Donders Wonders Blog

De geheimen van ons geheugen

This post is also available in Engels.

Nee, hij heeft geen uitzonderlijk geheugen. Geheugen-wereldkampioen Boris Konrad weet gewoon hoe hij het moet trainen. En wij kunnen dit ook, legt Konrad uit in zijn boek De geheimen van ons geheugen.

In dit boek legt neurowetenschapper Konrad uit hoe we dingen onthouden maar ook waarom we soms dingen vergeten. Konrad beschrijft ook hoe iedereen zijn geheugen kan trainen. Hij zegt dat een goed geheugen niets te maken heeft met talent, maar alles met oefening.

Het boek van Boris Konrad, De geheimen van ons geheugen (Ambo Anthos)

V: Welke vraag krijg je het vaakst over je geheugen en hoe reageer je hierop?

A: “Wanneer realiseerde je je dat je zo’n uitzonderlijk goed geheugen hebt?” Een vraag die me zowel vermaakt als verwart. Blijkbaar wordt het idee dat iedereen kan bereiken wat ik bereikt heb gezien als nogal vergezocht. Maar natuurlijk is het waar: Ik heb me nooit gerealiseerd dat ik een special geheugen heb omdat dat ook niet zo is. Ik heb een gemiddeld geheugen dat ik nou eenmaal goed gebruik met behulp van mnemonische technieken die ik beheers en lange tijd heb getraind.

V: Kun je de belangrijkste boodschap van je boek samenvatten?

A: Dit boek gaat over de vraag “Wat is geheugen eigenlijk?”. Het geheugen is geen specifieke vaardigheid en vindt ook niet plaats in een specifiek hersengebied. In plaats daarvan hebben we verschillende geheugensystemen en het merendeel van onze hersenen is betrokken bij manieren van leren. Leren, of het aanmaken van herinneringen, zorgt voor nieuwe verbindingen in je hersenen.

Een geheugensysteem dat erg goed werkt is visueel geheugen. Door connecties te leggen met ons visuele system worden dingen die moeilijk te onthouden zijn ineens gemakkelijk te leren. Dit is één van de geheimen van geheugen en hoe het te verbeteren.

V: Waarom heb je dit boek geschreven? Wat miste er in de bestaande literatuur en hoe heb jij bijgedragen?

A: Er zijn wetenschappelijke boeken over geheugen maar deze zijn moeilijk te volgen voor leken. Er zijn ook boeken voor het trainen van geheugen maar wat in deze boeken vaak gezegd wordt over het brein zit ergens tussen “niet correct” en “absoluut niet waar”. Door mijn eigen ervaring als wereldrecordhouder geheugen en als neurowetenschapper heb ik een bijdrage kunnen leveren in de vorm van een makkelijk te lezen, grappig en innemend boek over hoe geheugen werkt en hoe het te verbeteren.

V: Voor wie heb je dit boek geschreven? Wat is je publiek?

A: Het is voor iedereen die van lachen en leren houdt tijdens het lezen van een non-fictie boek, iedereen met een brein dat soms wel een beetje getraind kan worden, iedereen die geïnteresseerd is in de fouten en eigenschappen van hun geheugen en voor iedereen die soms moet leren of lesgeven en deze vaardigheden graag zou verbeteren.

Als je graag meer wilt weten kun je Boris Konrad’s boek hier vinden.

Geschreven door Marisha, vertaald door Jill.

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories