Donders Wonders Blog

De buitengewone vaardigheden van mensen met een bedreigde baan

Technologie is niet gratis: sommige banen zullen vroeg of laat door machines worden overgenomen. Hoe kan de maatschappij blijven profiteren van de buitengewonde vaardigheden van deze professionals?

Machines hebben tot nu toe aan de kant van de werknemers gestaan. Hoe lang nog?
Afbeelding van Pexels (CC0 1.0).

Technologie vormt onze maatschappij meer dan ooit. Dankzij technologie is onze kwaliteit van leven verbeterd, inclusief geavanceerde zorg en economische groei. De meeste modern bedrijven zijn afhankelijk van technologie. Dingen als digitalisatie en automatisering zijn hoofdingrediënten voor een succesvol bedrijf. Maar nu de maatschappij van de toekomst voorop ligt met een toenemende nadruk op geautomatiseerd werk door machines; welke rol is er dan nog voor het “gewone volk”?

Nemen machines onze banen over?

Dit is geen recent probleem. Technische vooruitgang leidt in veel gevallen tot outdating van sommige banen. Denk aan ‘lantaarn-aanstekers’ die hun banen verloren nu verlichting publiekelijk geregeld is dankzij elektriciteit. Dit kan in de nabije toekomst ook gebeuren voor andere banen. Een goed voorbeeld is de transportsector. Zullen, met de komst van automatische auto’s, bedrijven nog steeds chauffeurs willen betalen voor hun service? Of zullen ze investeren in automatische voertuigen zodat de service 24/7 beschikbaar is zonder een salaris te hoeven betalen? Waarschijnlijk dat laatste. En hoe zal de maatschappij de kosten van accommodatie minimaliseren voor een groep mensen die plotseling zonder baan zit? Hoewel het een gecompliceerd probleem is heeft de moderne maatschappij vele oplossingen gevonden dankzij technologische vooruitgang en zal het ook slagen dit probleem op te lossen.

De oplossing kan gerelateerd zijn aan de manier waarop wij mensen met dit soort banen zien. Vaak benaderen we hen als werkers die getraind zijn voor het uitvoeren van één specifieke functie. Neurowetenschap heeft echter al laten zien dat deze professionals buitengewone en, nog belangrijker, overdraagbare vaardigheden hebben. Door het jarenlang uitvoeren van een specifieke functie worden ze getraind en meer bedreven in cognitieve vaardigheden dan mensen in andere professionele sectoren. Neem bijvoorbeeld taxichauffeurs. Onderzoekers in Londen hebben de hippocampus van taxichauffeurs die in de Britse hoofdstad werken onderzocht. De hippocampus is een hersengebied dat gerelateerd is aan ruimtelijk geheugen en navigatie, twee aspecten waar taxichauffeurs experts in zijn. Het onderzoek liet zien dat corticale lagen van de hippocampus over tijd dikker werden, wat niet zo was bij niet-professionele chauffeurs. Dit reflecteert een beter ruimtelijk geheugen en navigatievaardigheden als gevolg van training. Natuurlijk worden speciale vaardigheden niet alleen vergaard door taxichauffeurs maar ook in andere expertises en vaak kunnen deze vaardigheden in een veel bredere context worden toegepast. Dus, de echte uitdaging voor de toekomst zal het vinden van banen zijn waarin eerder verkregen vaardigheden kunnen worden toegepast zonder het potentieel van onze zeer getrainde werkers teniet te doen.

Taxichauffeurs ontwikkelen speciale geheugen- en ruimtelijke oriëntatievaardigheden bij het uitvoeren van hun baan
Abfbeelding van Pexels (CC0 1.0).

Let op want jouw baan kan de volgende zijn!

Wat van toepassing is op taxichauffeurs kan evengoed gelden voor andere banen die bedreigd worden door automatisering in de nabije toekomst. Er zijn zelfs websites die inschatten hoe groot de kans is dat jouw baan wordt overgenomen door robots. Houd er rekening mee dat je niet de enige bent die waarschijnlijke grote veranderingen tegemoet gaat in de toekomst. Het kan zelfs van invloed zijn op banen waarvan je het nooit zou verwachten. In 2009, bijvoorbeeld, werden de eerste rapporten van robotwetenschappers gepubliceerd. Blijkbaar moet ik opschieten met het ontdekken van mijn eigen buitengewone vaardigheden…

Deze blog is geschreven door João, bewerkt door Eva en Marisha en vertaald door Jill en Felix.

Geïnspireerd door een lezing van onze collega’s Kwok, Mats en Guilherme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories