is, maar minder tevreden als hij fysiek onaantrekkelijk is. Op basis van deze bevindingen hebben onderzoekers aangegeven dat de pil wel eens flinke consequenties zou kunnen hebben voor de keuze van een partner en ook voor de stabiliteit van bestaande relaties.

Verhoogde kans op depressie
In 2016 heeft een Deense vrouwenarts gegevens van meer dan een miljoen vrouwen geanalyseerd. Hij concludeerde hieruit dat vrouwen die net gestart zijn met de pil 23% meer kans hebben om antidepressiva voorgeschreven te krijgen dan vrouwen die geen hormonale anticonceptie gebruiken. Bij pubers was de toename in antidepressivagebruik maar liefst 80%. Ook worden vrouwen die met de pil zijn begonnen vaker gediagnosticeerd met depressie dan niet-gebruikers. Niet alle onderzoeken kunnen dit effect herhalen, maar dat zou ook kunnen komen door oplettende gebruikers: De gebruikers die depressieve klachten krijgen door de pil stoppen er vaak mee en vallen dan weg uit de studie, met een onduidelijker resultaat als gevolg. Het helemaal afschrijven van depressie als bijeffect is dus nog niet slim.

Natuurlijke schommelingen in geslachtshormonen platgelegd
De pil kan zulke verontrustende effecten hebben doordat het een grote invloed heeft op de hormoonspiegel. Het houdt de hoeveelheid geslachtshormonen (oestradiol en progesteron) constant waardoor er geen natuurlijke schommelingen in de hormoonspiegel meer plaatsvinden. Deze hormonale verandering heeft niet alleen invloed op de natuurlijke cyclus, maar ook op een hoop andere hormonen in de rest van het lichaam en de hersenen.

Niet zo gek dus, dat de pil je gemoedstoestand en gedrag kan beïnvloeden. Het is wel belangrijk om te beseffen dat er meer factoren zijn die bijvoorbeeld je libido, partnerkeuze en stemming beïnvloeden. Daarnaast reageert iedereen anders op de pil. Deze blog is zeker niet bedoeld om pilgebruik af te raden, maar het is goed om te weten wat de pil met je kan doen zodat je een bewustere keuze kunt maken en oplettend kunt zijn op de mogelijke effecten.

Dit blog is geschreven door Angelique.
Bewerking door Annelies.

+ posts

1 thought on “De pil beïnvloedt de hersenen en gedrag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories