Hoofdpijn in de zomer: Wat is een brain freeze eigenlijk?

Om afkoeling te voorkomen, wordt er extra bloed naar je hoofd gebracht, wat pijn kan doen.

This post is also available in Engels.

Het is weer zomer en dat betekent: ijsjes, milkshakes, grote glazen ijskoude frisdrank… Allemaal verschrikkelijk lekker, maar ze brengen helaas het risico op een brain freeze met zich mee! Maar waarom doet je hoofd eigenlijk zeer als je iets kouds eet of drinkt?

Hersenzenuwen en bloedvaten

Het precieze mechanisme achter brain freeze – ook wel ijshoofdpijn genoemd – is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat er twee hoofdrolspelers zijn: de bloedvaten in je hoofd en de hersenzenuwen (die het brein en het lichaam verbinden). Volgens één interessante theorie werkt het als volgt: Het begint allemaal als je iets kouds in je mond stopt, zoals een hap ijs. Als die hap ijs te koud is, wordt een van de hersenzenuwen geactiveerd, afhankelijk van waar het ijs je lichaam raakt. Is dat bijvoorbeeld tegen je gehemelte, dan wordt de drielingzenuw geactiveerd die het brein en het gezicht met elkaar verbindt. Dit zorgt ervoor dat je bloedvaten wijder open gaan staan en er meer bloed doorheen stroomt, als een kraan die harder wordt gezet. De verwijding van de bloedvaten zou op die manier voor extra druk kunnen zorgen, en dat kan pijn veroorzaken. Meestal voel je deze pijn aan de voorkant of aan de zijkant van je hoofd.

Dat verwijden van de bloedvaten draagt waarschijnlijk bij aan een belangrijk doel. Ik beschreef in een eerdere blog al dat het belangrijk is dat de hersenen niet te warm worden, en dat gapen misschien een methode is om de hersenen af te koelen. Tegelijkertijd moeten de hersenen natuurlijk ook niet te koud worden, en het aanvoeren van extra, warm bloed zou dat kunnen voorkomen.

Kort maar krachtig!

Het goede nieuws is dat de hoofdpijn vaak maar kort duurt – na een halve minuut is de pijn meestal alweer verdwenen. Dit draagt bij aan de kracht van de brain freeze: omdat het makkelijk op te wekken is en geen vervelende gevolgen heeft op de lange termijn, kan de brain freeze mogelijk gebruikt worden om onderzoek te doen naar hoofdpijn!

Heb jij wel eens last van de brain freeze?

Als jij er nou nooit last van hebt, dan is dat niet raar. Het percentage mensen dat er gevoelig voor is, is nog onduidelijk. Zo was slechts 7.6% van de Zweedse vrouwen in de leeftijd 40-74 er gevoelig voor, tegenover wel 79% van de tieners in een andere studie. Dus als jij er nooit last van hebt: good for you!

Heb je er nou wel last van en wil je deze zomer graag de brain freeze voorkomen? Zorg dan dat je gehemelte niet te koud wordt door langzaam je ijs te eten of je milkshake te drinken. Als je dan toch de brain freeze voelt opkomen, dan kun je je gehemelte weer opwarmen door wat warm water te drinken of je tong tegen je gehemelte te drukken.

Namens DondersWonders, een warme zomer en een warm genoeg hoofd gewenst!

Credits

Auteur: Marlijn ter Bekke
Buddy: Felix Klaassen
Redactie: Brittany van Beek
Vertaling: Floortje Bouwkamp
Redactie vertaling: Rebecca Calcott

Beeld gemaakt door Marlijn ter Bekke met behulp van afbeeldingen van Natasha Connell en Mae Mu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *