Donders Wonders Blog

“Slices of Life” door kunstenaar Mireia Guitart in samenwerking met Dr. Simon Surguladze van King’s College te Londen, exploreert de link tussen kunst, autobiografie en wetenschap. Dit werk, dat werd ingezonden voor de eerste Brain Art competitie laat zien dat dezelfde hersengebieden geactiveerd worden in reactive op blijdschap en op verdriet (Bron: Brain Art Competition 2011)

Laat jezelf zien – neem deel aan Brain Art

Kunst spreekt tot de verbeelding. De hersenen maken wie we zijn. Laat je liefde voor beide zien en stuur iets in voor OHBM-2019 Brain Art competitie!

This post is also available in Engels.

Wat is de Brain-Art competitie?

Meer dan 500 jaar geleden creëerde Leonardo da Vinci een van de eerste anatomische schetsen van de menselijke schedel en het brein. Zoals vele generaties na hem waagde Da Vinci zich aan het proberen te begrijpen van het ingewikkelde, fascinerende stuk kunst dat het brein is. Tegenwoordig worstelen neurowetenschappers nog steeds met deze zelfde kom vol neuronen, en proberen ze met allerlei methoden de hersenactiviteit vast te leggen. Velen van deze hersenscannerss komen samen op de jaarlijkse internationale meeting van de Organization for Human Brain Mapping (OHBM) die dit jaar plaatsvindt in Rome, Italië.

In samenwerking met het Neurobureau hield OHBM de eerste Brain-Art competitie in 2011. Sindsdien worden alle kunstenaars, zowel wetenschappers als niet-wetenschappers, uitgenodigd om deel te nemen aan de competitie door kunststukken in te sturen passend bij specifieke categorieën, waaronder Human Connectome, video illustratie en abstracte en grappige hersen-representaties. Jaarlijks wordt er een prijs toegekend aan een of twee categorieën die trendy onderwerpen binnen het neuroimaging veld laten zien. Hier zijn enkele voorbeelden van voorgaande exhibities:

“Maybe Raspberry Ice Cream” (2015)
door Hilary Toulmin, King’s College London
Een animatie van een 8-jarige om andere 8-jarigen iets te leren over MRI scanners door Playmobil te gebruiken en een 3D geprinte mini-MRI scanner

Bekijk alle inzendingen van voorgaande jaren via deze links:

2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

De eerste Brain-Art exhibitie, “Crossing Fibers: A neuroretrospectroscopic View” werd voorgesteld tijdens OHBM 2015 in Honolulu (Hawaii) en werd later tentoongesteld in Berlijn en Leipzig, Duitsland. Deze tentoonstellingen lieten de beste inzendingen van de Brain-Art competitie zien en er werden posters verkocht om het initiatief financieel te ondersteunen. Brain-Art inzendingen en tentoonstellingen hebben stukken van kunstenaars over de hele wereld laten zien. Vorig jaar in Singapore fascineerde lokale kunstenaar Shubigi Rao, geïnspireerd door haar neurowetenschappelijke kennis, de conferentiegangers met haar betoverende voorstellingen van wezens met complexe zenuwstelsels.

De tentoonstelling tijdens 2018 OHBM meeting liet werk zien van de in Singapore wonende kunstenares Shubigi Rao. (Bron: A Tree, A Treatise 2018)

Doe dit jaar mee met de competitie

De Brain-Art Special-Interest-Group, een van de vele comités binnen OHBM, heeft zojuist de Brain-Art competitie 2019 geopend en is momenteel bezig de tentoonstelling te organiseren.

De editie van dit jaar negeert de vorige thematisch gefocuste categorieën uit het verleden en legt in plaats daarvan de nadruk op verschillende modaliteiten van de kunst. De tentoonstelling gaat verder dan alleen visuele kunst en voegt categorieën toe voor tekst en live performance.

Hier zijn de categorieën:

  • Erato: 2D: i.e., digital images such as drawings, photos, paintings
  • Clio: 3D: i.e., sculptures and installations.
  • Calliope: 1D: i.e., short texts (10,000 characters maximum) as short fiction or poetry.
  • Terpsichore: real-time performance: i.e., any performative act (e.g. singing, dancing, live sketching, etc…).
  • Melpomene: failed attempt / bug / artifact

Je kunt jouw kunstwerk insturen tot 23:59 CDT, Woensdag, 29 mei 2019. Er is geen limiet voor het aantal inzendingen per persoon.

Voor meer informatie over de competitie, regels, FAQ, etc:

Blijf up-to-date en volg Brain-Art op Twitter: @OHBM_BrainArt


Oorspronkelijke taal: Engels
Auteur: Christienne Gonzales Damatac en Roselyne Chauvin
Redactie: Monica Wagner
Vertaler: Jill Naaijen
Redactie vertaling: Rowena Emaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories