This post is also available in Engels.
De psychologie van kleur
Kleur is meer dan slechts een vormgevende eigenschap van objecten om ons heen;het heeft ook invloed op onze gemoedstoestand. Zo geven rood en geel ons een warm gevoel terwijl blauw en paars eerder een gevoel van kou opwekken. Een enorm grote rol speelt kleur bij marketingstrategieën, maar ook voor de inrichting van gebouwen en in de mode-industrie. Wat voor gevoel zal een product bij de consument oproepen? Welke sfeer moet er op een kantoor heersen? En wat moet een staatshoofd dragen bij een formeel bezoek? De kleurenpsychologie heeft hier antwoorden op:

Hoe ons brein op kleur reageert
Maar hoe komt het dat kleur zulke verschillende gevoelens op kan roepen? Ons lichaam en ons brein reageren verschillend op kleur, waardoor bepaalde stofjes in het brein worden aangemaakt zoals dopamine en serotonine. Deze stofjes spelen – samen met specifieke hersengebieden zoals de amygdala – een belangrijke rol voor hoe wij ons voelen. Uit een wereldwijd onderzoek blijkt bovendien dat de cultuur waarin we opgroeien bepalend is voor welke emoties we aan kleuren koppelen. Zo associëren mensen in China bijvoorbeeld de kleur wit met de dood, terwijl men in Europa juist zwart met de dood verbindt. Over de kleur rood zijn we het wereldwijd wel eens, die staat symbool voor de liefde.
Haal buiten naar binnen: Kleuren die je werkdag verbeteren
Het beste zou zijn om je werkomgeving een natuurlijke uitstraling te geven. Een goede manier om dat te doen, is door meer groen naar binnen te halen. Vaak komt een leuke plant op je kantoor de werkdag al ten goede, zonder dat je hele muren moet gaan kwasten. Groen wordt namelijk gelinkt aan ontspannenheid en vrolijkheid. Planten zijn trouwens niet alleen mooi om naar te kijken, ze geven ons ook een goed gevoel. Wil je meer weten? Lees dan: ‘Planten zijn goed voor je’: Feit of fictie?.
Naast de kleur van de kamer speelt licht ook een grote rol. Kies overdag bij voorkeur voor een daglichtlamp met een vleugje blauw licht, dit houdt je alert en ondersteunt je creatief denkvermogen. Let er wel op dat je niet tot te laat doorwerkt, of dim ‘s avonds wat meer je licht zodat je slaappatroon niet verstoord raakt. Meer hierover lees je in: Verminder blauw licht om beter te slapen tijdens de winteravonden.
De kleurrijke kern
Maar het allerbelangrijkste? Dat jij je goed voelt. Voel jij je fijn in de kleding die je draagt? Ben je graag thuis of juist op je werk? Welke kleuren doen jou het meest? Al zijn algemene wetenschappelijke inzichten interessant, uiteindelijk gaat het erom wat voor jou het beste werkt. De kern van al die inzichten is dat kleur er sterk toe doet, dus wees vooral niet bang om er eens mee te experimenteren. Misschien doet een kleine kleurverandering wel meer met je dan je denkt!
Credits
Auteur: Natalie Nielsen
Buddy: Lucas Geelen
Redactie: Wieger Scheurer
Vertaling: Vivek Sharma
Redactie vertaling: Charlotte Sachs
Afbeelding door Miguel Á. Padriñán via pexel.com