Op de maat: bewegingstherapie op muziek biedt verlichting bij de ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson komt steeds vaker voor, maar de huidige behandelingsmogelijkheden zijn nog steeds beperkt. Zou bewegingstherapie op muziek de symptomen van deze slopende ziekte kunnen verlichten?

This post is also available in Engels.

“The power of music to integrate and cure … is quite fundamental. It is the profoundest non-chemical medication.” [De kracht van muziek om te herstellen en te genezen is erg fundamenteel. Het is de belangrijkste niet-chemische medicatie.] – Oliver Sacks

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de prevalentie van de ziekte van Parkinson sinds het jaar 2000 met 81% gestegen. Hierdoor is er dan ook steeds meer behoefte aan nieuwe behandelingsmogelijkheden. Als je iemand kent met de ziekte van Parkinson, heb je waarschijnlijk zelf gezien welke moeilijkheden zij ervaren in het dagelijks leven. De tremor en de problemen met hun balans hebben vaak een enorme invloed op hun kwaliteit van leven.

Symptomen van Parkinson

Patiënten ervaren vaak problemen met hun motoriek, zoals spasmen, spierstijfheid, traagheid in bewegen of een minder goed evenwicht. Ze hebben soms ook het gevoel dat hun voeten aan de vloer kleven, een beperking die “bevriezen van het lopen” wordt genoemd. Deze symptomen leiden vaak tot valpartijen, waardoor patiënten hun onafhankelijkheid verliezen wat een depressie en een verminderde kwaliteit van leven tot gevolg kan hebben.

In zijn boek “Ontwaken in verbijstering” (1973) beschreef de beroemde neuroloog Oliver Sacks de positieve effecten van muziek bij sommige van zijn patiënten met Encefalitis Lethargie. Deze ziekte met vergelijkbare symptomen als Parkinson trof in de jaren 1920 een groot deel van de wereldbevolking. Oliver Sacks beschrijft hoe muziek hielp bij de symptomen van een van zijn patiënten. Het maken van bewegingen ging haar gemakkelijker af en haar bewegingen waren minder stijf. Recent onderzoek laat nu ook zien dat bewegingstherapie op muziek ook kan helpen om veel van de symptomen van de ziekte van Parkinson te verlichten.

Minder last van symptomen door bewegingstherapie met muziek

De symptomen van Parkinson zijn het gevolg van een tekort aan cellen die de neurotransmitter dopamine produceren in het hersengebied de substantia nigra. De gebruikelijke behandeling bestaat uit het medicijn Levodopa, die de afgifte van de neurotransmitter dopamine verhoogt. Helaas heeft deze medicatie negatieve bijwerkingen zoals misselijkheid, slaperigheid, duizeligheid of ernstigere problemen zoals verwarring, hallucinaties, rusteloosheid of zelfs psychose. Bovendien kunnen de symptomen met langdurig gebruik van Levodopa soms juist verslechteren, waardoor het nog belangrijker is om alternatieve therapieën te vinden.

Gelukkig laat recent onderzoek zien dat bewegingstherapie met muziek kan helpen om enkele ernstige Parkinson symptomen te verlichten. Deze therapie bestaat uit het doen van lichamelijke oefeningen met voor de patiënt op maat gemaakte afspeellijsten. Op de muziek in deze afspeellijsten gaan patiënten dan wandelen, marcheren of dansen. In verschillende onderzoeken onderging een gevarieerde groep patiënten deze vorm van bewegingstherapie. Veel van de onderzochte symptomen verbeterden, zoals motoriek, balans, bevriezing tijdens het lopen en de loopsnelheid. Ook verbeterde de geestelijke gezondheid van de patiënten.. Dit laat zien dat dit soort therapie Parkinsonpatiënten op meerdere vlakken kan helpen dan alleen hun motoriek. Hopelijk helpen deze veelbelovende bevindingen om patiënten wat meer vrijheid in hun bewegingen te geven en ze onafhankelijker te maken in het dagelijks leven.

 

Credits

Auteur: Elena Markantonakis

Buddy: Maartje Koot

Redacteur: Judith Scholing

Vertaler: Lucas Geelen

Redacteur vertaling: Judith Scholing

Afbeelding van Ardian Lumi via Unsplashed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories