Donders Wonders Blog

Een beetje stress doet goed

This post is also available in Engels.

Stress wordt vaak als iets negatiefs gezien. Toch krijg je het sterkste brein van fysieke en mentale uitdagingen met zo nu en dan een dosis stress.

De trap naar de hoogste verdieping nemen? Een ontzettend moeilijke vaardigheid leren? Doorwerken tot je 70e of zelfs tot je 80e? Misschien word je al moe van enkel de gedachte aan deze activiteiten. Toch kunnen ze erg goed zijn voor je brein. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog overtuigd bent dat de moeilijkere weg met mentale en fysieke uitdagingen veel positieve kanten heeft.

Laten we eerlijk zijn, even helemaal niets doen kan ontzettend lekker zijn. Soms lijkt het het gewoon niet waard om ook maar ergens moeite voor te doen en is bankhangen het meest belonend. En uiteraard, je hebt momenten van rust nodig om te zorgen dat je geen last krijgt van langdurige stress, want langdurige stress kan schade aanrichten aan je brein. Niet alle stress is echter slecht. Kortdurende stress, waarbij je je lichaam en brein voor een korte tijd uitdaagt, is zelfs nodig als je je brein gezond wilt houden.

Als maatschappij slaan we soms door in het fysiek rustig aan doen. Zo haalt slechts 40% van de mensen de beweegnorm die stelt dat we iedere dag een half uur aan één stuk door matig intensief moeten bewegen. Zonde, want fysieke beweging is ontzettend goed voor ons brein. Naast de voordelen op de lange termijn op ons cognitief functioneren, werkt ons geheugen al direct na het bewegen beter. Daarnaast verkleint regelmatig bewegen de kans op hart- en vaatziekten en op een beroerte. Het is prachtig wat bewegen voor onze gezondheid en ons brein kan doen, maar helaas loopt dus een groot deel van de mensen deze voordelen mis.

Ook mentaal willen we het soms wel heel erg kalm aan doen. Mensen nemen bijvoorbeeld op middelbare leeftijd regelmatig stappen om een rustiger leven te krijgen: ze gaan minder werken of zeggen hun baan zelfs helemaal op en proberen veel rust te nemen waarbij zelfs op vakantie het liefst alleen maar op het strand wordt gelegen. Recent onderzoek laat echter zien dat dit niet de groep mensen is die cognitief het sterkst is op latere leeftijd. Juist de mensen die veeleisende mentale activiteiten blijven doen zijn zogenaamde superagers met een sterk en fit brein. Zij blijven zichzelf uitdagen om nieuwe dingen te leren buiten hun comfortzone. Doorwerken tot op latere leeftijd om mentale uitdaging in je leven te houden is dus helemaal niet zo’n gek idee. Mits je uiteraard ook periodes van rust in je leven inbouwt.

Het is niet altijd gemakkelijk om je brein sterk te houden, want er komt vaak wat stress bij om de hoek kijken. Fysieke beweging kan leiden tot spierpijn en een uitgeput gevoel en hard moeten nadenken kan onaangenaam voelen. Maar doorzetten bij een tijdelijk ongemak van stress is niet slecht voor je. Zoek de uitdaging op en los problemen die je daarbij tegen komt op. Onthoud: zolang je geen langdurige stress ervaart doe je je brein een enorm plezier.

Dit blog is geschreven door Angelique.
Bewerkt door Mahur.

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories