Hypno… wat??

Je hebt vast wel eens gehoord van hypnose. Maar weet je ook hoe het invloed heeft op ons brein en gedrag?

This post is also available in Engels.

Het is zondagochtend, en ik drink rustig mijn koffie wanneer een vrouw aan de tafel naast me gaat zitten. Ze haalt een stapel boeken uit haar tas; handleidingen over de “geheimen van hypnose.” Ik ben zo nieuwsgierig dat ik het niet kan weerstaan haar wat vragen te stellen.

Voor het geval je het niet weet, “hypnose” refereert naar een staat van sterke innerlijke focus en moeiteloze concentratie. Dit gaat gepaard met weinig tot geen bewustzijn van gebeurtenissen om je heen en minimale spontane gedachtes. Het woord komt van het oud-Griekse “hypnos” en “ose”, en betekent letterlijk “in slaap gebracht.”

De vrouw bevestigt dat het mogelijk is om mensen in een hypnotische staat te brengen, en haar doel is om een zogenaamde hypnotist te worden. Daar heeft ze veel redenen voor. Blijkbaar is onder hypnose de aandacht volledig gefocust op de woorden van de hyponotist. In zo’n staat zijn mensen daarom vaak ontvankelijker voor advies en ideëen om aan zichzelf te werken. De vrouw gaat door en vertelt me dat hypnose veel gebruikt wordt om sommige stoornissen als angst en fobiëen, paniekaanvallen en zelfs pijn te behandelen.

Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet langer in bedwang houden.

Hoe kan hypnose iemands gedrag beïnvloeden? En wat gebeurt er in het brein wanneer iemand in zo’n hypnostische staat terecht komt?

Neurowetenschappers vroegen zich hetzelfde af. Om hier achter te komen, verzamelden ze mensen die onder hypnose een hersenscan wilden ondergaan. Hier kwam uit dat sommige specifieke hersengebieden actiever werden onder hypnose, en dat de verbinding tussen deze gebieden anders was dan wanneer de deelnemers niet onder hypnose waren. Bijvoorbeeld, twee van deze onderling verbonden gebieden – de insula en de dorsolaterale frontale cortex – stellen samen het brein in staat om lichaamssignalen aan te voelen en zelfbewustzijn te versterken.

Het vermogen jezelf en je eigen fysieke activiteit te monitoren is belangrijk om met sommige invasieve reacties om te gaan, zoals angst- of paniekaanvallen.

De toegenomen zelf-perceptie als gevolg van een hypnotische ervaring brengt ons mogelijk meer in contact met onze zintuigelijke ervaringen en helpt ons te reageren op discomfort. Als we bijvoorbeeld ergens over piekeren kan dit leiden tot angst en onprettige gevoelens, en het gevoel geen controle te hebben. In zulke gevallen kan hypnose mensen helpen om op positief gedrag te focussen om de negatieve reacties als angst tegen te gaan.

De vrouw gaf me echter wel een waarschuwing. Ze legde me uit dat hypnose niet iets is voor iedereen. Slechts 1 op de 10 mensen kan onder hypnose gebracht worden en ervan profiteren. Ik blijf me steeds afvragen hoe ik zou reageren op hypnose. En jij? Zou jij het proberen?

Author: Martina Arenella
Buddy: Christina Isakoglou
Editor: Ellen Lommerse
Translation: Felix Klaassen
Editor translation: Wessel Hieselaar

Foto credit aan geralt via Pixabay

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories