Een goede vakantie? Het is niet wat je ervaart maar wat je denkt

Je ervaring wordt beïnvloed door verwachtingen en verbale communicatie, maar wordt ook positiever naarmate meer tijd verstrijkt.

This post is also available in Engels.

Wat weet je nog van je vorige zomervakantie? Volop zon, fantastisch eten en prachtige vergezichten? Je bent de vermoeiende heenvlucht of de oneindige wachtrijen op het vliegveld waarschijnlijk vergeten. Het enige wat over is zijn de mooie foto’s op je telefoon of op social media (inclusief de vele ‘likes’) en de grappige verhalen die je constant deelt met je vrienden wanneer je weer terug bent. Maar vraag jezelf eens af, hoe echt zijn je reisherinneringen?

Vakantievoorpret is de grootste bron van reisgeluk

Wat is het fijnste onderdeel van je reis? Je zou een lange lijst van denkbeeldige highlights kunnen opstellen, waarbij je jezelf voorstelt op het strand terwijl je kokoswater drinkt. Maar de leukste momenten zijn misschien wel nu, het plannen. Wetenschappers onderzochten de relatie tussen vakanties en geluk in 1530 Nederlandse vrijwilligers. Opvallend genoeg waren er geen verschillen tussen vakantiegangers en thuisblijvers wat betreft het geluksgevoel na terugkeer van de vakantie. De meest gelukkige mensen waren zij die op het punt stonden om op vakantie te gaan. Voorpret maakt je gelukkiger dan de ervaring zelf.

Wat je je herinnert kan afwijken van de werkelijkheid

We hebben geen sci-fi technieken nodig om herinneren te overschrijven; mensen kunnen het zelf. In een vorige studie werd vrijwilligers eerst gevraagd een lijst met abstracte figuren te bekijken en daarna na te tekenen wat ze zagen. Wat bleek, de resultaten werden beïnvloed door een verbale hint van de onderzoekers. Bijvoorbeeld, wanneer het woord ‘brilglazen’ als hint werd gegeven was er een grotere kans dat de proefpersonen het gehinte object tekenden in plaats van wat er daadwerkelijk stond afgebeeld. Het is duidelijk dat de herinneringen werden gestuurd door semantisch begrip en daardoor betekenisvoller werden. Op de illustratie hieronder zie je links de oorspronkelijke afbeeldingen en rechts de door de deelnemers gemaakte afbeeldingen nadat ze een hint hadden gekregen.

Afbeelding overgenomen van Carmichael, L., Hogan, H.P., & Walter, A. A. (1932). An experimental study of the effect of language on the reproduction of visually perceived form. Journal of experimental Psychology, 15(1), 73.

Onze ervaring wordt beter naarmate de tijd verstrijkt

We kunnen niet alleen onze herinneringen herschrijven, maar we hebben bovendien de neiging om de kwaliteit van onze ervaringen met de tijd te verbeteren. Dit komt doordat ons emotioneel welzijn toeneemt naarmate we ouder worden, en zelfs als we slechte ervaringen hadden in het verleden zijn we op latere leeftijd beter in staat te genieten van wat we meemaken. Denk aan hoe je achteraf om jezelf kon lachen nadat je over een steen was gestruikeld of dat je eten werd gestolen door zeemeeuwen. Toen het gebeurde was het een ramp en was je misschien bang dat het je hele vakantie zou verpesten, maar later worden die vervelende herinneringen grappige verhalen die je deelt met je vrienden.

Auteur: Ping Chen
Buddy: Martina Arenella
Redactie: Marisha Manahova
Vertaling: Felix Klaassen
Redactie vertaling: Ellen Lommerse

Afbeelding verkregen via Unsplash

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories