Donders Wonders Blog

Emoties helpen ons bij het nemen van betere beslissingen

We denken vaak dat we de beste beslissingen nemen als we dit volledig rationeel doen. Neurowetenschap laat echter zien dat emoties ons helpen betere beslissingen te nemen. Hier zie je hoe.

This post is also available in Engels.

We denken vaak dat we de beste beslissingen nemen als we dit volledig rationeel doen. Neurowetenschap laat echter zien dat emoties ons helpen betere beslissingen te nemen. Hier zie je hoe.

Stel je voor dat het bijna Valentijnsdag is en je geheime crush je uit heeft gevraagd. Wat leuk! Maar nu moet er een reeks beslissingen genomen worden. Wat ga je doen op deze date: naar de film, of schaatsen? En waar ga je eten: dat kleine, romantische, maar superdrukke restaurant of die met wat meer ruimte maar ook minder intimiteit?

Als je dit probeert te beslissen puur op basis van redenering zal het moeilijk zijn om een keuze te maken omdat elke optie heeft voors en tegens heeft en de één zal niet zwaarder zal wegen dan de ander. Uiteindelijk zul je alleen maar gefrustreerd zijn. Maar je kunt ook je gevoel laten meebeslissen. Je hebt vast een voorkeur voor de ene optie over de andere, niet vanwege rationale redenen, maar om hoe je je voelt.

Het kan moeilijk zijn te beslissen waar je heen zult gaan voor een date als je puur rationeel beslist. Maar als je je emoties laat meewegen, wordt de keuze wellicht makkelijker.
Foto van bruce mars van Pexels

Het niet in staat zijn een keuze te maken

Terug in de jaren ‘90 behandelde Antonio Damasio, een beroemde neurowetenschapper, patiënten met hersenschade. Sommigen van hen hadden een laesie in het voorste deel van de hersenen, de ventriomediale prefrontale cortex. Veel van deze patiënten herstelden relatief snel en hadden geen problemen met cognitieve taken, zoals werkgeheugen, ruimtelijk navigeren of planning. Het leek alsof ze niet aangedaan waren door hun laesie.

Echter, wanneer Damasio hen vroeg: “Wanneer zullen we onze volgende afspraak plannen; dinsdag of woensdag?” waren ze plotseling niet in staat tot het maken van een keuze. Ze zeiden: “Eh, dinsdag heeft deze voordelen maar ook deze nadelen, en woensdag is geschikt vanwege dit, maar ook ongeschikt vanwege dit….” En dit ging zo 30 minuten door! (Zie Damasio’s ervaringen hier).

Damasio kon het niet geloven. Waarom waren deze goed-functionerende patiënten niet in staat tot het maken van een simpele beslissing? Ze hadden een beschadiging opgelopen aan het gebied dat emoties verwerkt, de orbitofrontale cortex, onderdeel van de ventromediale prefrontale cortex.

Emoties sturen gedrag en dus beslissingen

Damasio (en later andere wetenschappers) ontdekten dat emoties cruciaal zijn voor het maken van beslissingen. Damasio’s patiënten waren niet in staat tot het goed verwerken van emoties vanwege de schade aan de orbitofrontale cortex. Deze beperking had ook invloed op het in staat zijn tot het nemen van beslissingen.

Emoties zijn verweven met het nemen van beslissingen omdat emoties handelingen aansturen. Als je iemand leuk vindt, wil je die persoon benaderen en ermee praten. En als je iemand niet leuk vindt, probeer je ze uit de weg te gaan. Als je iets leuk vindt is dit in je hersenen opgeslagen als goed, en als je iets niet leuk vindt, als slecht. De volgende keer dat je een beslissing moet nemen over deze kwestie, denk je er niet zoveel over na. Je zult onmiddellijk het gevoel van goed of slecht ervaren en weten welke keuze je moet maken. Op deze manier dienen emoties als een shortcut voor beslissingen.

Dus, de volgende keer als je een keuze probeert te maken en je alle voors en tegens met elkaar af probeert te wegen, denk dan ook eens aan hoe je je voelt. Wat vind je leuk en wat niet over de opties die je hebt? Wat vertelt je onderbuikgevoel je? Het is belangrijk om rationale redenen te overwegen maar ook om te luisteren naar hoe je je voelt.

En als je nog steeds aan het beslissen bent waar je zult gaan eten…. Gooi een muntje op en kies! 😉

Geschreven door Marisha, bewerkt door Christienne en Monica en vertaald door Jill.

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories