Donders Wonders Blog

Hoe cultuur je hersenen beïnvloedt

This post is also available in Engels.

Onze hersenen passen zich aan aan ons dagelijks leven en de sociale context. Zelfs geïntegreerde culturele waarden vormen onze hersenen en hoe we onszelf en anderen zien.

Vrouw in traditionele kleding en accessoires op een Indische bruiloft. Plaatje doorQazi Ikram Ul Haq van Pexels (license).

Een reis naar het buitenland illustreert vaak de invloed van cultuur op allerlei dingen; waarden, gedrag en manieren, voedselvoorkeuren en leefomgevingen. Een van de meest opvallende culturele verschillen is het verschil in gedrag tussen individualistische en collectivistische culturen. Hoewel Europese en Noord-Amerikaanse gemeenschappen zich meer focussen op een onafhankelijke levensstijl en zelfontwikkeling, worden Oost-Aziatische mensen meer geassocieerd met de sociale afhankelijkheid waarin men zichzelf ziet binnen een grotere context. Onderzoekers van de universiteit van Michigan lieten zien dat leven in een individualistische versus collectivistische cultuur de manier waarop we informatie verwerken verandert. Mensen uit een individualistische cultuur verwerken en categoriseren objecten an sich, terwijl personen in collectivistische culturen objecten proberen te relateren aan de omgeving. Hoe kan cultuur de manier waarop we informatie verwerken beïnvloeden?

Onze hersenen passen zich aan de omgeving en het dagelijks leven aan
Onze hersenengebieden zijn dynamisch verbonden en de verbindingen veranderen wat resulteert in veranderingen in functie en anatomie. Een voorbeeld van de invloed van sociale ervaringen op het menselijk brein is een studie waarin gedemonstreerd werd dat Londense taxichauffeurs, die dagelijks complexe navigatie uitvoeren, grotere hersengebieden hadden voor ruimtelijk geheugen. Onze dagelijkse ervaringen worden beïnvloed door onze baan maar ook door de maatschappelijke context of cultuur waarin we leven.  Volgens de American Sociologist Association (ASA)integreert cultuur onze taal, rechten, geloven, regels, kunst, kennis en collectieve herinneringen van een sociale groep.

Culturele waarden en tradities beïnvloeden hoe we onszelf en anderen zien
De verschillende waarden die individualistische en collectivistische culturen hebben vormen de manier waarop we onszelf en anderen beoordelen. Een studie liet zien dat Britse deelnemers meer hersenactiviteit lieten zien wanneer ze reageerden op een foto van zichzelf dan een foto van een bekend iemand (bv. een vriend) terwijl Chinese deelnemers het tegenovergestelde lieten zien. Deze activatiepatronen waren niet afhankelijk van de culturele achtergrond maar van de collectivistische of individualistische waarden. Hoe meer Oost-Aziaten zich vereenzelvigden met de Westerse individualistische cultuur, hoe meer ze het “Westerse patroon” van hersenactivatie lieten zien.

Zoals altijd zijn deze resultaten niet zo simpel en moeten ze zorgvuldig geëvalueerd worden om zeker te zijn dat verschillen gedreven worden door individualistische versus collectivistische waarden en niet door een ander systematisch verschil, zoals socio-economische status, gezondheid, leeftijd van de studie populatie, religie, etc. Eén ding blijft echter duidelijk: onze sociale context heeft een grote invloed op levenservaringen, die op hun plaats weer onze hersenen en gedrag beïnvloeden.

Geschreven door Mahur, bewerkt door João en vertaald door Jill.

Referenties:
Bron: Culture wires the brain: A cognitive neuroscience perspective.

Study showing increased brain areas for spatial memory in taxi drivers.

 

+ posts

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *