Donders Wonders Blog

Lucide dromen: wanneer dromen en realiteit botsen

This post is also available in Engels.

Terwijl je slaapt is het moeilijk je te realiseren of je droomt of niet. Maar wanneer je je hiervan bewust wordt, kun je de volledige controle krijgen. En de mogelijkheden zijn eindeloos!

Plaatje van Pexels (CC0 1.0).

We ervaren gedurende ons leven verschillende typen dromen; van sommigen zijn we ons niet eens bewust, anderen kunnen we ons amper herinneren. En dan zijn er ook nog deze levendige dromen, zo echt dat je twijfelt of je wakker bent of slaapt. Sommige mensen blijven twijfelen terwijl anderen zich realiseren dat het een droom is – maar zonder wakker te worden. In dit geval gebeurt er iets fantastisch: je kunt deelnemen aan de scene alsof je wakker bent en dingen ervaren die in werkelijkheid onmogelijk zijn! Dit noemen we “lucide dromen”.

Wat maakt een droom lucide?

Om lucide dromen te begrijpen moeten we eerst wat basisaspecten van de menselijke slaap bespreken. We weten dat er een slaapcyclus is die verschillende fases doorloopt: drie non-rapid eye movement (NREM) fases en de rapid eye movement (REM) fase (we noemen het REM omdat gedurende deze fase je ogen onder andere veel snelle kleine bewegingen maken).

REM is de fase waarin men droomt, inclusief lucide dromen. Je kunt zien in welke slaap-fase iemand is door naar fysiologische opnames te kijken zoals hersensignalen van electroencephalografie (EEG). Het is vrij gemakkelijk om te identificeren wanneer mensen door een REM fase gaan en zelfs wanneer men lucide dromen heeft. EEG opnames van de frontale gebieden in de hersenen laten zien dat lucide dromen andere hersenactiviteit veroorzaken dan normale REM. Dit suggereert dat lucide dromen voorkomen in een staat tussen de REM-fase en wakker zijn.

Hoeveel lucide dromers zijn er? En wie heeft meer kans er één te zijn?

Een analyse van resultaten van 34 studies over lucide dromen laat zien dat 55% van de mensen minstens één keer in hun leven een lucide droom gehad hebben, en bijna de helft van deze mensen (23% van het totale aantal deelnemers) zei minstens eens per maand een lucide droom te hebben.

Factoren zoals leeftijd kunnen de kans op lucide dromen beïnvloeden. Volwassenen hebben meer kans op lucide dromen, maar kinderen en adolescenten die lucide dromen hebben, hebben ze regelmatiger. Onderzoekers hebben ook geprobeerd te zien of er iets speciaals is aan lucide dromers (in de cognitie of persoonlijkheid). Lucide dromers lijken meer open te staan voor nieuwe ervaringen en worden meer aangetrokken door cognitieve uitdagingen zoals debatteren of een puzzel oplossen. Aangetrokken worden door cognitieve uitdagingen kan verklaren waarom lucide dromers beter zijn in taken die aandacht vereisen en waarom er meer lucide dromers zijn onder video-gamers.

Lucide dromen voor iedereen!

Niet iedereen heeft lucide dromen, maar dat verandert snel! Sommige mensen delen hun recept voor het simuleren van lucide dromen online. Anderen zien het als een zakelijke kans en hebben gecertificeerde producten en technieken ontwikkeld die ons de fantastische kans op lucide dromen zullen geven. Deze initiatieven zien de applicatie van lucide dromen niet alleen als vermaak, maar ook om ons interessante klinische inzichten te geven in slaap-gerelateerde stoornissen. We gaan verder in op dit onderwerp in deel 2 van dit DW blog. Vergeet niet om onze Facebook en Twitter pagina te volgen zodat je dit niet zult missen!

Deze blog werd geschreven door João, bewerkt door Annelies en Monica en vertaald door Jill en Felix

+ posts

2 thoughts on “Lucide dromen: wanneer dromen en realiteit botsen

  1. Grappig, wat me ook brengt bij het volgende. En ja het is waar gebeurd en niets ervan is verzonnen. Maar nu nog de wetenschappelijke verklaring?!? hoe kan het dat we soms dromen hebben waarin we datgene dromen wat in de toekomst plaatsvindt? In mijn geval drie weken later toen ik rond de 18 was. Overigens heeft mijn dochter deze dromen ook ( gehad) reeds vanaf een leeftijd van 8 jaar.

  2. ik zou zelf denken dat zo’n gebeurtenius die je vooraf droomt ergens binnen de verwachting is gelegen. Een collega van mij heeft me eens verteld dat in Suriname dromen juist als voorspellend gezien worden, Maar zij had dus haar vader’s overlijden had gedroomd en inderdaad overleed hij ongeveer een week later. En zulke verhalen heb ik ooit wel vaker gehoord. Maar er is altijd wel een link waaruit je het droom–onderwerp kunt verklaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories