De vape-epidemie van de jeugd – waarom gebeurt dit, en waarom is het belangrijk?

Veel rokers steken hun eerste sigaret op in hun tienerjaren. Echter, in de laatste jaren vervangen jongeren sigaretten met hun elektronische tegenhangers, de zogenoemde “vapes”. Aangezien de gevaren van tabak algemeen bekend zijn, moet deze ontwikkeling positief zijn, nietwaar? Laten we daarachter komen.

This post is also available in Engels.

Veel rokers steken hun eerste sigaret op in hun tienerjaren. Echter, in de laatste jaren vervangen jongeren sigaretten met hun elektronische tegenhangers, de zogenoemde “vapes”. Aangezien de gevaren van tabak algemeen bekend zijn, moet deze ontwikkeling positief zijn, nietwaar? Laten we daarachter komen.

Allereerst, waarom roken jongeren nog?

Jongeren roken om verscheidene redenen. Misschien rookt een van hun ouders of vrienden en proberen ze het om erbij te horen of uit nieuwsgierigheid. Misschien vinden ze het gevoel in hun mond fijn, de kick, of gewoon de activiteit. Daarnaast kan roken fungeren als ritueel in het volwassen worden, en mogelijk helpt het om te gaan met tienerangsten. Aangezien tieners meer kans hebben op ernstige nicotine-afhankelijkheid en vaak moeite hebben met stoppen, is het belangrijk hen in deze fase te helpen.

Vapen als redmiddel

Een vape is een elektronisch apparaat dat een vloeistof opwarmt en het in aerosol verandert. De vloeistof bevat vaak nicotine, smaakstoffen, chemicaliën en mogelijk ook drugs als marihuana.

Vapen wordt alom geadverteerd als een gezond alternatief dat mensen kan helpen te stoppen met sigaretten roken. Wellicht is het daarom geen verrassing dat vapen ongelofelijk populair is. In 2019 gaven 1 op de 4 Amerikaanse middelbare scholieren aan te hebben gevaped in de voorgaande 30 dagen. Dat is bijna 5 keer meer dan degene die aangaven sigaretten te hebben gerookt.

Het moge duidelijk zijn dat vapen de jeugd aanspreekt. E-sigaretten met een smaakje, die er ook nog uit kunnen zien als alledaagse voorwerpen zoals USB’s, zijn lekker en blijven makkelijk onopgemerkt. Bovendien is vapen in toenemende mate een populair onderwerp op sociale media, waar ze voor korte tijd aangeprezen werden als een verbetering voor je gezondheid en onschadelijk.

Is vapen echt een goed idee?

Hoewel vapen inderdaad minder schadelijk is dan sigaretten (die de helft van hun gebruikers doden), is het bij lange na niet onschadelijk.

We kennen de langetermijngevolgen van vapen nog niet. Wat we wel weten is dat vapen serieuze gezondheidsrisico’s met zich meedraagt, met name voor jongeren. Het letsel dat veroorzaakt wordt door ontploffende vape-apparaten daar gelaten, nemen we een kijkje in de gezondheidsrisico’s van vapen.

Vapevloeistoffen bevatten giftige chemicaliën

Omdat er in veel landen weinig regulatie is, wordt niet altijd volledig prijsgegeven wat de ingrediënten van vapevloeistoffen zijn en zit er veel variatie in. Een mengelmoes van schadelijke en soms illegale stoffen is in vapevloeistof gevonden. Deze stoffen konden onder andere longziektes (bijvoorbeeld vitamine E acetaat) of kanker (bijvoorbeeld formaldehyde) veroorzaken. Dit maakt rokers nog vatbaarder voor ernstige ademhalingsproblemen door besmettelijke ziektes, zoals het SARS-CoV-2 virus. Dit was de inspiratie voor meerdere publicaties die adviseerden niet te roken of te vapen tijdens de huidige pandemie.

Vapes zijn verslavend, al dan niet meer dan sigaretten

Vapes bevatten, net als sigaretten, nicotine, wat erg verslavend is. Ook bleek in veel nicotinevrije vapes tóch nicotine te zitten. Daarnaast kunnen vapers een nog sterkere nicotine hit krijgen, omdat ze hun vapesigaretten en patronen kunnen aanpassen.

De farmaceutische en gedragsprocessen die ten grondslag liggen aan nicotineverslaving zijn dezelfde als die bij cocaïne- en heroïneverslaving. Binnen 10 seconden komt de nicotine in je hersenen, waar het een hoop neurotransmitters loslaat (de beloning van de drug). Andere ingrediënten zoals nornicotine kunnen ook bijdragen aan de verslavende effecten.

Nicotine kan ook het risico vergoten op levenslange verslaving aan andere drugs. Steeds meer bewijs wordt verzameld dat jongeren die vapen vaker sigaretten roken als ze volwassen zijn.

Nicotine is op zichzelf al gevaarlijk

Nicotine verandert het ontwikkelende brein en kan leiden tot impulsiviteit en aandachtstekort. Deze effecten kunnen aanhouden tot je volwassen bent. Bovendien wijst onderzoek uit dat nicotine door activatie van nicotinische acetylcholinereceptoren

En kankerverwekkende metabolieten de progressie van tumoren kan bevorderen en de effectiviteit van chemotherapie kan ondermijnen. Deze  tumor bevorderende eigenschap van nicotine komt voor in verschillende kankers, zoals in de longen, en het maagdarmstelsel. Nicotine draagt bij aan verschillende hart-, vaat-, maagdarm-, en nog veel meer ziektes.

We moeten de risico’s van vapen nog begrijpen

We zitten midden in een vapetrend, die niet snel lijkt te stoppen. Vapen is niet zo slecht als het roken van sigaretten, maar ver van veilig. Er is een hoop dat we nu niet weten en het kan even duren voor we alle gezondheidseffecten goed in kaart hebben gebracht. Blijf op de hoogte, verspreid bewustzijn over de nieuwe generatie rokers en blijf bovenal veilig.

Oorspronkelijke taal: Engels
Gastauteur: Rushd Al-Shama
Buddy: Jeroen
Editor: Jill
Vertaler: Wessel
Editor Vertaling: Jill

+ posts

1 thought on “De vape-epidemie van de jeugd – waarom gebeurt dit, en waarom is het belangrijk?

  1. De fundamentele vraag is hier of er meer kinderen gaan roken dan wanneer vapen niet zou bestaan of zou zijn toegelaten.
    En hoe zich dat verhoudt tot het percentage dat alleen vaped en geen tabak rookt.
    Vooralsnog hebben we geen indicatie te denken dat het percentage rokers toeneem, hoewel dat nog kortdag is.

    De producenten die de regels overtreden dienen uiteraard wel aangepakt te worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories