Donders Wonders Blog

Hoe en waarom we virtual reality gebruiken in de wetenschap

This post is also available in Engels.

Met virtual reality kun je het onvoorstelbare ervaren. Waar en wanneer je maar wilt. Hoe is dit interessant voor de wetenschap? VR-wetenschapper Angelique Tinga legt uit!

Met je eigen smartphone en een simpele bril waarin je deze kunt stoppen kun je al VR ervaren!

Foto: CC0, Pexels

 

Ervaringen met impact
Ik ervaarde virtual reality (VR) voor het eerst in 2014 tijdens mijn eerste onderzoeksbaantje. Nietsvermoedend over de impact die de volgende paar minuten op mij zouden hebben zette ik een bijzonder uitziende bril (de Oculus Rift) op mijn hoofd. Een collega startte een simulatie en ik bewoog plots door een futuristisch uitziende ruimte. Het effect van de virtuele beweging was zo sterk dat ik een gek gevoel in mijn maag kreeg en ik kon nog maar net mijn evenwicht bewaren. De ervaring was zo bijzonder dat ik hier maar al te graag onderzoek naar wilde doen!

Nu, 4 jaar later, gebruik ik VR in mijn onderzoek en geef ik regelmatig VR demo’s. Ik blijf het erg mooi vinden om te zien wat voor impact de techniek heeft en hoe sterk het emoties kan opwekken. En deze heftige effecten zijn juist dé reden waarom VR zo’n interessante techniek is.

Immersieve computer-gegeneerde omgevingen
In technische termen is VR een computer-gegenereerde omgeving. Je hebt verschillende vormen van VR, maar de vorm die nu het sterkst geassocieerd wordt met VR is de headset waarmee je compleet omgeven wordt door een virtuele wereld. Deze vorm van VR is sterk immersief. Het geeft je het gevoel dat je echt ergens anders bent; dat het virtuele de wereld om je heen heeft veranderd.

Onderzoek om VR te begrijpen
Er zijn verschillende redenen waarom de techniek interessant is voor de wetenschap. Allereerst zijn de grootste technologiebedrijven ter wereld (o.a. Facebook, Google, Microsoft) biljoenen aan het investeren in VR. Het zou dus niet verrassend zijn als VR in de toekomst een belangrijke rol in ons alledaagse leven gaat spelen. Voordat we allemaal met zo’n bijzondere bril de straat opgaan, is het alleen wel fijn als we een beetje begrijpen wat deze techniek met ons doet.

Onderzoek in elke omgeving met exacte precisie
Daarnaast is VR zo aantrekkelijk voor wetenschappers omdat je mensen in elke omgeving kunt onderzoeken waar en wanneer je maar wilt. Op de top van een berg in de sneeuw met een felle zon, op de bodem van de oceaan tussen de vissen; het kan met gemak in VR. Ook kan je laten gebeuren wat je maar wilt, met precieze controle. Zo kan je bijvoorbeeld exact bepalen wanneer er iets explodeert. Dit zijn toch situaties die je in de echte wereld wat lastiger kan klaarspelen en uiteraard zouden deze ervaringen op een 2D beeldscherm veel minder impact hebben.

Het onmogelijke onderzoeken
Een andere interessante mogelijkheid die VR biedt is dat je mensen iets kunt laten ervaren wat anders onmogelijk zou zijn. Zo kan je bijvoorbeeld mensen een extra lichaamsdeel geven in VR en onderzoeken hoe zij hier mee leren omgaan en wat voor effect dit heeft (lees hier meer over in onze eerdere blog). Of je kunt iemand laten vliegen of een andere superkracht geven, of iemand een dier of zelfs een boom laten zijn (klikken op de tekst brengt je naar filmpjes van leuke voorbeelden). De mogelijkheden gaan zo ver als onze fantasie rijkt.

Het beste uit VR halen
Dankzij wetenschappelijk onderzoek zijn er al eerste stappen gezet om VR goed in te zetten. Zo kan VR empathie verhogen aangezien je letterlijk in de schoenen van iemand anders kan staan. Daarnaast kan de techniek traumaverwerking ondersteunen omdat het nieuwe mogelijkheden voor exposure therapie (bloostelling) biedt (lees hier meer over in onze eerdere blog). En dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de vele mooie ontwikkelingen met een techniek waar nog maar relatief weinig onderzoek naar is gedaan. Wie weet wat VR ons in de toekomst nog meer zal bieden!

Dit blog is geschreven door Angelique.
Bewerking door Annelies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *