Donders Wonders Blog

Lucide dromen: Hoe het je leven zal veranderen

This post is also available in Engels.

In een eerder DW blog hebben we laten zien dat dromen “echt” kunnen worden door lucide dromen. Nu bekijken we hoe je kunt profiteren van dit fenomeen.

Ben je ooit op Mars geweest, of teruggereisd naar de tijd van dinosaurussen, of heb je ooit een lichtzwaard gebruikt? Waarschijnlijk niet, niet in het echte leven. Maar met lucide dromen kun je alles wat je je maar kunt voorstellen ervaren alsof het echt is, enkel met de kracht van je (on)bewustzijn.

Veel mensen, waaronder wetenschappers, zijn enthousiast over de potentie van lucide dromen. Wat kan het betekenen voor wetenschappelijk onderzoek en de maatschappij? Om deze vraag te beantwoorden, werd 301 lucide dromers gevraagd wat ze doen wanneer ze deze specifieke fase van slaap ervaren. De tabel hieronder laat zien wat men het vaakst deed.

Lijst van dingen die lucide dromers doen wanneer ze controle over hun dromen hebben.
Figuur bewerkt van Schädlich et al.

In deze lijst kunnen we zien dat de meeste lucide dromers hun tijd gebruiken om plezier te maken of om nachtmerries te vermijden. Deze observatie gaat samen met de verwachtingen van de maatschappij betreffende lucide dromen. Hoewel de entertainmentindustrie potentie ziet in de eindeloze scenario’s afkomstig van dit fenomeen, hebben clinici lucide dromen al onderzocht als therapeutische benadering tegen nachtmerries, wat een veel voorkomende klacht is bij mensen met slaapdeprivatie. Sommige onderzoekers geloven dat deze therapie ook gebruikt kan worden bij stemmingsstoornissen die gerelateerd zijn aan slaapproblematiek, zoals angst, depressie en posttraumatische stressstoornis.

De vragenlijst laat nog altijd zien dat 20-30% van de mensen lucide dromen gebruiken om vaardigheden te oefenen, problemen op te lossen of zelfs hun kennis te vergroten. De tijd die ze in zichzelf investeren gedurende lucide dromen kan in het dagelijks leven belonend werken. Sportonderzoek laat bijvoorbeeld zien dat het oefenen van een motorische taak tijdens een lucide droom de prestatie verbetert wanneer men wakker is. Stel je voor dat lucide dromen gebruikt kunnen worden om allerlei dingen te oefenen: een presentatie die je volgende week moet geven, het besturen van een vliegtuig of zelfs gitaarlessen!

Maar hoe kun je genieten van de voordelen van lucide dromen?

Als je op internet kijkt vind je allerlei suggesties over hoe je een lucide dromer kunt worden, zoals het bijhouden van een droom-dagboek, licht- in plaats van geluid-wekkers gebruiken of zelfs het innemen van galantamine (ik zou deze laatste optie niet riskeren). Ondanks deze aanbevelingen is één ding zeker: we begrijpen nog steeds niet erg veel van lucide dromen. Alleen met technieken die goedgekeurd zijn door de wetenschappelijke methode zullen we in staat zijn lucide dromen voor iedereen beschikbaar te maken.

Dat is waarom experts van verschillende vakgebieden samen zijn gekomen om producten te ontwerpen die aan deze vereisten voldoen. Een voorbeeld hiervan is een techniek die slaapkwaliteit meet door verschillende lichaamsfuncties te meten en de omgeving van de slaper te manipuleren om lucide dromen te vergemakkelijken.

In een volgende blog laten we huidige technieken zien die beschikbaar zijn voor lucide dromers met Samir en Purva Raut, de breinen achter iBand+, een van de meest recente slaaptechnologie producten.

Dit blog is geschreven door João, bewerkt door Christienne en Marisha en vertaald door Jill en Felix

Credits: bovenste plaatje bewerkt van Pixabay

+ posts

1 thought on “Lucide dromen: Hoe het je leven zal veranderen

 1. Beste,
  Hallo, graag stellen wij ons even voor wij zijn Maarten en Boaz en zitten op het Schoter 5 havo.

  Om ons diploma te behalen heeft de school gevraagd aan ons om een profielwerkstuk te maken en het onderwerp mogen we zelf kiezen. Wij hebben gekozen voor het onderwerp “lucide dromen” als profielwerkstuk.
  We zijn zelf erg geïnteresseerd in het beoefenen van lucide dromen, dit hebben we een maand lang bij ons zelf onderzocht. Door middel het toeppassen van verschillende technieken.

  Bij dit onderwerp van ons profielwerkstuk hebben we een hoofdvraag bedacht om te onderzoeken.
  De hoofdvraag luidt: Wat is de beste techniek om te lucide dromen.

  We vroegen ons af of u een aantal vragen eventueel telefonisch zou willen beantwoorden, en dat er een mogelijkheid is om u telefonisch te benaderen.
  ====
  Indien u het prettiger vind om via de mail te reageren hebben we de vragen onderaan gezet.

  We hopen op uw reactie

  Met vriendelijke groet,
  Maarten van der Heijden 0619119338
  Boaz van Dijk 0682558362

  Het Schoter 5H te Haarlem

  Kunt u iets kort vertellen over u zelf, bijvoorbeeld waar u gestudeerd hebt, wat voor werk je doet.

  Wat is uw motivatie om lucide te dromen?

  Wat denkt u dat de beste techniek is voor lucide dromen?

  Denkt u dat iedereen lucide kan dromen?

  Hoe zou u lucide dromen het beste omschrijven?

  Denkt u dat er een verband speelt tussen lucide dromen en leeftijd?
  En denkt u dat er een verband is tussen lucide dromen en sport?
  Heeft u nog tips voor het beoefenen van lucide dromen?

  Wilt u nog iets boeiends over lucide dromen wat veel mensen niet weten wat we eventueel kunnen gebruiken voor ons werkstuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories