exercise_equipment_home

Zo helpt lichaamsbeweging je om de quarantaine goed door te komen

Tijdens quarantaine is er een duidelijk gebrek aan lonende stimuli en een ernstig gevoel van gebrek aan controle over wat er gebeurt. Wat kunnen we doen om de beloningscentra van onze hersenen te activeren en een minimaal gevoel van controle terug te krijgen?

This post is also available in Engels.

Dopamine, een van de meest bekende chemische stofjes in de hersenen, is de reactie van ons brein op plezier en beloning, en houdt ook verband met onze motivatie om te bewegen. Onderzoek heeft aangetoond dat een verminderde gevoeligheid voor dopamine kan leiden tot futloosheid en minder lichaamsbeweging. Dus dopamine is de schuld van die deprimaandagen en die dagen dat je liever op de bank ligt in plaats van wat boodschappen te doen. Als je thuisblijft en maar beperkte mogelijkheden hebt om dingen te doen, word je lusteloos. Er is gelukkig wel een manier om deze gevoelens de kop in te drukken.

Lichaamsbeweging kan onze stemming verbeteren doordat ons dopamineniveau wordt opgepept en depressieachtige symptomen afnemen. Als het je lukt om je eerste terughoudendheid om actiever te worden te overwinnen, zul je je beter voelen en uiteindelijk meer willen. Topatleten zijn zich meestal bewust van deze initiële barrière, en kunnen hier beter mee omgaan, terwijl ze anticiperen op het lonende gevoel na lichaamsbeweging. Het is niet nodig om je te ontwikkelen tot een volwaardige atleet om je beter te voelen tijdens deze pandemie, maar een bepaalde routine om je lichaam en hersenen te laten wennen aan een nieuwe manier om beloningen te ontvangen, kan je leven gelukkiger maken.

Onderzoek suggereert ook dat degenen die regelmatig bewegen, over een betere beheersingsoriëntatie beschikken. Dit is de overtuiging dat iemand zelf verantwoordelijk is voor wat er met hem gebeurt, en niet andere mensen of de omstandigheden. Mensen met een sterke beheersingsoriëntatie schrijven hun successen toe aan hun eigen inspanningen en raken daardoor meer gemotiveerd om naar hun doelen toe te werken. Als we onder druk staan door omstandigheden waar we geen controle over hebben, zoals een wereldwijde pandemie, kunnen we ons machteloos voelen. Het kan vermoeiend zijn om langere tijd aan de psychologische eisen van zo’n situatie te voldoen. Waarnemingen van controleverlies blijken in dit soort scenario’s verbonden te zijn met emotionele uitputting. Lichaamsbeweging en de gevoelens van voldoening die het oplevert, kunnen worden gebruikt om de potentiële negatieve impact van externe factoren in ons leven te voorkomen.

Lichaamsbeweging is een krachtig middel tegen zowel depressie als angst omdat het op een natuurlijke manier een directe impact kan hebben op onze eigen psychologie. Naast de voordelen van lichaamsbeweging op ons humeur, heeft het ook positieve effecten op het geheugen, leren, redeneren en zelfbeheersing. Deze extra voordelen komen niet alleen van één type oefening, maar kunnen ook het gevolg zijn van aerobic training (b.v. hardlopen) of krachttraining (bijv. gewichtheffen en weerstandstraining).

Dit is dus het perfecte moment om de voordelen van lichaamsbeweging uit te testen.

Originele taal: Engels

Auteur: Christina Isakoglou
Buddy: Julija Vaitonyt?
Editor: Christienne Gonzales Damatac
Vertaler: Ellen Lommerse
Editor vertaling: Jill Naaijen

Foto credit: Plaatje door Kelly Sikkema via unsplash.

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories