
De psychologische paradox van geluk
De rol van geluk in het behalen van onze succes wordt vaak onderschat. Het resultaat: we zijn gemotiveerd hard te werken en presteren daardoor beter. Heeft de onderschatting van geluk ook een keerzijde?
De rol van geluk in het behalen van onze succes wordt vaak onderschat. Het resultaat: we zijn gemotiveerd hard te werken en presteren daardoor beter. Heeft de onderschatting van geluk ook een keerzijde?
Heeft het vrouwenbrein een biologische klok die gelinkt is aan de maan om de menstruatiecyclus te beïnvloeden? Veel onderzoeken laten zien dat dit slechts een stoffige oude mythe is. Maar hoe zat dat vroeger, toen de meeste biologische ritmes nog werden gereguleerd door natuurlijk licht?
Je darmen en hersenen staan met elkaar in verbinding. Zo kan de samenstelling van je darmbacteriën invloed hebben op de veroudering van je hersenen.
Voor sociale wezens zoals de mens is communicatie essentieel. Er zijn echter bepaalde omstandigheden die verbale communicatie moeilijk maken. Recente studies hebben met behulp van hersen-computerinterfaces hersensignalen weten om te zetten in spraak, zodat ze patiënten met een spraakbeperking kunnen helpen met communiceren zonder dat ze hoeven te praten.
Een appje sturen, door je social media scrollen of even je e-mail checken in het bijzijn van je kind. Onderzoek laat zien dat dit invloed heeft op de band met je kind.
Is iedereen die van true crime houdt een potentiële seriemoordenaar?
De ziekte van Parkinson komt steeds vaker voor, maar de huidige behandelingsmogelijkheden zijn nog steeds beperkt. Zou bewegingstherapie op muziek de symptomen van deze slopende ziekte kunnen verlichten?
Onze emoties worden niet alleen bepaald door wat we meemaken; ze kunnen ook worden beïnvloed door veranderingen in sommige neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine.
Onze hersenen zijn opmerkelijke organen en hebben het indrukwekkend vermogen zichzelf te herstellen na het oplopen van letsel. Onderzoekers staan op het punt de mysteries rond de veerkracht van de hersenen te ontrafelen en innovatieve interventies te ontwikkelen die bijdrage aan dit herstel. In deze blog duiken we in de fascinerende wereld van revalidatie en ontdekken we de mogelijkheden voor behandelingen.
We leven in een wereld die snel verandert en waarin we ons regelmatig moeten aanpassen, zoals bijvoorbeeld bij het leren van een nieuwe taal. Welke factoren dragen bij aan het leren en wat gebeurt er als we uitdagingen tegenkomen?