Donders Wonders

Een medicijn tegen doofheid?

This post is also available in Engels.

Veel mensen zien een cochleair implantaat, een technologisch hoogstandje waarmee dove mensen geluid kunnen waarnemen, als wondermiddel tegen doofheid. Maar vaak is dat niet zo.

Een dove baby met cochleair implantaat.
Foto door Bjorn Knetsch (licentie
CC By-ND 2.0).

Als je googelt op ‘cochlear implant’ kom je duizenden filmpjes tegen waarin een doof persoon ineens kan horen, na plaatsing van een cochleair implantaat. Babygezichten beginnen te glimmen wanneer ze de stem van hun ouders voor het eerst horen, en volwassen doven barsten in huilen uit bij het horen van hun naasten. Zijn cochleaire implantaten echt een geschenk uit de hemel, zoals het in deze filmpjes lijkt?

Wat is een cochleair implantaat en hoe werkt het?

Een cochleair implantaat is een chirurgisch geplaatst medisch apparaatje dat de functie overneemt van een beschadigd binnenoor (cochlea). Terwijl gehoorapparaten slechts geluid versterken, kunnen cochleaire implantaten de beschadigde cellen van het binnenoor omzeilen en geluidssignalen direct doorgeven aan de gehoorzenuw, die naar het brein leidt. Deze prikkeling van de gehoorzenuw kan doven en slechthorenden helpen om  geluid waar te nemen.

Doktersrecept bij doofheid

In de afgelopen dertig jaar is het aantal mensen met een cochleair implantaat sterk gegroeid. Veel dokters, die doofheid vaak als lichamelijke beperking zien, steunen cochleaire implantaten als dé oplossing voor doofheid. Het grootste deel van de dove baby’s (bijna 92%) heeft horende ouders, die vaak het advies van de dokter opvolgen om een cochleair implantaat te laten plaatsen. Horende ouders hebben vaak moeite met het idee dat hun kind doof is, en dat maakt het implantaat een aantrekkelijke optie: het biedt perspectief op ‘normale’ communicatie tussen ouders en hun kind.

Als kinderen op jonge leeftijd een cochleair implantaat krijgen, is er een goede kans dat ze uiteindelijk spraak kunnen produceren en verstaan. Daardoor klinkt het bijna als de perfecte oplossing voor dove mensen. Maar in werkelijkheid begrijpen doven taal niet direct na het aanzetten van het implantaat. De chirurgische ingreep is slechts een klein onderdeel van het leerproces: dove mensen hebben vaak maanden of zelfs jaren van spraaktraining nodig om om te leren gaan met hun splinternieuwe zintuig. Een cochleair implantaat is dus het begin van een intensief oefentraject, en geen kant-en-klare oplossing.

Hebben dove mensen ‘genezing’ nodig?

Veel doven zouden deze vraag met ‘nee!’ beantwoorden. Net als elke andere cultuur hebben dove mensen hun eigen geschiedenis, helden, tradities, waarden, en een rijke en levendige taal (gebarentaal, waarover je hier meer kunt lezen). Ze zijn Doof met een hoofdletter D: het is hun identiteit in plaats van een medische diagnose, en ze zijn er trots op. Ze zijn simpelweg blij met wie ze zijn.

Is dat een argument tegen cochleaire implanteten? Nee, want genoeg mensen zijn hartstikke blij met hun implantaat. Maar er is simpelweg geen perfectie oplossing voor alle Dove mensen. Voor sommigen is een implantaat een uitkomst, waarmee je bijvoorbeeld ineens kun telefoneren (zonder videochat). Voor anderen is het leven prima zonder cochleair implantaat.

Deze blog is geschreven door Francie. Redactie: Jeroen en Marpessa. Vertaling: Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories