Lijk je door botox emotieloos? Dat valt wel mee

Onderzoek laat zien dat na subtiel botoxgebruik anderen nog steeds kunnen herkennen hoe je je voelt.

This post is also available in Engels.

Om van je rimpels af te komen, kun je botox gebruiken. Botox is een spierverslappend middel dat vaak wordt ingespoten in de gezichtsspieren die zorgen voor een frons of voor kraaienpootjes. Mensen gebruiken vaak botox om er jonger uit te zien, maar er wordt wel eens beweerd dat botox ook bijwerkingen zou kunnen hebben voor het communiceren van emoties. Zo laat kunstenaar en cosmetisch arts Marsha Wichers in haar Project Face Design zien hoe haar emotionele gezichtsuitdrukkingen veranderden na een botoxbehandeling. Wat zegt de wetenschap hierover? Kunnen anderen jouw emoties nog goed herkennen nadat je botox hebt gebruikt?

Zonder kraaienpootjes lijkt je lach iets minder echt

Interessant genoeg lijkt hier weinig onderzoek naar gedaan, maar twee recente studies suggereren geen reden tot paniek voor botoxgebruikers. In een Amerikaanse studie keken ze naar het effect van botox bij je kraaienpootjes op hoe anderen je lach interpreteren. Volgens sommige onderzoekers spelen kraaienpootjes spelen namelijk een belangrijke rol in het onderscheid maken tussen verschillende soorten smiles: je kraaienpootjes lachen mee bij een oprechte lach van plezier, maar niet bij een socialere lach die je bijvoorbeeld uit beleefdheid doet.

De lach van deelnemers werd beoordeeld door anderen, voor én na botox bij hun kraaienpootjes. Na de botox leek hun lach ietsje minder blij, gevoeld, spontaan, en intens. Dus voor deze botoxgebruikers werd hun lach minder geïnterpreteerd als lach van plezier. Deze effecten waren echter heel subtiel, dus als ik een botoxgebruiker was zou ik me er niet meteen zorgen over maken.

Zonder frons lijk je iets minder boos

In een andere studie keken onderzoekers naar botox bij de frons tussen je wenkbrauwen. Ze waren geïnteresseerd in het effect van zo’n behandeling op hoe goed je 6 universele emotionele gezichtsuitdrukkingen kunt overbrengen: blijdschap, woede, walging, angst, verdriet en verbazing. De deelnemers waren vrouwen die 6 filmpjes te zien kregen – een om elke emotie op te wekken – terwijl ze gefilmd werden met een verstopte camera. Daarna kregen de vrouwen botox toegediend, en een maand later kwamen ze terug om 6 andere filmpjes te kijken, om nogmaals de emoties op te wekken.

Op basis van de video’s werden de tien meest expressieve vrouwen uitgekozen. Een nieuwe groep deelnemers beoordeelde hun emotionele gezichtsuitdrukkingen van voor en na de botox op intensiteit (op een schaal van 1 tot 7) en moest raden welke van de zes emoties de gezichtsuitdrukkingen werd uitgebeeld.

Dit is een filmpje uit de studie waarin je kunt zien zien hoe de emotionele gezichtsuitdrukking van een van de deelnemers veranderden.

Na de botox in de frons kwamen de emoties woede en verbazing minder intens over op anderen. Walging daarentegen leek juist intenser, en voor angst, verdriet en blijdschap waren er geen effecten. Qua herkennen welke emotie zichtbaar was in een gezichtsuitdrukking (bijv. angst), anderen konden dit net zo goed op basis van video’s voor én na de botoxbehandeling. En dit is dus voor de 10 meest expressieve vrouwen (van de 52)! Je kunt je voorstellen dat voor de minder expressieve vrouwen het effect van botox mogelijk nog kleiner is. 

Best goed nieuws voor botoxgebruikers?

Zoals ouders vaak zeggen: té is nooit goed. De video hieronder van kunstenaar en cosmetisch arts Marsha Wichers laat zien dat te veel botox ervoor kan zorgen dat je woede bijna niet meer zichtbaar is, zoals bij de vrouwen uit de realityserie Orange County Housewives. De botoxbehandelingen in de wetenschappelijke studies waren daarentegen veel subtieler (alleen bij de frons/kraaienpootjes).  Daarvan lijkt het effect niet dramatisch en kunnen anderen nog steeds best goed herkennen hoe je je voelt.

Credits

Auteur: Marlijn ter Bekke
Buddy: Felix Klaassen
Redactie: Jill Naaijen
Vertaling: Wessel Hieselaar
Redactie vertaling: Ellen Lommerse

Beeld van Gustavo Fring via Pexels

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories