Hoe regelmatig luiers verschonen vaders een ouderschapsbrein geeft

Vaderdag: Wat maakt iemand een vader? Door veel zorgtaken op je te nemen krijg je een brein dat je helpt om een goede ouder voor je baby te zijn.

This post is also available in Engels.

De reclames voor aftershave, gereedschappen, barbecues en andere zogenaamde ‘mannendingen’ vliegen je om de oren, want Vaderdag staat voor deur. Ondanks deze stereotyperingen in reclames weten we gelukkig dat je geen vader hoeft te zijn om met een klopboor overweg te kunnen. Daarnaast doe je niet iedere vader een plezier met een barbecueschort en een fles speciaalbier. Wat vaders wel met elkaar gemeen hebben zijn de veranderingen in de hersenen die hen een betere ouder maken. Hoewel dit vooral te maken heeft met hoe betrokken ouders zijn bij de zorgtaken en niet zozeer met hun gender.

Hersengebieden, hormonen en hechting

Onderzoeken tonen aan dat de hormoonhuishouding en de grootte van bepaalde hersengebieden veranderen bij mannen die vader worden. Bij zowel kersverse vaders als moeders stijgt de hoeveelheid oxytocine, een hormoon dat ook wel bekend staat als het ‘knuffelhormoon’ en dat belangrijk is voor de ouder-kind hechting. Dit gaat samen met groei in hersengebieden die wederom een rol spelen in de hechting, maar ook in zaken als planning. Hersengebieden die gelinkt worden aan stress, angst en dagdromen nemen bij nieuwe vaders juist in volume af.

Het belang van betrokkenheid

Bij biologische moeders worden een boel hormonale en neurale veranderingen al in gang gezet door een zwangerschap, maar waar komen deze veranderingen bij een vader dan vandaan? Dit heeft waarschijnlijk te maken met hoe betrokken zij zijn bij het ouderschap. Onderzoekers opperen: hoe meer directe zorgtaken een ouder op zich neemt, hoe sterker de activiteit en de verbindingen in het globaal ouderschapshersennetwerk. Kort gezegd: dit netwerk verbindt hersengebieden die je beter maken in het oppikken van sociale en emotionele signalen van mensen in je omgeving. Hoe sterker dit hersennetwerk en de eerdergenoemde stijging van de hoeveelheid oxytocine, hoe beter ouders zijn in het begrijpen van de behoeftes van hun baby. 

De onderzoekers ontdekten dat deze effecten niet alleen aanwezig zijn bij biologische moeders en biologische vaders, maar dat dit net zo goed geldt voor homoseksuele vaders van een geadopteerde baby. Of je een goede ouder voor je baby kunt zijn hangt dus niet af van je gender, seksualiteit of je genetische band met je baby; voor een goede ouderlijke intuïtie en ouder-kind hechting kun je je hersens trainen door vooral veel met de directe zorg van je baby bezig te zijn. Denk daar nog maar eens aan als je weer de zoveelste lekkende luier staat te verschonen.   

Auteur: Maartje Koot

Buddy: Judith Scholing

Redactie: Felix Klaassen

Vertaling: Helena Olraun

Redactie vertaling: Ping Chen

Beeld van  OPPO, Find X5 Pro via unsplash.com

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories