Donders Wonders Blog

Muziek zien en voelen

Sinterklaas is weer in het land en dus is de tijd van non-stop Sinterklaasliedjes ook aangebroken. Er wordt vaak aangenomen dat dove mensen geen muziek kunnen waarnemen, maar eigenlijk kan dit wel!

This post is also available in Engels.

Sinterklaas is weer in het land en dus is de tijd van non-stop Sinterklaasliedjes ook aangebroken. Er wordt vaak aangenomen dat dove mensen geen muziek kunnen waarnemen, maar eigenlijk kan dit wel!

‘Muziek zien’ Afbeelding dankzij Pexels (CC0 1.0)

Sinterklaasmuziek en muziek in het algemeen is overal om ons heen en we kunnen ons geen wereld voorstellen zonder muziek. We luisteren naar de radio, er is muziek in de supermarkt en op straat spelen straatmuzikanten. Omtrent dove mensen bestaat vaak de misvatting dat ze niet van muziek kunnen genieten. Dit is echter niet waar! Dove mensen ervaren muziek misschien anders dan goed horende mensen, maar ze kunnen er nog steeds in zijn volledigheid van genieten. Kijk naar dit filmpje om in de juiste stemming te komen. Hier voorziet een piet een Sinterklaasliedje van Nederlandse Gebarentaal:

Dove mensen horen vibraties
Laten we voordat ik de ervaringen van muziek tussen dove en horende mensen ga vergelijken, eens kijken naar wat muziek eigenlijk is. Muziek is geluid en we weten dat geluid overgedragen wordt door mechanische trillingen in de lucht. Als die trillingen verschillen in intensiteit en daardoor toonhoogte vormen ze samen muziek. We horen dan die muziektrillingen die vervolgens verwerkt worden in het brein. Het eindproduct is muziek zoals je dat kent. Dove mensen voelen deze geluidstrillingen, bijvoorbeeld door een luidspreker of trillende vloer. Ze voelen het zelfs in hetzelfde hersengebied als waar horende mensen muziek horen. Dit betekent dat voor het brein muziek op dezelfde manier wordt verwerkt, ongeacht of je kunt horen. Dit bijzondere feitje spitst je oren wel, of niet?

Voorbij vibraties
Naast het ervaren van de trillingen van muziek kunnen dove mensen ook andere aspecten van muziek ervaren zoals de songtekst of de emotie van de zanger door visuele muziek. Wat vond je van het Sinterklaasliedje van hierboven? Deze video is een voorbeeld van een ruwe muzikale interpretatie van de tekst naar de Nederlandse Gebarentaal. Echter, visuele muziek kan nog veel meer omvatten. Heb je ooit de songtekst van een nummer opgezocht? Als je ze gewoon leest zijn ze vaak vlak, haperend en zonder de stemming, ritme etc. dat het lied over zou moeten brengen. Als je er daarentegen wat instrumenten bijvoegt zul je meer dan genoeg emotie ervaren, waardoor de woorden veel meer betekenis krijgen. Dat is waarom veel visuele muzikanten proberen zo veel mogelijk lagen van een nummer over te laten komen. In feite is visuele muziek niet alleen voor horende mensen te begrijpen. Check deze leuke video die mijn collega heeft gemaakt:

Vond je het leuk? Het is een goed voorbeeld van hoeveel onderdelen van een lied eigenlijk visueel overgebracht worden. Zelfs horende mensen kunnen dan onderdelen opmerken waar ze eerst niet bewust van waren. Dus de volgende keer dat je een liedje hoort, denk dan na over hoe je lichaam reageert in samenspel met je oren en wie weet ontdek je een compleet andere muziekwereld. Dus, laten we het erkennen; muziek is geweldig en muziek is voor iedereen.

Deze blog is geschreven door Francie Manhardt en aangepast door Cristiano Micheli  en Monica Wagner, en vertaald door Rowena Emaus.

Voor nog meer informatie over visuele muziek, klik hier.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories