Donders Wonders Blog

Waarom je je telefoon voor jezelf moet verstoppen

This post is also available in Engels.

Veel mensen proberen hun smartphone gebruik te verminderen zodat ze zich beter op belangrijke zaken te kunnen richten. Recent onderzoek toont echter aan dat smartphones ons leven zelfs kunnen beïnvloeden wanneer we ze niet gebruiken.

Smartphones zijn snel onze levens aan het veranderen; ze geven ons direct toegang tot onze sociale netwerken en een bijna oneindige hoeveelheid informatie. Maar ons toenemende gebruik van deze krachtige machines heeft ook nadelen: te veel gebruik van je smartphone is gelinkt aan een slechtere nachtrust en slechtere prestaties op de universiteit. Er is ook nog een subtieler nadeel: Als je simpelweg je smartphone in je buurt hebt, kan je mentale scherpte al verminderen, zelfs als je hem niet gebruikt.

De aanwezig van een telefoon vermindert je mentale capaciteit

In een recent onderzoek voerden deelnemers verschillende taken uit terwijl hun telefoons ofwel buiten de ruimte, of in een zak in de kamer, of openlijk op een tafel lagen. De telefoons stonden altijd op de ‘niet-storen’ stand, zodat deelnemers geen geluiden of trillingen van hun telefoon meekregen tijdens het experiment. De deelnemers voerden aandachts- en probleemoplossingstaken het best uit als hun telefoon zich buiten de kamer bevond. Ze waren het slechtst als de telefoon op tafel lag, en hun prestaties lagen daartussenin als de telefoon in een zak in de kamer lag. Mensen die in het dagelijks leven hun telefoon veel gebruikten, vertoonden de grootste verslechtering.

Smartphones trekken de aandacht

Waarom zorgt de aanwezigheid van een telefoon ervoor dat we slechter presteren? Een verklaring is dat smartphones onze aandacht wegtrekken van andere dingen, omdat ze erg verleidelijk zijn. Ons vermogen om aandacht aan verschillende dingen te besteden is beperkt, en hoe meer we onze aandacht proberen te verdelen, hoe slechter we elke taak uitvoeren. Als je bijvoorbeeld Oorlog en vrede probeert te lezen terwijl je smartphone naast je ligt, wordt je aandacht misschien automatisch door je telefoon getrokken en begrijpen we het boek minder goed. 

Smartphones veroorzaken alternatieve kosten

Een gerelateerd idee focust op de kosten en baten van een taak. Of we aandacht aan een mentale opgave besteden kan je zien als een keuze, waarin je de kosten van het uitvoeren van die taak afweegt tegen de baten. Een alternatieve kost is een bijzonder soort kost — het is de kost van het feit dat je andere dingen niet doet, omdat je met deze taak bezig bent. Eigenlijk zijn alternatieve kosten hetzelfde als FOMO (fear of missing out) of een gemiste kans: we voelen deze kosten als we denken dat we de kans laten liggen om een leuke, interessante of belangrijke ervaring te hebben. Alternatieve kosten kunnen ontstaan vanuit ons beperkt vermogen om aandacht te richten. Als we onze aandacht aan één ding besteden, kunnen we hem per definitie niet op een ander richten. Als je volledig in de wereld zit van Oorlog en vrede, kan je niet tegelijkertijd op je telefoon kijken. Als de telefoon dan gewoon naast je ligt en het echt leuk is om hem te gebruiken, zit er een grote alternatieve kost verbonden aan het lezen van Oorlog en vrede. Elke keer dat je een moeilijk woord tegenkomt of een saai stuk leest en je zuchtend van je boek opkijkt, ligt je telefoon daar: een duidelijke herinnering aan hoeveel makkelijke en leuke dingen je ook zou kunnen doen. Activiteiten met grote alternatieve kosten worden moeizamer geacht – of ja, het voelt alsof we harder moeten werken om daar onze aandacht op te houden. Als je smartphone naast je ligt, is het lastiger om op Oorlog en vrede gefocust te blijven, wat ervoor zorgt dat de kans toeneemt dat je het boek weglegt en je naar je telefoon grijpt. 

Uit het oog, uit het hart?

Smartphones kunnen dus onze mentale prestaties beïnvloeden, zelfs wanneer we ze niet gebruiken. Dat is waarschijnlijk omdat ze erg belonend zijn en daarom een magneet zijn voor onze beperkte aandacht en zo alternatieve kosten creëren. Om de invloed van je smartphone op je aandacht te verminderen kan het handig zijn om hem uit je zicht (of zelfs buiten je kamer) te houden, of om hem helemaal uit te zetten. Zo laat je die constante herinneringen aan wat je mist tenminste buiten.

Meer lezen?

Zie deze blog voor meer informatie over de kosten van te veel telefoongebruik.

Originele taal: Engels

Auteur: Rebecca Calcott

Buddy: Francie Manhardt

Editor: Mónica Wagner

Vertaler: Wessel Hieselaar 

Editor Vertaling: Felix Klaassen

Foto van Konstantin Dyadyun op Unsplash

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories