Goed afscheid nemen is belangrijk

Het goed afsluiten van hoofdstukken in je leven is belangrijk voor hoe je je voelt en hoe je daarna doorgaat naar de volgende fase.

This post is also available in Engels.

Na drie jaar met heel veel plezier geblogd te hebben voor DondersWonders, zal ik binnenkort afscheid moeten nemen. Hoe kan ik dit het beste doen? Psychologisch onderzoek laat zien dat het goed afsluiten van gebeurtenissen en hoofdstukken in je leven belangrijk is voor hoe je je voelt en hoe je daarna doorgaat naar de volgende fase.

Closure voelt goed

Het is belangrijk om het gevoel te hebben dat je gebeurtenissen of fases uit je leven goed afgesloten hebt: dit gevoel wordt ook wel closure genoemd (Engels voor sluiting). Als mensen closure voelen bij gebeurtenissen, zoals ruzies of relaties, kijken ze er positiever, minder emotioneel en met minder spijt op terug. Ook denken mensen minder vaak spontaan terug aan gebeurtenissen als ze een gevoel van closure hebben: als iets goed is afgesloten, kan ook je hoofd het loslaten.

Elk einde is een nieuw begin

Closure is ook belangrijk voor hoe gemakkelijk je doorgaat naar een volgende fase. Als mensen een periode beter afsloten (zoals hun middelbareschooltijd), gingen ze voor hun gevoel ook makkelijker door naar de volgende fase (zoals werken of studeren). En niet alleen ons gevoel, maar ook ons gedrag laat zien dat we met closure makkelijker door kunnen met ons leven. In een experiment kregen mensen de opdracht om in tien minuten een vreemde aan de telefoon beter te leren kennen. De helft van de mensen kreeg geen closure, omdat hun gesprek na tien minuten abrupt werd afgebroken. De andere helft kreeg eerst een waarschuwing: “Je hebt nog twee minuten, probeer het gesprek goed af te sluiten”. Hierdoor kregen die deelnemers de kans om het gesprek tot een goed einde te laten komen. Na het gesprek deden de deelnemers de zogenaamde Stroop-taak, waarin je de kleur van een woord moet noemen. Dit wordt moeilijk als bijvoorbeeld het woord “rood” in het blauw geschreven is. De mensen die het gesprek goed konden afsluiten waren sneller in deze taak: een teken dat je minder makkelijk doorgaat met iets nieuws na een gebeurtenis die niet goed is afgesloten!

Wat doen mensen als een afscheid nadert?

Als mensen weten dat er een einde of een afscheid nadert, passen ze dan ook hun gedrag aan om te zorgen dat ze closure krijgen? Hoewel mensen in principe van nieuwe dingen houden (nieuwe plekken bezoeken, nieuwe gerechten proeven), gaan we juist terug naar dingen die vertrouwd en betekenisvol voor ons zijn wanneer er een einde van een periode nadert. Voordat we op maandag starten met een nieuw dieet, eten we op zondagavond liever nog een keer ons vertrouwde lievelingstoetje van oma dan iets wat we niet kennen. Daarom schrijf ik deze keer niet een experimentele blog in rijmvorm, maar gewoon eentje zoals altijd 🙂

Hopelijk helpt deze afscheidsblog mij om een gevoel van closure te krijgen over mijn tijd bij DondersWonders! En als er bij jou een einde nadert van een bepaalde fase in je leven, probeer dan bewust afscheid te nemen – dat zal je goeddoen!

Credits

Auteur: Marlijn ter Bekke
Buddy: Maartje Koot
Redactie: Wessel Hieselaar
Vertaling: Helena Olraun
Redactie vertaling: Siddharth Chaturvedi

Beeld van Genine Alyssa Pedreno-Andrada via Pexels

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories