Heb jij heel veel moeite om in slaap te vallen? Dan zou dat best kunnen komen door dat mobieltje naast je bed. “Maar ik zet het geluid altijd uit!” Toch kan je mobieltje nog steeds voor heel wat slapeloze nachten zorgen. Behalve als jij nog steeds een trotse bezitter bent van de Nokia 3310, geeft het scherm van het mobieltje namelijk best wat licht. Het is dit licht dat voor problemen zorgt.
Afbeelding door Annelies (CC BY-NC-ND 4.0)
Licht zien
Om te zien bevatten je ogen miljoenen lichtreceptoren, de zogenoemde staafjes en kegeltjes. De staafjes zijn gevoeliger voor licht en zien alleen zwart-wit (nuttig voor in het donker). De kegeltjes zijn minder gevoelig en hebben fel licht nodig, maar geven wel een prachtig kleurenbeeld. Een minder bekende derde soort sensor is alleen gevoelig voor een blauwachtige kleur licht. Deze receptoren vormen geen beeld, maar verbinden je ogen met een hersengebied dat verantwoordelijk is voor je dag-nacht ritme.
Een tikkend brein
Deze klok is in staat om zonder informatie van buitenaf netjes een dag af te tellen. Je lichaam weet dus zelfs na een week in een donkere kamer nog precies wanneer het dag en nacht is. Er is alleen één probleempje: deze klok is in de meeste gevallen niet helemáál precies op 24 uur afgesteld. Per persoon is dit een kwartiertje langer of korter. Deze kleine afwijkingen in dit ritme worden gelukkig elke ochtend gecorrigeerd. De felle ochtendzon geeft je blauw-licht receptoren namelijk een flinke dosis blauwig licht. Dit sterke signaal wordt doorgegeven aan je interne klok, en het kleine tijdsverschil wordt hiermee weer bijgesteld. Anders zou dat kwartiertje per dag na een maand of twee al voor een enorme verschuiving in je ritme zorgen!
Maar hoe zit het nou met dat mobieltje?
Mobieltjes (net zoals alle beeldschermen!) geven blauwachtig licht af. Precies het soort licht dat je lichaam nodig heeft om zijn klok bij te stellen. Als je ’s avonds laat nog naar je mobieltje blijft turen, denkt je lichaam dat het nog dag is en stelt hij steeds je klok weer wat verder bij. Je valt dan moeilijker in slaap en staat de volgende ochtend ook moeilijker op!
Maar wat kan ik daar dan tegen doen?
Als je moeite hebt met slapen moet je ‘s avonds beeldschermen van je computer en mobieltje zo veel mogelijk vermijden. Maar ook kun je met computerprogramma’s zoals f.lux iets doen aan het licht dat uit je beeldscherm komt. Deze programma’s zorgen namelijk dat je scherm wat minder van dat blauwe licht uitstraalt. Of dit genoeg is om lekker te kunnen slapen… dat is nog niet onderzocht.
Meer informatie:
F.lux
Filmpje over mobieltjes en slapen
Goedemiddag.
Zouden jullie eens wat over hemianopsie kunnen publiceren.
Mijn man heeft dit en er is zo weinig over bekend.
Beste Marga, bedankt voor je vraag. Je kunt hier een eerder blog van ons vinden over hemianopsie: http://blog.donders.ru.nl/?p=567