Donders Wonders Blog

Je productiviteit en stemming verbeteren met een kleine dosis hallucinerende middelen?

This post is also available in Engels.

Het toedienen van een kleine dosis hallucinerende middelen (ook wel microdoseren genoemd) wordt steeds populairder. Met als doel niet om te trippen, maar om de stemming en prestatie te verbeteren. Is er ook wetenschappelijk bewijs voor deze effecten?

Microdoseren is populair

Microdoseren betekent het regelmatig innemen van kleine hoeveelheden hallucinerende middelen zoals psilocybin (een stof die bijvoorbeeld te vinden is in truffels en magic mushrooms) en lsd. De hoeveelheid bedraagt ongeveer 1/20e van de typische dosis die normaal recreatief gebruikt wordt om te trippen. Door deze lage dosis blijven de trippende bijwerkingen, zoals visuele en auditieve hallucinaties, uit maar verhogen volgens verschillende rapportages je creativiteit, productiviteit, focus, en positieve stemming.

Tenminste, dit lees je op verschillende social media platforms (zoals www.microdosing.com en www.reddit.com/microdosing met meer dan 48.000 volgers) en columns in de media waarbij persoonlijke ervaringen, gebruiksaanwijzingen en protocollen openbaar gedeeld worden. Deze aandacht zorgt ervoor dat steeds meer mensen thuis gaan experimenteren met microdoseren, vaak niet bewust van de mogelijke gevolgen.

Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek

Door het toenemende recreatieve gebruik van hallucinerende drugs in de jaren 60 en 70 is er een negatief beeld ontstaan en werd onderzoek grootschalig verboden. De laatste jaren is dit verbod opgeheven, en bevindingen wijzen op de positieve therapeutische effecten van een volledige dosis hallucinerende middelen op depressie, angst en verslaving (lees meer hierover in onze eerdere blog).

De eerste wetenschappelijke evidentie voor het microdoseren van hallucinogene middelen toont een zelfervaren verbeterde stemming, meer energie en verbeterde aandacht aan.

Helaas zijn deze eerste onderzoeken methodologisch niet zeer betrouwbaar omdat ze alleen gebaseerd zijn op de zelfrapportage van gebruikers in vragenlijsten en interviews.

Het probleem met zulke onderzoeken is dat verwachtingen van proefpersonen en zogenaamde placebo-effecten een rol kunnen spelen bij het invullen van de vragenlijsten. Aangezien er veel positieve claims over het microdoseren bestaan, kan de verwachting hetzelfde te ervaren zorgen voor een bias in de perceptie en zelf-rapportage. Bovendien is de betrouwbaarheid van het onderzoek afhankelijk van de eerlijkheid en juistheid van de zelfrapportages.

Een andere observationele studie bestudeerde naast de acute en lange-termijn effecten van microdoseren ook de onderliggende gedachtes over en verwachtingen van de effecten. Zo deelden alle deelnemers de overtuiging dat het microdoseren voordelen zou opleveren op alle gemeten psychologische aspecten binnen het onderzoek. Na een microdosis rapporteerden ze een acute boost op de stemming, aandacht en creativiteit die de daaropvolgende dagen echter niet leken aan te houden. Op de lange termijn (6 weken na het microdoseren) rapporteerden gebruikers onder andere verbeterde mentale gezondheid en een toename in alertheid.

Terwijl de gebruikers afzonderlijke verwachtingen hadden over de verschillende mentale effecten (zoals op creativiteit of alertheid) waren de verwachtingen niet 1-op-1 gerelateerd aan de waargenomen effecten. Maar om indirecte effecten van placebo of verwachtingseffecten volledig te kunnen uitsluiten, moet er meer en beter gecontroleerd onderzoek komen.

Noodzaak voor experimenteel onderzoek

Experimenteel onderzoek betekent dat deelnemers in een gecontroleerde omgeving, een nauwkeurig afgemeten hoeveelheid van een hallucinerend middel innemen en diens effecten gecontroleerd, bij voorkeurvoorbaat met objectieve maten en een controle groep, gemeten worden. Alleen zo kunnen de effecten en risico’s betrouwbaar geschat worden.

Op dit moment lijkt het beter te zijn om op andere manieren je stemming en productiviteit te verbeteren. Heb je misschien al gedacht aan een powernap (lees ons eerdere blog hierover)?

Geschreven door Mahur. Bijgewerkt door Angelique, aangepast door Felix.

Meer lezen:

Source-artikel.

Systematisch review naar de effecten van hallucinerende middelen.

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories