Donders Wonders Blog

In een oogwenk: Vijf grappige feiten over knipperen

Knipperen is te vergelijken met ademhalen: we doen het continu. We knipperen zo’n 13,500 keer per dag met onze ogen! Hoewel we allemaal weten waarom ademhalen nodig is, is dit niet zo duidelijk voor knipperen. Hier dus een aantal grappige feiten over oogknipperen.

This post is also available in Engels.

1. Knipperen is een van de snelste bewegingen

De uitdrukking in een oogwenk komt niet uit het niets: oogknipperen duurt eentiende van een seconde en is daarmee één van de snelste bewegingen van de mens.

2. We knipperen om ons oog te bevochtigen en beschermen

De hoofdreden dat we met onze ogen knipperen is om onze ogen te beschermen tegen dingen van buitenaf, zoals allergenen, verontreinigende stofjes en kleine insecten. Knipperen maakt ook onze ogen vochtig en werkt reinigend. Elke keer dat we onze ogen sluiten wordt er zout losgelaten van onze traanbuizen en over het oppervlak van het oog verspreid, wat kleine stofdeeltjes wegspoelt en de oogbal vochtig houdt.

Echter, we knipperen veel vaker dan nodig voor reiniging, bevochtiging en bescherming. Waarom knipperen we nog meer?

3. Hoe vaak we knipperen hangt af van de taak die we doen

Wetenschappers hebben laten zien dat knipper-frequentie (hoe vaak we knipperen) en duur (hoe lang het knipperen duurt) door omstandigheden varieert.

Normaal gesproken knipperen we zo’n 8 tot 21 keer per minuut. Echter, als we een moeilijke taak doen of een moeilijk gesprek voeren, kan de hoeveelheid verdubbelen.

Aan de andere kant knipperen we juist minder wanneer we visueel gefocust zijn. Bijvoorbeeld tijdens lezen van een spannend boek of het bingen van je favoriete Netflix-serie, knipperen we minder (gemiddeld 4.5 keer per minuut).

We knipperen gewoonlijk tijdens een pauze: als we klaar zijn met het lezen van een zin of tussen film-scenes. Eén van de ideeën is dat knipperen wellicht een soort moment van rust voor het brein creeërt die mindwandering of even “offline” gaan mogelijk maakt. Op deze manier zijn oogknippers de leestekens van ons brein die een pauze aangeven in de hersenactiviteit tijdens een bepaalde activiteit.

4. Hoe vaak we knipperen wordt beïnvloed door emoties

Hoewel de invloed van mentale processen op oogknipperen nog steeds onderzocht wordt, weten we dat knipper-frequentie beïnvloed kan worden door interne factoren zoals vermoeidheid, stress of emoties. Bijvoorbeeld, wanneer we emotioneel geagiteerd, angstig of gefrustreerd zijn knipperen we vaker. Maar als we dagdromen knipperen we blijkbaar juist minder.

5. Oogknipperen is belangrijk bij face-to-face communicatie

Oogknipperen schijnt ook belangrijk te zijn als feedback signaal in interactieve persoonlijke communicatie. Tijdens een gesprek geeft de spreker bijvoorbeeld een korter antwoord indien de luisteraar langzamer knippert. In deze situatie lijkt knipperen een signaal af te geven: “Stop maar, ik heb voldoende informatie ontvangen.”

Zoals je ziet kan er een hoop in een oogwenk gebeuren. Hoewel knipperen ons niet opvalt is het essentieel voor de gezondheid van onze ogen. Ook kan het helpen te focussen en is het een belangrijk middel tijdens een gesprek. Dus, hoe zit het met jou? Heb je vandaag genoeg geknipperd?

Originele taal: Engels
Auteur: Francie Manhardt
Buddy: Jeroen Uleman
Editor: Rebecca Calcott
Vertaler: Jill Naajien
Editor Vertaling: Floortje Bouwkamp

Foto door Conner Ching. op Unsplash (licentie).

1 thought on “In een oogwenk: Vijf grappige feiten over knipperen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories