Wat is PET-scan en wat meet het?

Zoals een vuurvliegje licht geeft als het lucht inademt, kunnen onze breinen dankzij PET-scans oplichten als ze actief zijn.

This post is also available in Engels.

Wat is PET?

Positronemissietomografie (PET) is een veelgebruikte beeldvormende techniek die de stofwisseling van een radioactieve stof (of tracer) in kaart brengt. De tracer wordt in het bloed geïnjecteerd net voor de PET-scan. De scanner (hieronder te zien) detecteert de sub-atomische deeltjes die de tracer uitstraalt, en die later opgenomen worden door een orgaan (bij het Donders Instituut is dat orgaan doorgaans het brein). PET kan gebruikt worden voor verscheidene onderzoeken, afhankelijk van de tracer die je gebruikt. Een veelgebruikte tracer is bijvoorbeeld fluorodeoxyglucose (FDG), omdat die het verbruik van glucose (bloedsuiker) laat zien. Dat betekent dat deze FDG-tracer gebruikt kan worden om te visualiseren in welke hersengebieden energie gebruikt wordt. En, net als de andere radioactieve tracers, lijkt FDG op het natuurlijke glucose; je lichaam gaat er dus op dezelfde manier mee om. De tracer zal al na een paar uur door je lichaam verwijderd zijn.

Een PET-scanner in het RadboudUMC. Wil je meer weten over PET, of het zelf ervaren? Schrijf je in voor een PET-onderzoek!

PET in psychologie en hersenonderzoek

Vorige blogs van onze hand lieten je al kennis maken met fMRI, MEG en EEG als belangrijke onderzoekstechnieken die psychologen en hersenonderzoekers vaak gebruiken. Terwijl MEG en EEG goed zijn in laten zien wanneer het brein actief is, is MRI goed in laten zien waar het brein actief is. Op een soortgelijke manier kunnen we PET gebruiken om cognitie en gedrag te onderzoeken:

Met behulp van PET lieten onderzoekers zien dat een groter gebruik van sociale apps gerelateerd is aan een mindere mogelijkheid om in een bepaald hersengebied, het striatum, dopamine aan te maken (afbeelding van Westbrook et al., 2021).

Dokters gebruiken PET om mogelijke ziektes op te sporen

Het maken van PET-scans kost veel tijd en geld, en er is veel vraag naar in medisch onderzoek. Daarom staan veel PET machines in ziekenhuizen, in plaats van onderzoeksinstellingen. Dokters gebruiken PET vaak om klinische beslissingen te nemen. Laten we ons eerdere voorbeeld er weer bij nemen van de FDG-tracer, waarmee je energieverbruik in hersengebieden kan visualiseren. Omdat de meeste infecties en ontstoken cellen meer suiker verbruiken, kunnen dokters de FDG-tracer gebruiken om mogelijke medische aandoeningen in verschillende organen op te sporen: in het brein, het hart, de longen, en ga zo maar door. Om die reden is PET van groot belang voor zowel klinisch onderzoek als voor breder wetenschappelijk onderzoek.

Wil je nog meer weten over hoe een PET-scan werkt? Bekijk dan deze video.

Auteur: Ping Chen

Buddy: Christienne Damatac

Editor: Christienne Damatac

Vertaling: Wessel Hieselaar

Editor vertaling: Marlijn ter Bekke

Afbeelding van Erik Karits via Unsplash

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories