Het nieuwe (thuis)werken

Thuiswerken is uitdagend, maar kan je leren uiterst efficiënt te zijn door te werken in korte cycli, goede pauzes te houden en door werk en privé te integreren in plaats van te scheiden.

This post is also available in Engels.

Thuiswerken is het nieuwe werken. Veel bedrijven willen thuiswerken blijven aanmoedigen, zelfs als er geen restricties meer zijn. Voor mij was thuiswerken allesbehalve ideaal. Als startende promovendus is de druk hoog en in plaats van artikelen te schrijven of data te verzamelen, zat ik thuis les te geven aan mijn zoontje van 7 terwijl m’n jongste van 1 aan mijn been hing. Het waren onmogelijke maanden. Maar uiteindelijk heeft thuiswerken me geleerd efficiënter dan ooit te zijn.

Werk-privé balans: Segmentors vs integrators

Google is een van de toonaangevende bedrijven die zijn werkomgeving inricht gebaseerd op de wetenschap rondom werkefficiëntie. Ze doen er zelfs zélf onderzoek naar: uit gDNA, een langlopende studie naar de werk-privé balans van Googles eigen werknemers, bleek dat er twee type werknemers waren. 31% waren ‘segmentors’ die geen moeite hebben werk van privé te scheiden, maar de overige 69% , de ‘integrators’, voelde wel degelijk werkdruk in de privésfeer. Meestal betekent dat dat je gaat werken in privétijd. Als je thuis moet werken, wordt het scheiden van werk en privé praktisch onmogelijk. Bovendien ervaarde ik óók de tegenovergestelde situatie: privézaken zoals lesgeven of luiers verschonen drongen zich op tijdens werktijd.

Werken op de golven van de dag 

Maar toen ik eenmaal kon accepteren dat 8 uur aaneengesloten werken er niet in zat, leerde ik vooral te luisteren naar wanneer ik gefocust was en wanneer niet. Onderzoek naar de invloed van het circidiaanse ritme (het ritme van de dag) toont aan dat we een maar kort deel van de dag écht geconcentreerd kunnen werken. Zo gaf ik prioriteit aan werk dat mijn volledige concentratie vergde in de late ochtend en middag, omdat doorgaans onze aandacht dan het scherpst is (al verschilt dit per persoon). Andere taken zoals e-mails beantwoorden reserveerde ik voor het einde van de dag of voor de avond. Volgens het idee van ultradian ritmes zijn er ook meerdere korte golven van concentratie op één dag. Dit kon ik mooi toepassen nu ik constant onderbroken werd: ik ging werken in volledig toegewijde sessies van 1-1,5 uur en merkte dat mijn efficiëntie direct toenam.

Pauzes & sporten

In kortere sessies werken, betekent ook pauzeren tussendoor. Ik ben niet het type dat gaat mediteren, dus juist even heel mindful de was wegwerken is dan ideaal. Of met goed weer wandelen met de kinderen of samen de plantjes verzorgen in de tuin. Wetenschap toont aan dat pauzes bevorderend werken o.a. voor het behouden van focus en het stimuleren van creativiteit. Bewegen is ook een uitstekende manier om te ontspannen, en heeft een positieve invloed op je werkprestatie. Het is niet voor niets dat bedrijven als Google sporten aanmoedigen met fitnesszalen op de werkvloer.

Balans door te integreren in plaats van te scheiden

Een goede werk-privé balans betekent dus niet dat je de twee strikt gescheiden moet houden. De truc is de twee met elkaar te integreren zonder dat één van de twee de overhand neemt. Zo werk ik af en toe in de avonden of in het weekend, maar ga ik ook sporten tijdens werktijd. Voor mij is thuiswerkenop deze manier een blijvertje!

Beeld gebaseerd op foto van Ketut Subiyanto via Pexels

Auteur: Floortje Bouwkamp
Buddy: Marlijn ter Bekke
Redactie: Wessel Hieselaar
Vertaling: Jill Naaijen
Redactie vertaling: Marisha Manahova

1 thought on “Het nieuwe (thuis)werken

  1. ‘geen persoon die gaan mediteren’. Voor mij klinkt dat hetzelfde als mensen die zeggen: water vind ik niet lekker of sport heb ik niet nodig of fit te zijn.

    Eigen keuze maar als er een ding helpt op zo’n beetje alles in dit information overload tijdperk dan is het wel mediteren. Meditatie helpt met focus, emotie regulatie, rust en cognitieve prestaties. Waarschijnlijk ook met thuiswerken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories