Een zetje in de gezonde richting

Soms heb je wat hulp nodig om je goede voornemens vol te houden. Gelukkig zijn er trucjes die je kunnen helpen om je gezonde keuzes makkelijker te maken.

This post is also available in Engels.

In het begin van het jaar doen veel mensen een poging om gezonder te leven. Na een paar weken blijkt het toch best lastig die lekkere, ongezonde snacks te laten staan. Gelukkig zijn er genoeg wetenschappelijk bewezen ‘trucjes’ om deze nieuwe gezonde gewoontes wat makkelijker voor jezelf te maken.

Deze ‘trucjes’ die je gedrag onbewust veranderen worden in de wetenschap ook wel nudges genoemd. Nudging wordt door bedrijven al veel toegepast. Zo ligt bijvoorbeeld de groente en fruit vaak in het begin van de supermarkt, en helpt de Nutriscore je bewust en onbewust om gezonder te kiezen. Naast deze nudges in de buitenwereld, zijn er een aantal vergelijkbare trucjes die je zelf thuis kunt toepassen.

Kleine borden

Het is je misschien wel eens opgevallen aan antiek servies: Dat is een stuk kleiner. De afgelopen decennia zijn onze borden en bestek namelijk steeds wat groter geworden. En hoe groter het bord, hoe meer je eet! Een bekend experiment is het bodemloze soepkom-experiment, hierbij werden mensen in twee groepen verdeeld: een groep kreeg soep in een normale soepkom, de mensen in de andere groep kreeg soep in een soepkom die– zonder dat ze dit wisten – steeds werd bijgevuld. Deze soepkom raakt dus nooit leeg. Alle deelnemers kregen de instructie om zoveel te eten als ze wilden. En wat bleek, de deelnemers met de bodemloze soepkom aten maar liefst 73% meer dan de mensen met de normale soepkom, terwijl hun gevoel van verzadiging even hoog was. In een vergelijkbaar experiment bleek dat de mensen die van een bodemloze soepkom hadden gegeten, net zo snel weer honger kregen als mensen met een normale soepkom, ook al aten ze meer. De inhoud van het servies gebruik je dus onbewust om in te schatten hoeveel je hebt gegeten en hoe vol je je voelt. Ook het gebruik van klein bestek kan helpen: mensen die langzamer eten, met minder grote hapjes, eten minder, maar zijn wel even verzadigd als mensen die snel eten.

Wat je ziet is wat je eet

Dingen die opvallen trekken je aandacht en dit geldt net zo goed voor lekkere snacks. In een Nederlandse studie werden in 30 verschillende bedrijfsrestaurants werden op verschillende manieren nudges toegepast: het fruit werd in het zicht gelegd, terwijl de ongezonde producten op de achtergrond werden geplaatst. Ook werden er in de richting van de saladebar voetstapjes op de vloer geplakt. Deze veranderingen leidden tot meer verkoop van fruit, gezonde broodjes en salades.

Thuis zal je zelf niet zo snel voetstap-stickers richting de fruitschaal op de vloer plakken, maar er zijn vergelijkbare dingen die je kunt doen. Koop bijvoorbeeld een vrolijk gekleurde opvallende fruitschaal en zet deze in het zicht. Zorg er vervolgens voor dat de koektrommel juist altijd uit het zicht in de kast staat. Hierdoor zul je net iets sneller geneigd zijn een mandarijn te pakken in plaats van een koekje.

Het maken van gezonde keuzes is makkelijker gezegd dan gedaan. Nudges kunnen net het zetje in de goede richting zijn. Wellicht houd je daarmee je goede voornemens net iets langer vol!

Credits

Auteur: Judith Scholing
Buddy: Lucas Geelen
Redactie: Maartje Koot
Vertaling: Helena Olraun
Redactie vertaling: Elena Markantonakis

Beeld van Vlad Chetan via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *