Beïnvloeden sterrenbeelden je geluk? Wetenschap zegt van niet!

Of het nu gaat om je dagelijkse horoscoop checken voor liefdesadvies of het delen van sterrenbeeld-memes met vrienden, astrologie is overal. Veel mensen vinden troost in het idee dat de sterren aanwijzingen kunnen geven over ons leven. Maar kunnen ze dat echt?

This post is also available in Engels.

Nieuw onderzoek onder leiding van Mohsen Joshanloo van Keimyung University ging op zoek naar het antwoord. Met een nationale dataset onderzocht de studie of sterrenbeelden iets te maken hebben met geluk, gezondheid of levensgeluk. De resultaten? Die laten je misschien wel twee keer nadenken over je horoscoop. 

Astrologie getest: wat zegt de wetenschap? 

Astrologie beweert vaak dat je sterrenbeeld invloed heeft op je persoonlijkheid, emoties en zelfs hoe gelukkig of succesvol je bent. Maar klopt dat ook?

Om dit te testen analyseerden onderzoekers gegevens van de General Social Survey, een gerenommeerd nationaal onderzoek in de VS dat al tientallen jaren attitudes en ervaringen van mensen verzamelt. Ze gebruikten acht categorieën om welzijn te meten, waaronder: 

  • Algemeen geluk 
  • Mentale gezondheid 
  • Tevredenheid over werk en financiën 
  • Fysieke gezondheid 
  • Geluk in het huwelijk 

Vervolgens vergeleken ze deze scores tussen de 12 sterrenbeelden om te zien of mensen met bepaalde sterrenbeelden gelukkiger of gezonder waren dan anderen. 

De uitkomst? Sterrenbeelden maakten geen enkel verschil.

.

Sterrenbeelden vs. willekeurige getallen 

De onderzoekers gingen nog een stap verder om zeker te weten dat hun resultaten geen toeval waren. Ze onderzochten of sterrenbeelden beter waren in het voorspellen van geluk dan willekeurige getallen.

Ook die resultaten waren veelzeggend: sterrenbeelden zijn puur toeval. Ze zijn net zo voorspellend als dobbelen of willekeurige getallen uit een hoed trekken.

Bijvoorbeeld:

  • Mensen geboren onder het sterrenbeeld Leeuw waren niet zelfverzekerder dan anderen. 
  • Vissen waren niet gevoeliger. 
  • Steenbokken waren niet ambitieuzer. 

Zelfs na correctie voor factoren zoals leeftijd, geslacht en opleiding waren de verschillen tussen sterrenbeelden zo klein dat ze verklaard konden worden door toeval 

.

Waarom geloven mensen dan nog steeds in astrologie? 

De onderzoekers noemden enkele psychologische redenen waarom astrologie zo populair blijft: 

  1.  Ons brein is dol op patronen  Mensen zijn van nature patroonzoekers (voor nieuwsgierige lezers, bekijk dit artikel). We zoeken naar verbanden, zelfs als ze er niet zijn. Wanneer een horoscoop ons precies lijkt te beschrijven, komt dat meestal doordat hij zo vaag is dat hij voor iedereen geldt—maar ons brein ziet het als persoonlijke inzichten. 
  1. Troost in onzekerheid  Het leven kan chaotisch en onvoorspelbaar voelen. Astrologie biedt een gevoel van controle en troost. Een horoscoop kan je geruststellen over je keuzes, zelfs als het maar een illusie is. 
  1. Zelf-vervullende voorspellingen  Als je iets over jezelf gelooft, gedraag je je vaak op manieren die dat bevestigen. Bijvoorbeeld: als je gelooft dat Leeuwen geboren leiders zijn, ga je je misschien zelfverzekerder gedragen, wat die overtuiging versterkt. 
  1. Astrologische stereotypen  Anderen behandelen je misschien ook op basis van je sterrenbeeld. Denk aan aannames zoals: een Maagd is kritisch, een Boogschutter is avontuurlijk. Deze stereotypen kunnen je gedrag subtiel beïnvloeden, waardoor astrologie accurater lijkt dan het werkelijk is. 

Waarom is dit belangrijk? 

Astrologie lijkt misschien onschuldig, maar het onderzoek roept belangrijke vragen op over kritisch denken. 

Bijvoorbeeld:

  • Sterrenbeeldstereotypen kunnen leiden tot snelle oordelen over mensen. Je zou iemand kunnen afschrijven als verlegen omdat ze Kreeft zijn, of als dominant omdat ze Leeuw zijn. 
  • Deze ideeën lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen doorsijpelen in echte beslissingen, zoals relaties of sollicitaties. 

Vertrouwen op astrologie om grote keuzes te maken, kan je ook afleiden van wetenschappelijk onderbouwde strategieën voor geluk zoals het opbouwen van sterke relaties, aandacht besteden aan je gezondheid en het nastreven van doelen. 

.

Pseudowetenschap kritisch bekijken 

Dit onderzoek benadrukt het belang van kritisch denken in een wereld vol pseudowetenschap. Het herinnert ons eraan om ideeën niet zomaar te accepteren, maar te zoeken naar wetenschappelijk bewijs. 

Astrologie is misschien leuk om over te praten, maar als het gaat om geluk, staan de antwoorden niet in de sterren. Ze liggen in onze acties, gewoontes en verbindingen met anderen.

Tot slot 

Het onderzoek van Joshanloo biedt een interessante kijk op de wetenschap achter welzijn en daagt ons uit om feit van fictie te scheiden. Hoewel astrologie vermakelijk kan zijn en een gevoel van comfort kan geven, laat dit onderzoek zien dat het geen wetenschappelijke basis heeft.

Dus de volgende keer dat je je horoscoop leest, geniet ervan maar onthoud: geluk staat niet in de sterren geschreven. Het wordt gevormd door de keuzes die je elke dag maakt. 

Credits 

Author: Amir 

Buddy: Lucas

Editor: Xuanwei

Translation: Hilde

Editing Translation: Dirk-Jan 

+ posts

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *