This post is also available in Engels.
In de maneschijn, in de maneschijn, klom ik op een trapje naar het raamkozijn. De wielen van de bus gaan rond en rond. Klap eens in je handjes, blij, blij, blij. Is het je wel eens opgevallen dat deze liedjes samengaan met overdreven danspasjes, veel herhalingen hebben, en het verdraaid lastig is om – vooral als man – mee te zingen op de toonhoogte van deze liedjes?
We doen het allemaal
Babypraat, de manier waarop we als volwassenen tegen een baby praten, kenmerkt zich door kortere zinnen, langere pauzes, een lager spreektempo, verhoogde toon en variërende en overdreven intonaties. We doen het allemaal en baby’s over de hele wereld houden ervan. Uit een studie waarin 67(!) onderzoeksteams uit Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië samenwerkten blijkt dat baby’s overal ter wereld liever naar babypraat dan volwassenpraat luisteren.
Geslaagde evolutie?
Waarom we het doen? Tegen mij heeft nooit iemand verteld dat ik mijn toon moet opkrikken naar 800 Hertz als ik tegen een baby praat. Misschien doe ik het omdat volwassenen vroeger zo tegen mij praatten, of heb ik het gekopieerd van anderen die zo tegen mijn babybroertje praatten. Misschien is het intuïtie of een gevolg van een geslaagde evolutie? We weten het niet precies. Wat we wel weten is dat babypraat goed is voor de ontwikkeling. Baby’s luisteren namelijk met verhoogde aandacht naar babypraat. Daardoor pikken ze meer woorden op en dat heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling. Daarnaast helpt het baby’s bij het ontwikkelen van communicatievaardigheden. Zo leren ze bijvoorbeeld dat het normaal is dat mensen om de beurt praten. Maar hoe zit het met babyzang, werkt dat op dezelfde manier?
Zang versus praat
Tussen babyzang en -praat zitten veel overeenkomsten – denk aan het rustige tempo, meer en langere pauzes en de positieve invloed op de taalontwikkeling –, maar ook verschillen. Zo is zang ritmischer, consistenter (minder wisselingen in hoogte en ritme) en kent het – zowel in de melodie als de tekst – meer herhalingen. Baby’s horen deze verschillen en kunnen zang goed van spraak onderscheiden. Sterker nog, baby’s lijken een voorkeur te hebben voor zang. Daarnaast heeft babyzang een aantal unieke functies. Terwijl babypraat voornamelijk gericht is op het verhogen van de aandacht en alertheid (meer lichaamsbeweging en gebrabbel), heeft babyzang daarnaast een ontspannende en troostende werking. Dat hangt wel af van het liedje dat je zingt. Je kan je voorstellen dat Slaap kindje slaap slaapverwekkender werkt dan Hoofd, schouders, knie en teen (en dat komt niet alleen door de titel).
Iedereen blij
Babyzang heeft niet alleen positieve effecten op de baby zelf, maar beïnvloedt ook de band tussen ouder en baby, evenals het welzijn van de ouder. Onderzoek toont aan dat tijdens het zingen ouder en baby in een vergelijkbare emotionele toestand verkeren. Ze spiegelen als het ware elkaars emoties. Meestal zijn die emoties positief en – het zal je vast niet verbazen – het delen van positieve emoties versterkt de band. Als kers op de taart geeft de reactie van de baby op het zingen (tranen die verdwijnen, een glimlach, het in slaap dompelen) de ouder een extra boost aan zelfvertrouwen. Kortom: iedereen is blij!
Schaam je dus niet de volgende keer dat je uitbundig – en een tikkeltje overdreven – mee staat te springen en te dansen op de babybeat. Het helpt de baby en wie weet word je er zelf ook nog gelukkiger van. Dus mannen, warm die stembanden maar vast op!
Credits
Auteur: Eline de Boer
Buddy: Maartje Koot
Redactie: Lucas Geelen
Vertaling: Swantje Neil
Redactie vertaling: Vivek Sharma
Beeld van Anna Hecker via Unsplash