Worden onze hersenen moe van nadenken?

Naarmate een voetbalmatch langer bezig is zie je dat voetballers uitgeput geraken. Hun spieren worden moe. Maar gaat dit ook op voor onze hersenen? Worden die moe als we veel nadenken?

Het brein omvat ongeveer 2% van ons totale lichaamsgewicht, maar verbruikt ongeveer 20% van de zuurstof die we inademen. De meeste energie gaat naar het onderhouden van de basisprocessen in de hersenen. Specifieke mentale activiteiten, zoals een kruiswoordraadsel invullen of een boek lezen, kosten niet veel extra energie. Toch toont onderzoek aan dat mensen na het uitvoeren van mentaal intensieve taken minder goed zijn in het verwerken van nieuwe informatie. Normaal gaat het verwerken van nieuwe informatie samen met een piek in hersenactiviteit, deze piek is kleiner bij mensen die zojuist een mentaal intensieve taak hebben gedaan.

Foto “Sleeping-girl” gemaakt door Rachel Calamusa (CC BY-SA 2.0 licentie via Wikimedia Commons)

Van nadenken wordt je lichaam moe
Bovendien zijn mensen na een mentaal intensieve taak ook lichamelijk vermoeid. Mensen die een moeilijk computerspel speelden hielden een uithoudingstest op de fiets niet zo lang vol als mensen die een documentaire keken. Ondanks dat de mensen die het computerspel speelden zich fysiek vermoeid voelden, vertoonden deze mensen geen verandering in bloeddruk, zuurstofverbruik en hartslag. Hun moeheid was dus subjectief en niet lichamelijk meetbaar.

Kortom, als je een vermoeiende dag had waarin je hard hebt nagedacht, kan je ’s avonds beter geen activiteiten doen waarbij je veel nieuwe informatie moet verwerken. Bovendien voelen we ons lichamelijk ook moe nadat we hard hebben nagedacht. De WK voetballers kunnen dus best niet te veel nadenken voor ze een match gaan spelen!

Meer informatie
Bronartikel: moeheid heeft effect op fysiek presteren
Bronartikel: effecten van moeheid

Dit blog is geschreven door Winke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *