“All work and no play makes Jack a dull boy”: Over de voordelen van hobby’s

This post is also available in Engels.

We hebben hobby’s voor ons plezier, maar kunnen ze ook helpen als buffer tegen de stressvolle momenten van het leven?

Terwijl we vooruitkijken naar nog langer thuisblijven en afzien van onze gewoonlijke sociale activiteiten bestaat het risico dat de dagen in elkaar gaan overvloeien. Voor thuiswerkende mensen kan de grens tussen werk en plezier vager en vager worden. Hoe kunnen we een balans vinden en wat nieuwigheid in onze levens brengen? Als iemand met (te) veel hobby’s heb ik gemerkt dat ik me meer en meer tot deze hobby’s wend, des te langer de pandemie aanhoudt. Ik was dus benieuwd naar de voordelen van hobby’s voor ons welzijn.

Hobby’s brengen activiteit

Hobby’s worden gedefinieerd als activiteiten die we vrijwillig uitvoeren in onze vrije tijd. Ze verschillen van interesses; hobby’s bevatten een actief component en leiden er dus toe dat we iets doen. Zo is het kijken van sport dus een interesse, maar het verzamelen van sport memorabilia of de statistieken berekenen van je favoriete clubs een hobby. Andere voorbeelden van hobby’s zijn schilderen, bloggen, yoga of breien.

Het nastreven van plezierige activiteiten in onze vrije tijd is geassocieerd met vele voordelen, waaronder meer positieve emoties en betere fysieke gezondheid. Daarnaast blijkt dat creatieve activiteiten buiten het werk bijdragen aan een betere werkprestatie. Deze studies zijn echter onderzoeken correlaties: we weten dat mensen met hobby’s gezonder en gelukkiger zijn maar we weten niet of de hobby’s de daadwerkelijke oorzaak zijn; misschien hebben mensen die meer nadruk leggen op hun welzijn meer positieve ervaringen én meer hobby’s. In de volgende paragraaf gaan we dieper in op mogelijke redenen voor deze associatie.

Hoe kunnen hobby’s leiden tot positieve uitkomsten?

Creatieve incubatie: Heb je ooit ervaren dat je hopeloos vast liep terwijl je een probleem  probeerde op te lossen, om vervolgens na een korte pauze plots de oplossing te vinden? Dit welbekend fenomeen noemen we het het “Aha!” moment, en komt vaker voor wanneer we in de pauze een andere activiteit uitvoeren dan wanneer we in de pauze rusten. Als we dus worstelen met een probleem op het werk of thuis, kan het helpen om een andere activiteit te doen (oftewel, een hobby), meer dan door te blijven worstelen en of helemaal los te koppelen door bijvoorbeeld tv te gaan kijken.

Echter, dit actieve incubatie fenomeen werkt het beste met activiteiten die weinig mentale eisen hebben en onze gedachten de vrije loop laten. Het voordeel kan dus een stuk minder relevant zijn voor hobby’s die denkkracht vereisen, zoals een sudoku maken.

Zelf identiteit en sociale connecties: Ander onderzoek heeft gekeken naar de bijdrage van vrijetijdsbestedingen zoals hobby’s aan ons gevoel van eigenwaarde. Mensen vormen identiteiten voor zichzelf die zelfvertrouwen en een gevoel van competentie geven. Door hun ongedwongenheid zijn – we doen ze vrijwillig en op een manier die bij ons past – zijn met name hobby’s en andere vrijetijdsbestedingen waardevol voor het vormen van een identiteit. Bijvoorbeeld, iemand die zichzelf als een milieuactivist ziet heeft wellicht hobby’s als tuinieren, vogels spotten of veganistisch koken. Een hobby of identiteit is van zichzelf niet per definitie goed, maar een van hun belangrijkste functies, zoals beschreven in dit hoofdstuk, is het bij elkaar brengen van gelijk denkende individuen en het creëren van een gevoel van gemeenschap. Dus, een ander voordeel voor het hebben van hobby’s is hulp bij verbinding vinden met andere mensen, te zien aan de vele groeperingen die bestaan op basis van interesses.

Herstel: De dingen die we in onze vrije tijd doen kunnen ons helpen bij het herstellen van werk-gerelateerde stress. Creatieve hobby’s helpen hier vooral bij: Bezig zijn met creativiteit in de vrije tijd is gecorreleerd met drie maten van herstel: controle (je competent voelen en controle hebben over wat er gebeurt), bekwaamheid (je uitgedaagd voelen en nieuwe vaardigheden leren) en ontspanning.

Hobby’s op alle leeftijden

Omdat ze flexibel zijn in toewijding en kosten hebben hobby’s een levenslang voordeel, hoewel de specifieke voordelen kunnen verschillen. Voor jonge mensen kunnen hobby’s bijvoorbeeld helpen bij het leren van vaardigheden en een gevoel van competentie: een recente studie in jongeren met een kansarme achtergrond liet zien dat hobby’s gerelateerd waren aan een groter gevoel van sociale competentie en intiemere relaties met vrienden. Een andere studie liet zien dat hobby’s voor mensen tussen de 40-60 – een tijd vol met werk- en familieverplichtingen –  één van de grootste bronnen van plezier in het leven waren. In mensen die met pensioen gaan is een rijk leven aan hobby’s gerelateerd aan gevoelens van verbondenheid en bijdrage aan de maatschappij, wat weer gerelateerd is aan levenstevredenheid. Er zijn daarnaast nog meer gezondheidsvoordelen: oudere volwassenen die op zijn minst een uur per dag aan hobby’s besteedden, hadden minder kans op het ontwikkelen van dementie.

Met het oog op  alle uitdagingen waarmee we als individu en als samenleving mee worden geconfronteerd, lijkt het hebben van een hobby wellicht lichtzinnig. Echter, de voordelen die we ervan ondervinden kunnen helpen onze batterij op te laden, zodat we deze uitdagingen beter aan kunnen gaan.

Verder lezen

NY Times Guide geeft meer informatie over de voordelen van hobby’s plus tips voor het vinden van de juiste hobby en er tijd voor maken

Nature artikel: wetenschappers delen hun ervaringen over hoe hobby’s hun productiviteit en creativiteit hebben beïnvloed.

Auteur: Rebecca Calcott

Buddy: Martina Aranella

Editor: Mónica Wagner

Vertaler: Jill Naiijen

Editor Vertaling: Floortje Bouwkamp

Foto door Ursula Castillo op Unsplash

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories