Verbeter je geheugen met je eigen geheugenpaleis?

Sommige mensen zijn geheugenexperts en beweren dat door te trainen, iedereen zijn geheugen kan verbeteren. De sleutel hiertoe is het gebruik van een methode die het ‘geheugenpaleis’ wordt genoemd. Nu is er ook wetenschappelijk bewijs dat dit een erg effectieve methode is, zelfs op de lange termijn.

This post is also available in Engels.

Het geheugenpaleis

De geheugenpaleis methode, ook wel methode van loci genoemd, is afkomstig uit het oude Griekenland. Het uitgangspunt is het gebruik van mentale beelden, meestal vanuit een omgeving waarmee je vertrouwd bent, en het plaatsen van de dingen die je wilt onthouden in deze denkbeeldige ruimte. Een voorbeeld hiervan kan een boodschappenlijstje zijn, waarvan je bijvoorbeeld elk ding dat je nodig hebt een (denkbeeldig) plaatsje geeft in je huis. Deze denkbeeldige ruimte hoeft geen ruimte te zijn die echt bestaat. Het is het beste als je steeds weer dezelfde route in dit geheugenpaleis volgt als je iets wilt onthouden. Hoe gekker of vreemder het mentale beeld, hoe gemakkelijker het zal zijn om ze in je geheugen te prenten. Wanneer je informatie moet ophalen uit je geheugen doe je net alsof je door dit geheugenpaleis ‘loopt’, en loop je denkbeeldig de dingen na die je erin gezet hebt. Het helpt ook om je mentale beelden multi-sensorisch te maken: zoals beelden van dingen die op een bepaalde manier bewegen, ruiken, of juist heel levendig en kleurrijk zijn. Hoe meer punten van herkenning, hoe groter de kans dat je het zult onthouden.

Hoe de hersenen zich net zoals spieren aanpassen

Deze methode bestaat dus al lang, maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs dat je met deze methode je geheugen echt kunt verbeteren. Er is zelfs bewijs dat je niet alleen je lange termijn geheugen verbetert maar dat je tegelijkertijd je hersenactiviteit positief beïnvloedt.

In een recent onderzoek vergeleken onderzoekers 23 “geheugenatleten” uit de top 50 van de wereld met mensen die de geheugenpaleis methode niet eerder hadden gebruikt, maar er wel 6 weken lang in werden getraind. Uit dit onderzoek bleek dat deze geheugentraining hielp om dingen langer te onthouden, zowel bij de “geheugenatleten” als bij degenen die de methode voorheen niet kenden. Bovendien was er na vier maanden nog steeds sprake van een verbeterd geheugen, en dit werd gekoppeld aan veranderingen in de hersenactiviteit tijdens het vormen van herinneringen. Zij ontdekten dat bij degenen die niet eerder bekend waren met de geheugenpaleis methode de hersenconnectiviteit tussen de hippocampus en de neocortex (beide belangrijke hersengebieden voor het vormen van herinneringen) na de training was toegenomen. Specifiek gezegd, hoe meer connectiviteit, hoe beter de mensen iets konden onthouden.

Wat deze methode zo nuttig maakt, is waarschijnlijk het combineren van belangrijke aspecten van het geheugen: het visualiseren van en het bewegen in een (denkbeeldige) ruimte, het gebruiken van eerder opgedane kennis (een bekende ruimte) en hier nieuwe aspecten aan toe te voegen (de dingen die je wilt onthouden). Het is eigenlijk heel bijzonder dat zo’n oude methode kan helpen om niet alleen het boodschappenlijstje voor morgen of de namen van je nieuwe collega’s te onthouden, maar dat het ook je lange termijn geheugen kan verbeteren.

Auteur: Viola Hollestein
Buddy: Julija Vaitonyte
Redacteur:  Marlijn ter Bekke
Vertaling: Ellen Lommerse
Redacteur vertaling: Brittany van Beek

Foto van Valdemaras D via Unsplash

+ posts

2 thoughts on “Verbeter je geheugen met je eigen geheugenpaleis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories