Donders Wonders Blog

Hoe kies je jouw optimale vakantie?

Het is lente en vakantie komt dichterbij. Misschien ben je de vakantie al aan het plannen. Hier zijn enkele tips voor een optimale vakantie.

This post is also available in Engels.

De bomen en bloemen staan in bloei en de zon begint eindelijk weer echt te schijnen. Het is lente en vakantie komt dichterbij. Misschien ben je de vakantie al aan het plannen. Hier zijn enkele tips voor een optimale vakantie.

Hoe lang moet je vakantie zijn?

Vind je het fijn om elk jaar één lange reis te maken? Of neem je liever meerdere korte vakanties? Een studie in het Journal of happiness studies laat zien dat vakantie-tevredenheid piekt rond de 8 dagen en daarna afneemt. Veel reis-websites nemen dit als indicatie als de optimale vakantie-duur, maar dat is niet exact wat de studie liet zien. De onderzoekers ondervroegen mensen die langer dan 14 dagen op vakantie waren geweest (het gemiddelde was 23 dagen) en vonden dat, voor hen, de piek op dag 8 lag. Maar dit verklaart bijvoorbeeld niet waarom men het meest tevreden is op dag 8 tijdens een 14-daagse vakantie. Betekent dit dat de piek eerder zou moeten komen voor een 5-daagse vakantie…? Het onderwerp behoeft meer onderzoek voordat we weten wat de optimale vakantieduur is. In de tussentijd is het wellicht een goed idee om 8-daagse (of iets langere) vakanties te nemen om in ieder geval deze piek-tevredenheid te ervaren.

Hoe vaak moet je op vakantie gaan?

Veel studies suggereren dat het aantal vakanties belangrijker is dan de duur. Het helpt blijkbaar om meerdere medium-lengte (8 dagen?) pauzes te nemen gedurende het jaar. Dit zou het geval kunnen zijn omdat je gelukkig wordt van het uit kijken naar iets in de nabije toekomst. Als je meerdere vakanties per jaar plant heb je vaker iets plezierigs in het vooruitzicht. Het kan ook zo zijn dat langere vakanties meer stress veroorzaken (lange vakanties vereisen veel voorbereiding, zowel voor de vakantie als de afwezigheid van werk) dan kortere vakanties voordat ze daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Zijn vakanties goed voor je gezondheid?

We zouden natuurlijk allemaal willen dat vakanties fantastisch en onontbeerlijk voor onze gezondheid zijn, maar helaas geeft de wetenschap ons niet zulke sterke conclusies. Volgens onderzoek zijn we meteen na een vakantie gelukkiger en hebben we minder stress maar deze levels zijn binnen 3-4 weken weer hetzelfde als voor de vakantie. Dit suggereert dat vakantie op de lange termijn geen effect heeft op ons geluk en stresslevels.

Maar er is ook goed nieuws: een vakantie nemen reduceert de kans op een burn-out. Direct nadat mensen terugkwamen van vakantie waren de burn-out scores lager dan net voordat men ging. Opmerkelijk genoeg bleven deze scores laag, zelfs drie weken later. Dit betekent dus dat het nemen van een vakantie je minder vatbaar maakt voor burn-out. En er is bewijs vanuit een 9 jaar durende studie dat op vakantie gaan goed is voor je cardiovasculaire gezondheid.

Neem vakantie!

Als je je afvraagt of je beter op vakantie kunt gaan of op je werk kunt blijven is de beste gok die je kunt nemen: op vakantie gaan. Het kan je gezondheid bevorderen en je risico op burn-out verkleinen, en is het is daarnaast natuurlijk ook gewoon leuk, het geeft je gelukkige herinneringen en verrijkende ervaringen. De duur van je vakantie maakt blijkbaar niet zoveel uit, dus kies zelf of je een lange of korte vakantie wilt nemen. Als het kan, neem wellicht een 8 tot 10-daagse vakantie. Het is belangrijker om vaker vakantie te nemen, een paar keer per jaar, dus ga je gang en geniet van je avontuur, je rust of welk type uitje je ook leuk vindt.

Credits

Oorspronkelijke taal: Engels
Auteur: Marisha Manahova
Buddy: Julija Vaitonyte
Redactie: Monica Wagner
Vertaler: Jill Naaijen
Redactie vertaling: Floortje Bouwkamp

Figuur afkomstig van Public Domain Pictures

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories