Natuur: Een lust voor de geest

We weten dat tijd in de natuur besteden goed is voor onze fysieke gezondheid. Maar wat kan het doen voor ons mentale gestel?

This post is also available in Engels.

Middenin een pandemie is de natuur in gaan één van de activiteiten waar we nog steeds van kunnen genieten. Nu vaker dan ooit horen we over de voordelen van de stedelijke stukjes groen, baden in het bos en wonen in de open lucht. Buiten de overduidelijke voordelen van vrije tijd en sporten, kan buiten zijn ook positief bijdragen aan cognitieve functies, zoals geheugen en aandacht. Waarom is dat? Een belangrijke theorie stelt dat de natuur zo goed voor ons is omdat het een perfecte omgeving is voor het herstellen van onze aandacht.

Waarom moet onze aandacht hersteld worden?

Ons aandachtsvermogen en werkgeheugen hebben slechts beperkte capaciteit, zoals al beschreven in een eerdere blog. We kunnen slechts een aantal dingen tegelijkertijd onthouden en we moeten hard werken om ons op de juiste dingen te focussen. We moeten afleidingen blokkeren en over tijd kan dit ons mentaal vermoeien, wat kan leiden tot verminderde motivatie om andere mentaal veeleisende taken uit te voeren. Tijdens een lange thuiswerkdag probeer je te focussen op werk terwijl je notificaties , familieleden, en de vaat van gisterenavond probeert te negeren. Dit kan mentaal vermoeiend zijn waardoor je een pauze nodig hebt. Om gemotiveerd te blijven en je aandacht te herstellen, kan het zijn dat je een balans nodig hebt tussen cognitief veeleisende taken en mentale “vrije tijd”. Mentale vrije tijd betekent dat je je hersenen een pauze geeft en je gedachtes laat afdwalen, in plaats van proberen te focussen op een specifieke taak.

Wat maakt tijd in de natuur zo ontspannen?

Natuurlijke omgevingen kunnen de perfecte omstandigheden vormen voor deze mentale ontspanning omdat ze de ervaring van soft fascination (zachte fascinatie) creëren. Dit betekent in feite dat de natuur een aantrekkelijke omgeving biedt om onze geest tot rust te brengen omdat het niet al onze bronnen van aandacht opeist en dus het vermogen open laat om tegelijkertijd na te denken en andere informatie te verwerken. Soft fascination staat in contrast met hard fascination, wat juist al onze aandacht opeist en verwerking in de achtergrond onmogelijk maakt. Stedelijk landschap, tv-shows en sociale media worden gedacht harde fascinatie uit te lokken en stellen onze geest dus niet in staat te herstellen.

We hebben nog altijd meer onderzoek nodig om zeker te weten dat het herstel van onze aandacht door soft fascination de reden is dat de natuur zo goed is voor onze mentale gezondheid. Ongeacht hoe de natuur helpt, het bewijs voor de cognitieve voordelen van tijd in de natuur doorbrengen is behoorlijk consistent. Dus in de tussentijd, en vooral nu de korte en koude dagen Netflix steeds verleidelijker maken, kan het geen kwaad om je eens goed in te pakken en naar buiten te gaan.

Auteur: Rebecca Calcott

Buddy: Kim Beneyton

Editor:  Ellen Lommerse

Vertaler: Jill Naaijen

Editor Vertaling: Floortje Bouwkamp

Foto door Jon Flobrant op Unsplash

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories