Waarom verbinding met de natuur belangrijk is voor hoogsensitieve mensen
Sommige mensen zijn van nature gevoeliger voor hun omgeving dan anderen. Uit recent onderzoek blijkt
Sommige mensen zijn van nature gevoeliger voor hun omgeving dan anderen. Uit recent onderzoek blijkt
De concentraties van de belangrijkste signaalmoleculen van de hersenen kunnen gemeten worden met magnetische resonantiespectroscopie, een nog relatief onbekende beeldvormingstechniek. Wat kunnen we met deze techniek leren over hoe onze hersenen werken?
Het leesplezier van jongeren neemt af en dat is een probleem. Vroeg in de kindertijd leesplezier bevorderen lijkt belangrijk. Maar is dit echt zo? En hoe bevorder je het leesplezier van kinderen?
We maken de hele dag keuzes. Maar wat is het effect van stress op de keuzes die je maakt? Het beloningsysteem en stresssysteem zijn met elkaar verbonden, waardoor de voordelen van een keuze ineens belangrijker lijken dan de nadelen. Maar wat voor effect heeft dit op de lange termijn?
Mensen verschillen in hoe gevoelig ze zijn voor prikkels uit hun omgeving. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat hoogevoeligheid ook juist een voordeel kan zijn bij het leren, zoals het hebben van aandacht voor details.
We leven in een wereld die snel verandert en waarin we ons regelmatig moeten aanpassen, zoals bijvoorbeeld bij het leren van een nieuwe taal. Welke factoren dragen bij aan het leren en wat gebeurt er als we uitdagingen tegenkomen?
Iedereen pikt prikkels op uit de omgeving, maar de mate waarin dit gebeurt verschilt per persoon. Deze infographic beschrijft de nieuwste wetenschappelijke inzichten over hoe hoogsensitiviteit voelt voor volwassenen.
Een man geeft aan regelmatig te ervaren dat zijn hele wereld met 90 graden draait. Hij blijkt niet alleen te zijn. Op het Donders Instituut wil men dit curieuze fenomeen nader onderzoeken.
Ben je ooit in een situatie terechtgekomen waarin je iets wilde zeggen, maar de woorden niet kon vinden? Dat is wat mensen met afasie continu meemaken.
Een smartphone die je intuïtief kunt bedienen, menu’s waarin je makkelijk kunt vinden wat je zoekt of een app die soepel werkt en mooie kleuren heeft. Al dit soort features zorgen voor een goede gebruikerservaring, en inzichten uit de psychologie hebben daar waarschijnlijk bij geholpen.