De zon maakt gelukkig

This post is also available in Engels.

Het is lente. De terrasjes vullen zich vanzelf en mensen voelen zich gelukkig, want: de zon schijnt! Hoe helpt dat?

Een gelukkige vrouw op een zonnige dag. Foto van pexels.com.

De zonuren duren langer, de temperaturen zijn milder, de krokus komt op en de vogels fluiten. Het is lente. Ik voel me vrolijk en energiek. Ik wil naar buiten om iets gezelligs te doen! De koude winter is weer voorbij en hiermee ook de sombere dagen.

Niet alleen in de natuur zijn de veranderingen door de lente en verhoogde zonuren te zien. Ook onze stemming lijkt een boost te krijgen. Hoe komt dat?

De kracht van vitamine D
Planten zijn niet de enige die zonnestralen goed kunnen gebruiken. Mensen gebruiken zonlicht om vitamine D aan te maken! Vitamine D beschermt onze botten, werkt preventief tegen kanker (met uitzondering van huidkanker) auto-immuunziektes en hart- en vaatziekten. Naast deze beschermende effecten speelt vitamine D een stimulerende rol bij de aanmaak van een gelukstofje in het brein, serotonine. Dit maakt dat we ons prettiger voelen.

Een serotoninestimulans
Serotonine is een neurotransmitter (een overdrachtsstof voor de communicatie tussen hersencellen) die onder andere belangrijk is voor emoties en stemming. Een tekort aan serotonine hangt samen met somberheid, depressie en angstklachten (zie eerdere blog).

Onderzoek naar vitamine D
In een onderzoek werd aangetoond dat er een verband is tussen vitamine D en serotonineproductie. Wanneer er meer vitamine D aanwezig was, bleef de stemming van mensen beter.

Hoe de onderzoekers daarachter kwamen? Tijdens het onderzoek moesten deelnemers eerst een drankje opdrinken, met daarin alle aminozuren behálve tryptofaan. Tryptofaan, zoals de rest van de aminozuren, krijgen we binnen via ons eten. Het is een bouwsteen waarmee het lichaam serotonine kan aanmaken. Doordat er te weinig van deze bouwstof in het drankje zat, kreeg het lichaam van de deelnemers een tijdelijk tekort aan serotonine, wat kan leiden tot een sombere, en depressieve stemming.

Zoals verwacht verslechterde de stemming van de deelnemers als ze in een donkere kamer zaten. Maar bij fel licht gebeurde dat niet! Het felle licht bootste zonlicht na, dat normaal de vitamine D productie in gang zet. Onder invloed van genoeg vitamine D kan het serotoninegehalte in het brein weer opgehaald worden en verbetert te stemming. Deze studie toont dus aan dat stemmingsklachten soms verholpen kunnen worden met een zonnebad. Dit is zelfs aangetoond voor mensen die leiden onder depressieve klachten.

Hoe krijg je genoeg vitamine D?
Het effect van zonlicht op onze stemming is extra belangrijk voor de noordelijke landen, zoals Nederland, of nog hoger als Zweden en Denemarken waar de hoeveelheid zonlicht verminderd is (zie eerdere blog over winterdepressie). Zwangere vrouwen, ouderen, jonge kinderen, mensen die weinig buiten komen en mensen met een getinte huidkleur lopen extra kans om een vitamine D tekort te krijgen. Je kunt een tekort tegengaan met de volgende tips:

  1. Let op je voeding: vette vis lijkt een goede bron voor vitamine D te zijn. In mindere maten geld dit ook voor vlees en eieren.
  2. Doe activiteiten buiten. Er wordt aanbevolen de armen en benen, of handen, armen en gezicht voor 5 tot 10 minuten voor 2 of 3 keer per week bloot te stellen aan zonlicht.
  3. Neem vitamine D-voedingssupplementen in.

Lees meer over vitamine D hier. Hopelijk helpt dit blog je om nog meer van de zon en de lente te genieten, buiten op een terrasje of in een park. En vergeet de zonnebrand niet ;).

Geschreven door Mahur.
Bewerking door Annelies.

 

+ posts

1 thought on “De zon maakt gelukkig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories