Donders Wonders Blog

Er wordt vaak beweerd dat planten goed voor je zijn, maar is dat wel zo?

‘Planten zijn goed voor je’: Feit of fictie?

Huisplanten zijn populairder dan ooit, en de media spelen hier gretig op in. Er wordt namelijk nog weleens beweerd dat het hebben van huisplanten ook de nodige cognitieve en psychologische voordelen heeft. Maar is dat wel zo?

This post is also available in Engels.

De afgelopen jaren is de populariteit van huisplanten erg toegenomen: zo is de Nederlandse plantenexport gegroeid van $6 miljard in 2000 naar $9 miljard in 2016, en wordt geschat dat ‘millennials’ goed zijn voor een derde van de plantenverkoop in de Verenigde Staten. Mainstream media spelen hier graag op in met artikelen over de (psychologische) voordelen van planten, maar het is soms moeilijk deze uitspraken op waarde te schatten. Zijn huisplanten inderdaad zo goed voor je, of valt het allemaal wel mee?

Luchtkwaliteit

Een veel aangehaalde eigenschap van planten gaat over ‘luchtverversing’: planten nemen koolstofdioxide (CO2) op en stoten zuurstof uit. In theorie kan dit inderdaad goed voor je zijn. Zowel het uitvoeren van cognitieve en motorische taken als het multi-tasken gaan beter in een zuurstofrijke (100%) omgeving dan in een omgeving met een normale zuurstofconcentratie (21%). Huisplanten kunnen het zuurstofgehalte in de lucht echter maar een klein beetje verhogen. Zelfs als alle CO2 in de lucht (0.04%) zou worden omgezet tot zuurstof (waartoe planten niet in staat zijn), stijgt het zuurstofgehalte maar van 20.95% naar 20.99%. Dit is te weinig om echt effect te hebben op ons functioneren. In plaats daarvan kun je beter de ramen open zetten: Een goede ventilatie heeft meer effect op de luchtkwaliteit en is dan ook geassocieerd met betere productiviteit.

En psychologisch?

Verder wordt er nog wel eens beweerd dat huisplanten positieve psychologische effecten hebben, zoals betere concentratie, minder stress en een goed humeur. Wat zegt de wetenschap hierover? Dit artikel heeft de resultaten van 21 onderzoeken naar het psychologische effect van huisplanten kritisch geanalyseerd. Over het algemeen lijkt de aanwezigheid van huisplanten inderdaad gerelateerd te zijn aan minder gerapporteerde stress (bijv. bij ziekenhuispatiënten). Daarnaast zijn er ook effecten op de pijnperceptie in zowel real life als experimentele setting: Ziekenhuispatiënten ervaarden post-operationele pijn als minder lang en intens (en namen daarbij minder pijnmedicatie), en in het lab hielden proefpersonen hun hand langer in een bak met ijswater wanneer er planten aanwezig waren.

Niet te vroeg juichen

De auteurs plaatsen echter ook de nodige kanttekeningen: De resultaten van de geanalyseerde onderzoeken zijn inconsistent, soms tegenstrijdig en de onderzoeksmethodes zijn vaak moeilijk te vergelijken. De auteurs suggereren daarom dat het psychologische effect van planten waarschijnlijk erg afhangt van de hoeveelheid planten, de plaatsing ervan en de mate van blootstelling. Daarbij zou het ook nog kunnen dat de ene persoon er gevoeliger voor is dan de andere en dat placebo-effecten een rol spelen (al kunnen placebo’s ook werken als je weet dat het een placebo is).

Of het houden van planten nou echt zo veel effect heeft op je goede gesteldheid is dus nog niet zonder twijfel; neem stellige claims hierover dus met een korreltje zout. Desondanks is dit geen reden om geen planten meer te nemen; ze zien er immers wel zo leuk uit en dat is ook zeker wat waard.

Geschreven door Felix

Bewerkt door Eva en Jill
Vertaald door Rowena
Vertaling bewerkt door Christienne

Gerelateerde blog:

De zon maakt gelukkig – Mahur

Credit: Uitgelichte afbeelding van Lisa Fotios via Pexels  (licentie)

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories