Donders Wonders

Autisme ? Alexithymie

This post is also available in Engels.

Mensen met autisme kunnen emoties herkennen, maar mensen met alexithymie kunnen dat niet

Mensen met alexithymie hebben problemen met het herkennen van hun eigen emoties.

Afbeelding uit het publieke domein, bewerkt door Lara Todorova.

Veel mensen denken dat mensen met autisme problemen hebben met het herkennen van emoties in gezichtsuitdrukkingen. Maar recent onderzoek toont aan dat mensen met autisme emotionele uitdrukkingen prima kunnen herkennen en produceren. Interessant genoeg geldt dat niet voor mensen met alexithymie.

Alexithymie en autisme gaan hand in hand, maar zijn verschillend

Alexithymie is een persoonlijkheidstrek waarin mensen problemen hebben bij het herkennen en beschrijven van hun eigen emoties. Hoe vaak komen alexithymie en autisme samen voor? Volgens een studie van Dr. Sylvie Berthoz hebben ongeveer de helft van alle autisten ook alexithymie, en geldt dat voor 10% van niet-autistische mensen. Maar hoewel mensen met autisme meer kans hebben op alexithymie, komt de aandoening niet alleen bij autisten voor. Alexithymie komt net zo vaak voor bij mensen met een depressie of schizofrenie.

Het is belangrijk om te begrijpen dat autisme alexithymie niet veroorzaakt, en andersom ook niet. Autisme en alexithymie zijn twee verschillende aandoeningen, hoewel ze soms samen voorkomen. Daarom is het nog een open vraag of de combinatie van autisme en alexithymie als twee aparte aandoeningen moet worden behandeld, of juist als één conditie die een speciale vorm van autisme of alexithymie is.

Gezichten zien er anders uit bij autisme en alexithymie

Om een emotie te herkennen is het cruciaal om naar het gezicht van een persoon te kijken. Het is al bekend dat mensen met autisme soms oogcontact vermijden. Maar als iemand zowel autisme als alexithymia heeft, welke van deze twee aandoeningen veroorzaakt dan het gebrek aan oogcontact? Om deze vraag te beantwoorden, lieten Dr. Richard Cook en zijn collega’s mensen met autisme en mensen met alexithymia naar films kijken in het lab. De onderzoekers registreerden hoe en wanneer de proefpersonen naar gezichten op het scherm keken met een zogenaamde eye tracker.

Het bleek uit dit onderzoek dat de mensen met autisme in het algemeen minder naar gezichten keken dan de andere proefpersonen. Maar wanneer ze naar gezichten keken, keken mensen met autisme wel op dezelfde manier naar de gezichten als mensen zonder aandoening. Dat wil zeggen, ze focusten even vaak op de ogen in de gezichten als niet-autisten. De mensen met alexithymie, daarentegen, hadden een ander patroon van kijken naar de ogen en mond in gezichten. Dit patroon kan misschien verklaren waarom er verschil in emotieherkenning is tussen autisten en mensen met alexithymie.

Het is belangrijk om te bestuderen hoe autistische mensen en mensen met alexithymie informatie verwerken, niet alleen om de aandoeningen beter te kunnen begrijpen en behandelen, maar ook om het verkeerd labelen van mensen te voorkomen. Deze studie toont aan dat autistische mensen in staat zijn tot empathie en emotieherkenning. Daarnaast kunnen mensen met autisme waarschijnlijk emoties verwerken op een algemenere manier dan we eerst dachten.

 

Deze blog is geschreven door Lara. Redactie: Marisha.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories