Donders Wonders

Hoe train je je hersencapaciteit? Sommige oefeningen werken beter dan andere

This post is also available in Engels.

Geheugentrainingen van wetenschappelijke experimenten verbeteren je cognitie.

 

Afbeelding door w?odi. Licentie CC0. Gevonden op Flickr.

Wetenschappelijke experimenten zijn net als echte spellen (linker afbeelding), maar dan saaier (op de rechter afbeelding zie je een voorbeeld van een experiment dat geheugen en taal onderzoekt).

 

Cognitieve verbetering (het brein trainen om productiever te worden) door middel van vermakelijke computerspellen klinkt erg aantrekkelijk. Het is echter belangrijk om deze spellen te baseren op goed onderzoek dat aantoont dat een spel je daadwerkelijk kan helpen. Je kan bijvoorbeeld je geheugencapaciteit trainen zodat je meer dingen tegelijk kan onthouden. Dit kan dan leiden tot hogere productiviteit op je werk. Als je ooit moeite hebt gehad met multitasken, of met het onthouden van een naam of telefoonnummer, weet je al hoe beperkt je geheugencapaciteit is.

Twee simpele taken om werkgeheugen te meten

Onderzoekers van de John Hopkins Universiteit vergeleken welke taken die ze normaal gebruikten het werkgeheugen het meest verbeterden.

Werkgeheugen is het vermogen om dingen in gedachten te houden zonder dat je ze daadwerkelijk ziet (stel je voor dat je aan het strand ligt, terwijl je daadwerkelijk in je kantoor zit: dit is mogelijk dankzij je werkgeheugen). In de tweevoudige n-back taak zien proefpersonen een reeks aan afbeeldingen terwijl ze tegelijkertijd verschillende uitgesproken letters te horen krijgen. De proefpersonen moeten elke ronde onthouden of de huidige afbeelding of letter hetzelfde was als die van een paar rondes geleden. In de complex span taak moeten proefpersonen een reeks van letters bekijken waarbij ze na elke letter een simpele rekensom moeten oplossen. Na elke reeks letters moeten de proefpersonen de gehele reeks opnoemen. Daar waar de n-back taak onmiddellijke, bijna een-voor-een verwerking eist van de items in de reeks, gaat de complex span taak meer over de volgorde van de letters in de gehele reeks.

Tweevoudige n-back taak beter voor je werkgeheugen

Drie losse groepen proefpersonen moesten een maand lang thuis een taak oefenen. De groepen waren toegewezen aan ofwel de n-back taak, de complex span taak, of een controletaak die geen effect zou moeten hebben op het geheugen. Voor- en nadat ze de training deden vulden alle proefpersonen een aantal vragenlijsten in over het geheugen, aandacht en intelligentie.

Na de training deden de proefpersonen een paar cognitieve tests. De onderzoekers ontdekten dat de groep die een maand lang de n-back taak had geoefend 30% beter scoorde op de cognitieve tests dan de groep die de complex span taak had gedaan. Dit suggereert dat deze proefpersonen niet alleen hun werkgeheugen maar ook andere cognitieve vaardigheden hebben verbeterd, omdat ze ook beter waren op taken die niet over het werkgeheugen gingen.

Dit onderzoek verklaart niet waarom de ene taak beter is dan de andere maar het laat wel zien dat het trainen van je werkgeheugen kan leiden tot een betere algemene cognitieve prestatie. Voordat dit in een brain game wordt toegepast is er echter meer onderzoek nodig om erachter te komen of bepaalde taken ook echt leiden tot betere cognitie, en waarom dat dan zo is.

Geschreven door Lara.

Bewerkt door Mahur en Marisha.

Vertaald door Felix 

Voor meer informatie klik hier

 

+ posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categories