Best ingewikkeld: Hoe voer je een soepel gesprek onder het genot van een drankje?

Met je mond vol kun je niet praten, dus hoe combineren mensen dan toch de twee handelingen van praten en drinken?

This post is also available in Engels.

Een kopje koffie drinken met een collega, een cocktail in een bar met vriend of vriendin, een kopje thee op de verjaardag van je oma… In het dagelijks leven zijn er veel momenten waarop je de twee handelingen van praten en drinken moet combineren, en dat terwijl je met een mond vol vloeistof helemaal niet kunt praten! Hoe lukt het mensen dan toch om een soepel gesprek te voeren onder het genot van een drankje?

Oh-oh, net je mond vol terwijl je iets moet zeggen

Gelukkig is hier onderzoek naar gedaan! Elliott Hoey, een onderzoeker die destijds in Nijmegen werkte, bekeek uren aan video-opnames van gesprekken. Hij onderzocht wat er gebeurt als mensen worden aangesproken, bijvoorbeeld met een vraag, terwijl ze net een slok namen of net het glas naar de mond brachten om een slok te nemen. Wat doen mensen in zo’n situatie: drinken ze door of niet? Er bleken twee verschillende oplossingen te zijn.

Gewoon doordrinken

Zo waren er situaties waarin de persoon die werd aangesproken gewoon doordronk maar tegelijkertijd reageerde, bijvoorbeeld door “mm-mm” te zeggen: dat kan nog wel terwijl je aan het drinken bent. Een andere optie is om met je lichaam te communiceren: zo gebruikte een jongen zijn wenkbrauwen om te reageren, terwijl hij lekker bleef drinken van zijn biertje.

Het drinken staken of versnellen

Ook waren er gevallen waarin de persoon die werd aangesproken niet gewoon doorging met drinken, maar juist net voordat het glas gekanteld werd even stopte zodat ze snel nog wat kon zeggen. Ook waren er mensen die al bezig waren met drinken en toen extra snel de slok afmaakten, zodat ze snel konden knikken of praten. Op deze manier reageerden ze toch mooi op tijd, zoals verwacht wordt in een gesprek.

To drink or not to drink

Welke optie mensen kozen hing af van wat er van hen verwacht werd op dat moment in het gesprek. Stelde de ander een ja-nee vraag (“Zou je het leuk vinden om dat eens samen te doen?”), dan is een simpel “mm-mm” genoeg om te bevestigen en dronken mensen lekker door. Maar vroeg de ander om specifieke informatie, zoals een getal, dan moest het drinken wel gestopt of versneld worden! De drinkers moesten dus goed luisteren naar het gesprek om te kijken of er een moment aankwam waarop zij moesten reageren, snel een adequate reactie formuleren en bedenken of die reactie gecombineerd kon worden met drinken of niet. Best nog hard werken dus, een gesprek voeren tijdens de borrel!

Wist je trouwens…

Credits

Author: Marlijn ter Bekke
Buddy: Judith Scholing
Editor: Felix Klaassen
Translation: Wessel Hieselaar
Editor translation: Christienne Damatac

Beeld van Jill Burrow via Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *