Donders Wonders Blog

Dit is hoe je lucide kan dromen

This post is also available in Engels.

Wat zou jij doen als je de macht had over je eigen dromen? Met behulp van makkelijk te verkrijgen producten beginnen meer mensen de wonderlijke wereld van lucide dromen te ontdekken. Dit is wat jij erover moet weten.

Heb je al van lucide dromen gehoord? Lucide dromen is een speciale fase van je slaap. Je droomt niet alleen, je hebt ook volledige controle over de inhoud van je droom en jij bepaalt wat je met je droom doet. Opeens is alles wat je je kan bedenken mogelijk!

In onze vorige blogs hadden we het over de beginselen van lucide dromen en waarom zo veel mensen geïnteresseerd zijn in het gebruik van lucide dromen om zich te vermaken, zichzelf te verbeteren of zelfs slaapstoornissen te verhelpen. Maar als je niet kan wachten om te meer te weten te komen over de producten die je kan gebruiken om lucide te dromen, lees dan verder in dit blog!

De wens om lucide te dromen opent een gat in de markt.

Je denkt nu misschien: “Waarom moet ik iets kopen om lucide te dromen?” Helaas kan de meerderheid van de bevolking niet regelmatig lucide dromen. Als je deze slaapfase wilt bereiken, moet je bepaalde strategieën gebruiken (je vindt er zat op het internet) en veel oefenen. Dat kan lastig zijn. Daarom zijn bedrijven meteen ingesprongen op de hype en producten ontwikkeld die mensen kunnen helpen om in de slaapfase van lucide dromen te komen. Er zijn nu meerdere technische hulpmiddelen te koop. We zullen in dit blog de belangrijkste eigenschappen van deze producten beschrijven. Dit hebben we samen met Samir en Purva Raut gedaan, de bedenkers van iBand+, één van de meest recente slaapproducten op de markt.

Laat het product je helpen met je eerste lucide droom.

Technologische gadgets voor lucide dromen moeten tenminste één ding doen: je laten weten wanneer je in de juiste slaapfase bent. Hiervoor zijn deze producten bewapend met licht- en (soms) geluidssystemen wiens signalen aangeven dat je droomt. Hoewel je niet bij bewustzijn bent, kan je brein deze signalen nog steeds waarnemen en, na wat oefenen, weet jijzelf wanneer het moment daar is om lucide te gaan dromen.

Iemand gebruikt iBand+ (links) en een weergave van de LED-licht functionaliteit om lucide dromen op te wekken (rechts).
Linker en rechter afbeeldingen afkomstig van iBand+.

Het product moet je leren kennen om je te helpen beter lucide te dromen.

Een van de moeilijkheden bij het bedenken van zo’n product is het bepalen in welke slaapfase de signalen uitgezonden moeten worden. Om lucide dromen op te wekken, moet dit gebeuren tijdens REM-slaap (Rapid Eye Movement). Dit is een korte slaapfase waarin je droomt.

Sommige producten hebben functies die je REM-slaap bijhouden. Zoals in de klassieke diagnostische procedures die gebruikt werden voor polysomnografie, meten deze producten fysiologische signalen zoals je hersengolven door middel van elektro-encefalografie (EEG), of spieractiviteit door middel van elektromyografie (EMG). Zodra deze meetapparatuur de REM-fase herkent, zal het systeem de juiste licht- en geluidssignalen sturen.

Producten gebaseerd op EMG maken gebruik van het feit dat tijdens REM-slaap je ogen daadwerkelijk enorm veel kleine bewegingen maken, die de sensoren kunnen waarnemen. EEG meet uiteindelijk ook of je in REM-slaap bent, maar doet dit door te zoeken naar de hersengolven die alleen bij REM-slaap voorkomen.

De makers van de iBand+ kozen ervoor om EEG te gebruiken. Het Donders Instituut werkt op dit moment samen met iBand+ en zijn ontwikkelaars Samir en Purva, om de methodes te verbeteren die slaap en lucide dromen kunnen opwekken. Hiermee hopen we deze methodes te kunnen gebruiken in therapieën voor slaaptekort.

“Het team kwam uiteindelijk uit op EEG om meer te weten te komen over slaap”, legt Samir uit. “Een EEG-scan meet de elektrische verschillen in het brein via je schedel. Deze verschillen worden getoond in een grafiek. Tijdens je slaap kunnen we duidelijke patronen zien die aangeven in welke slaapfase je zit: lichte, diepe, hele diepe slaap of REM-slaap. Door gedurende de hele nacht te meten, kunnen we zien of onze technieken effect hebben.”

Hoewel hedendaagse methodes die indirect je slaapfases meten, zoals EMG, ook kunnen werken, geven methodes die direct hersenactiviteit meten, resultaten die betrouwbaarder zijn.

Het moet ook makkelijk zijn.

Technologiebedrijven hebben ook geïnvesteerd in het aanpassen van fysiologische meetapparatuur naar versies ergonomischer en makkelijker te gebruiken zijn. Het zijn geen logge apparaten, maar handige oogmaskers of, zoals de iBand+, een draadloze Bluetooth EEG hoofdband (zie de afbeelding hieronder). Vergelijk maar eens de iBand+ met de elektrodecap zoals we hem gebruiken in wetenschappelijk onderzoek: welke zou je liever dragen als je naar bed gaat?

Een voorbeeld van een ouderwetse EEG-cap (links) en nieuwe EEG-hoofdband (rechts) .
Linker en rechter afbeeldingen afkomstig van iBand+ en Pexels (CC0 1.0).

Dit is een voorbeeld van hoe deze producten klassieke fysiologische meetmethodes verbeteren door ze makkelijker en comfortabeler te maken. Dit is vooral belangrijk als het om slaap gaat, want je kan niet slapen als je niet op je gemak bent. En dat is iets wat potentiële kopers van dit soort producten belangrijk vinden. Dus houd rekening met wat jij nodig hebt en met het geld dat je te besteden hebt… en geniet van je lucide dromen.

Originele taal: Engels
Auteur: João Guimarães
Buddy: Jeroen Uleman
Editor: Christienne Damatac
Vertaler: Wessel Hieselaar
Editor Vertaling: Floortje Bouwkamp

+ posts

1 thought on “Dit is hoe je lucide kan dromen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories